Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
17 Μαΐ 2020

Δωρεάν ψηφιακή προβολή προϊόντων για όλους τους αγρότες

Grekk Farms print screen Νέα | Χρήμα & Πολίτης

Μια νέα πρωτότυπη υπηρεσία, βρίσκεται στη διάθεση των αγροτών τις τελευταίες μέρες: πρόκειται για την ηλεκτρονική υπηρεσία greekfarms.gov.gr που υποστηρίζει την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα στο ΑΠΕ, ο παραγωγός, ο έμπορος, ο μεταποιητής θα μπορεί να εισέρχεται στην πλατφόρμα, να δημιουργεί το προφίλ του και μέσω της ιστοσελίδας να προβάλλει τα προϊόντα που έχει προς πώληση σε ένα καταναλωτικό κοινό χωρίς σύνορα.

«Είναι ένα “παράθυρο” που δίνει τη δυνατότητα σε όλους, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, να επισκέπτονται την εφαρμογή και να βλέπουν τα αγροδιατροφικά προϊόντα που παράγει η Ελλάδα» είπε ο κ. Σκρέκας.

Εντός των επόμενων ημερών θα είναι έτοιμη και η αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας κάτι που σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα «θα βοηθήσει να επικοινωνήσουμε προς το εξωτερικό τι ακριβώς γίνεται στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση αυτών των προϊόντων, στην Ελλάδα».

Στόχος της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας είναι να μειωθεί ο κίνδυνος έλλειψης διατροφικών προϊόντων στα ράφια, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των πιθανών εμποδίων που εγείρει στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ από την άλλη τα εγχωρίως παραγόμενα αγροτικά προϊόντα μένουν αδιάθετα και καταστρέφονται.

Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο της ελληνικής παραγωγής και ιδιαίτερα των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων να διατίθενται άμεσα στην αγορά, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Προσωπική ιστοσελίδα

«Κάθε παραγωγός θα έχει τη δική του ιστοσελίδα» δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξής σημειώνοντας ότι «η καρτέλα του κάθε παραγωγού θα μετατραπεί σε μια προσωπική ιστοσελίδα για αυτόν». Αυτό σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα θα έχει θετικό αντίκτυπο στους χρήστες της πλατφόρμας γιατί ο κάθε επισκέπτης από την Ελλάδα αλλά και από τις χώρες του εξωτερικού θα μπορεί να δει τα προϊόντα τα οποία προσφέρει προς πώληση και να επιλέξει αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται.

Πώς λειτουργεί

Κατά την είσοδό του στην εφαρμογή, το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο θα καταχωρεί τα προϊόντα του, θα αναγράφει την τιμή τους (σ.σ. εφόσον το επιθυμεί), τις ποσότητες, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, θα έχει προσθέσει και φωτογραφίες τους, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα αναθεώρησης και αλλαγών οποιαδήποτε στιγμή.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ο κάθε παραγωγός «το επόμενο διάστημα θα μπορεί να ανεβάζει βίντεο, λινκ από τη φάρμα του» προκειμένου ο υποψήφιος αγοραστής να βλέπει από πού προέρχεται το προϊόν το οποίο θα αγοράσει.

Από την πλευρά του ο χονδρέμπορος, μπορεί να αναζητά προϊόντα με βάση την κατηγορία, τον τύπο, το είδος, τις πιστοποιήσεις, τη γεωγραφική περιοχή παραγωγής και διάθεσης, να συλλέγει πληροφορίες και να επικοινωνεί με τον παραγωγό, ομάδα παραγωγών ή συνεταιρισμό, για τις ποσότητες, τη διαθεσιμότητα και άλλες εμπορικές προδιαγραφές.

Μέσω της εφαρμογής οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τόσο την κατηγορία αλλά και το είδος του προϊόντος που ψάχνουν, σε πραγματικό χρόνο, ενώ μπορούν να εντοπίζουν τη διαθέσιμη παραγωγή και με βάση γεωγραφικά κριτήρια, για την καλύτερη οργάνωση των αγορών τους και της μεταφοράς.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους θα εισέρχονται στην υπηρεσία ελεύθερα, χωρίς να απαιτείται εγγραφή, μπορώντας έτσι αν έχουν άμεση επαφή με τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκρέκας «ο επισκέπτης θα βλέπει τι θα θέλει και θα το παίρνει».

Η πρόσβαση

Προκειμένου ένας αγρότης ή ένα νομικό πρόσωπο να εισέλθει στην εφαρμογή θα πρέπει να δημιουργήσει προφίλ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TAXISnet. Χρήση της πλατφόρμας μπορούν να κάνουν αγρότες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και συνεταιρισμοί, εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων.

Οι έμποροι, που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) για να εισέλθουν στην πλατφόρμα, θα πρέπει να δώσουν τους κωδικούς TAXISnet του ΑΦΜ της εμπορικής τους δραστηριότητας.

Αγορά εργασίας

Πέρα από τη διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων τους, όλοι όσοι έχουν εγγραφεί στη συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορούν να αναρτούν «αγγελίες» εργασίας για την εξεύρεση προσωπικού. Αυτό θα έχει διπλό όφελος καθώς θα δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να αναρτά τις τρέχουσες ή μελλοντικές ανάγκες του σε προσωπικό. Αντίστοιχα, όποιος ενδιαφέρεται να απασχοληθεί στον πρωτογενή τομέα, θα μπορεί να εισέρχεται στην εφαρμογή και να αναζητήσει ευκαιρίες εργασίας στην περιοχή του ή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Διασύνδεση με τουρισμό

Βεβαία, η ανάπτυξη της εφαρμογής δεν σταματάει εδώ καθώς όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο κ. Σκρέκας «αρχικά θα πρέπει οι αγρότες να μπουν στην εφαρμογή, να αρχίζουν να καταχωρούν τα προϊόντα τους, προκειμένου να “γεμίσει” γιατί πρέπει να έχει περιεχόμενο».

Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρίσκεται η διαφήμιση αυτής της υπηρεσίας σε χώρες του εξωτερικού. «Θέλουμε σιγά σιγά να διαφημίσουμε αυτή την ιστοσελίδα μέσα από πρεσβείες μας, μέσα από διεθνείς εκθέσεις σε όλο τον πλανήτη» επισήμανε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι «θέλουμε κάποια στιγμή να συνδεθεί τόσο με το τουριστικό προϊόν της χώρας όσο και με την ελληνική γαστρονομία, προκειμένου να τα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο σε όλο τον κόσμο».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict