Navigation
29
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Ασθενής Βροχή
5 Ιαν 2016

ΔΝΤ: Αυτοί θα είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν το 2016

ΔΝΤ Κόσμος

Η εξέλιξη των εντάσεων σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, η πορεία της κινέζικης οικονομίας, η προσφυγική κρίση, τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η διαδικασία για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, θα είναι οι βασικοί παράγοντες για την παγκόσμια οικονομία το 2016.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του επικεφαλή οικονομολόγου  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Μορίς Όμπστφελντ. «Σε ορισμένες χώρες υπάρχει μία επικάλυψη πολιτικής ή γεωπολιτικής έντασης που μεγεθύνει τα αμιγώς οικονομικά προβλήματα» σημείωσε ο οικονομολόγος και εκτίμησε ότι  «το πώς θα εξελιχθούν οι εντάσεις αυτές το 2016 θα είναι ένας βασικός προσδιοριστικός παράγοντας των περιφερειακών και παγκόσμιων μακροοικονομικών αποτελεσμάτων».

«Με παρηγορεί η σκέψη ότι στο τέλος του 2015 είχαμε ένα πολύ καλό νέο για το διεθνές νομισματικό σύστημα: Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τελικά τη μεταρρύθμιση των ποσοστών συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ που είχαν συμφωνηθεί το 2010» πρόσθεσε και σημείωσε ότι η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει την ικανότητα του ΔΝΤ να αντιμετωπίζει μελλοντικές προκλήσεις, οποιεσδήποτε και αν είναι αυτές.

Αναφερόμενος στην Κίνα σημείωσε ότι «η οικονομία της επιβραδύνεται, καθώς μεταβαίνει από ένα μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις και τη μεταποίηση σε ένα άλλο που βασίζεται στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες». Οι επιπτώσεις, συνέχισε, στην παγκόσμια οικονομία, μέσω των μειωμένων εισαγωγών και της χαμηλότερης ζήτησης για πρώτες ύλες, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπαμε.

«Σημαντικές προκλήσεις παραμένουν για την αναδιάρθρωση (της κινεζικής οικονομίας) όσον αφορά τις αδυναμίες στους ισολογισμούς των κρατικών επιχειρήσεων, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη γενική ευελιξία και τον ορθολογισμό στην κατανομή των πόρων» ανέφερε και εκτίμησε ότι οι χαμηλότεροι των εκτιμώμενων ρυθμοί ανάπτυξης θα μπορούσαν να τρομάξουν ξανά τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Για την προσφυγική κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «η κρίση των προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ικανότητα απορρόφησής τους από τις οικονομίες της Ε.Ε. και τις αγορές εργασίας της, αλλά περισσότερο για τα πολιτικά συστήματα», ενώ διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο της κοινής φύλαξης της περιφέρειας της Ε.Ε. και οι σχετικές εντάσεις που αφορούν την ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων μέσα στην Ευρώπη θα είναι υπό παρακολούθηση.

Ανεξάρτητα από τα προσφυγικά ζητήματα, αναφέρει, η Ευρώπη αντιμετωπίζει άλλες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις – από την Ιβηρική Χερσόνησο έως την Ελλάδα και την Ουκρανία.

Σχετικά με τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, ο Όμπσφελντ τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή και η προσπάθεια να περιορισθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν μία βραδέως εξελισσόμενη κρίση, την οποία αγνοούμε επικίνδυνα. Η συμφωνία στο Παρίσι (COP21) ήταν ένας θρίαμβος για τη διεθνή συνεργασία. Το 2016, θα δούμε πώς οι εθνικές πρωτεύουσες θα αντιδράσουν και θα έχουμε μία πρώτη γεύση, αν η συμφωνία αυτή προωθεί αποτελεσματικά τη διεθνή συνεργασία».

Καταλήγοντας, έκανε ειδική αναφορά στο διεθνές εμπόριο, το οποίο υπέστη πισωγύρισμα τα τελευταία χρόνια, καθώς η αύξηση του επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Καίριο ρόλο στην πορεία του εμπορίου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα διαδραματίσει η έγκριση των συμφωνιών των ΗΠΑ με τις χώρες του Ειρηνικού και της Ε.Ε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ