Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
18 Μαρ 2019

ΔΝΤ και ΕΚΤ πιέζουν για μέτρα, η κυβέρνηση σκέφτεται… ρήξη!

ΔΝΤ Ελλάδα Οικονομία

Ασφυκτική πίεση για κλείσιμο των εκκρεμοτήτων έως την 1η Απριλίου ασκούν οι δανειστές υπό το πρίσμα των αυστηρών παρεμβάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, αγνοώντας τον ισχυρό συμβολισμό της δόσης του 1 δισ. ευρώ, επεξεργάζεται ακόμη και σενάριο ρήξης!

Στην αγορά επικρατεί μια διφορούμενη άποψη σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Από τη μία υπάρχουν οι αγορές ομολόγων, όπου, μετά την έκδοση του 10ετούς την περασμένη εβδομάδα, δεν καταγράφονται τάσεις αποκλιμάκωσης του επιτοκίου, το οποίο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τίτλου κινείται στο 3,80%-3,90%. Από την άλλη πλευρά, στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρατηρείται ενίσχυση του ενδιαφέροντος για την αγορά τραπεζικών τίτλων. Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 700 μονάδες και τις τελευταίες 3 εβδομάδες έχει ενισχυθεί κατά 15%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταγράψει τριπλάσια ή και τετραπλάσια άνοδο! Πάντως, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει πάρει ακόμη τη δόση του 1 δισ. ευρώ εκπέμπει αρνητικό μήνυμα, καθώς δεν είναι το ποσό που έχει σημασία, αλλά η εκταμίευσή του ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων.

Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η αγορά ομολόγων στέλνει πιο ισχυρά μηνύματα στην κυβέρνηση, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, το οποίο βλέπει σχεδόν παντού αβεβαιότητες και επιπλέον επισημαίνει ότι, για τα αναδρομικά και τις καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου, ίσως και τα 20 δισ. ευρώ να είναι ένα σχετικά συντηρητικό ποσό! Η έκθεση αποτελεί, πλέον, πυξίδα για τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, ενώ η άρνηση της κυβέρνησης να κάνει… εκπτώσεις στο θέμα της προστασίας της α΄ κατοικίας έχει εξοργίσει τις Βρυξέλλες!

Το νέο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη αποτελεί το σημείο τριβής και θα είναι πραγματικά έκπληξη αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 1ης Απριλίου. Αυτό θα φανεί άλλωστε και από το EuroWorking Group που θα διεξαχθεί λίγες ημέρες νωρίτερα. Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάει και σε εθνικές εκλογές τον Μάιο, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της ρήξης, με ό,τι συνεπάγεται για τη συμπεριφορά των επενδυτών στις αγορές.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να μην υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών, οι οποίοι ζητούν εδώ και τώρα αλλαγή του νόμου Κατσέλη με τραπεζικά κριτήρια, αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και αυστηρό πλαίσιο για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ειδικά στο θέμα του διάδοχου νόμου για την προστασία της α΄ κατοικίας, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς θέλει να φτάσει έως τις εκλογές με κάποιο έντονα συμβολικό φιλολαϊκό μέτρο, αγγίζοντας την κρίσιμη ομάδα των δανειοληπτών.

Το τέταρτο… μνημόνιο

Όχι μόνο αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και το ενδεχόμενου νέου μνημονίου, λόγω αδυναμίας κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης, οι τεχνοκράτες του έχουν αφιερώσει ειδική ενότητα σε ένα «καθοδικό σενάριο», σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της από το 2021 και θα χρειαστεί δραστικά δημοσιονομικά μέτρα, αναδιάρθρωση χρέους ή νέα χρηματοδοτική στήριξη! Μάλιστα, με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, είναι ενδεχόμενο να υπάρξει χρηματοδοτική τρύπα 4,7 δισ. ευρώ το 2021, που θα διευρυνθεί στα 15,2 δισ. ευρώ το 2024! Ουσιαστικά, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να καταφύγει σε πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή και νέο μνημόνιο, με βάση τα σημερινά δεδομένα! Το ΔΝΤ επισημαίνει επί της ουσίας ότι όλα έχουν γίνει λάθος και η Ελλάδα, με τις εκκρεμότητες και με την επιβάρυνση που έχει σημειωθεί στην οικονομία, βρίσκεται και πάλι σε σταυροδρόμι.

Ο διεθνής οργανισμός διαμορφώνει πλέον νέα δεδομένα περίπου 70 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, και ουσιαστικά αμφισβητεί το success story που θέλει να «λανσάρει» η κυβέρνηση στο εκλογικό σώμα για να μπορέσει να κλείσει όσο μπορεί την «ψαλίδα» από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει σαφές και μεγάλο προβάδισμα. Πολύ περισσότερο οι επισημάνσεις του Ταμείου είναι αυτές οι οποίες δείχνουν και τις δυσκολίες της επόμενης μέρας.

Όλα λάθος…

Η έκθεση του ΔΝΤ λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς η αποδοχή των λανθασμένων μέτρων του 2015, λόγω προσφυγής στο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από τους δανειστές ως ιδιαίτερα σοβαρή.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ επισημαίνει προς την κυβέρνηση αλλά και τον… νικητή των προσεχών εκλογών τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας, εστιάζοντας στα εξής σημεία:

1. Το ύψος των αναδρομικών σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους θα φτάσει τα 9,4 δισ. ευρώ και, ως εκ τούτου, χρειάζεται προληπτικό σχέδιο αντιμετώπισης. Ουσιαστικά, το Ταμείο θεωρεί ότι, αν δοθούν τα αναδρομικά, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι σε αδιέξοδο και ως εκ τούτου οι πιστωτές της πρέπει να εξετάσουν ακόμη και το ενδεχόμενο ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.

2. Το τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά ευάλωτο και οι ισολογισμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι «δηλητηριασμένοι». Ως εκ τούτου, απαιτούνται γενναία αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μαζικοί πλειστηριασμοί και αυστηρότατο πλαίσιο προστασίας για το ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Όπως αναφέρει στην έκθεση του το Ταμείο, οι τράπεζες πρέπει να ενισχυθούν κεφαλαιακά, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου είτε με τη χρήση κεφαλαιακών εργαλείων που δεν προκαλούν διάχυση, ενώ ζητά από την κυβέρνηση να λύσει το θέμα των «κόκκινων» δανείων χωρίς κρατική βοήθεια, προτού εξεταστεί η προοπτική χρήσης κρατικής βοήθειας.

3. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με το ΔΝΤ, έγινε χωρίς μελέτη και θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ ζητείται από την κυβέρνηση η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. Δηλαδή, στο συγκεκριμένο ζήτημα διαρθρωτικής πολιτικής, η κυβέρνηση κινείται σε εντελώς διαφορετική ρότα, κάτι το οποίο έχει ενοχλήσει τους δανειστές.

4. Τέλος, το αφορολόγητο όριο πρέπει να μειωθεί, όπως έχει υποσχεθεί και υπογράψει η κυβέρνηση, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να μπουν «εύκολα» λεφτά στο δημόσιο ταμείο και να μειωθεί η άμεση φορολογία.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ