Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
24 Ιούν 2019

«Διπλό» μήνυμα στη νέα κυβέρνηση, «διπλό» χτύπημα στην απερχόμενη

eurogroup Οικονομία

Πρόσθετα μέτρα για να καλυφθούν οι «τρύπες» του Προϋπολογισμού, αλλά και περισσότερους πλειστηριασμούς για να μην κινδυνεύσει το τραπεζικό σύστημα, θα ζητήσουν από την επόμενη κυβέρνηση οι δανειστές, καθώς η κατάσταση στην οικονομία κρίνεται ως οριακή σε σχέση με την επίτευξη των στόχων.

Προ ημερών, τόσο ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όσο και το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «28» έδωσαν το στίγμα των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Τα μηνύματα που έστειλαν αποτελούν κόλαφο για το «success story» που θέλει να… πουλήσει η απερχόμενη κυβέρνηση και ταυτόχρονα προσγειώνουν ανώμαλα την επόμενη.

Στην παρούσα φάση η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τα εξής δεδομένα:

1. Το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τα σημερινά δεδομένα θα κλείσει στο 2,9%, έναντι στόχου 3,5% που προβλέπει ο Προϋπολογισμός, καθώς οι παροχές οδηγούν σε εκτροχιασμό. Αυτό, σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος, σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση ξεκινά με μια «μαύρη τρύπα» περίπου 1,1 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς στοίχισε και το πακέτο των παροχών της απερχόμενης για φέτος, ώστε να δικαιολογήσει την… έξοδο από τα μνημόνια και τη 13η σύνταξη!

2. Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου είναι εν πολλοίς πλασματικά, ενώ από την άλλη παραπέμπουν σε κόπωση. Το πρωτογενές πλεόνασμα κινείται εντός των στόχων, καθώς διαμορφώθηκε στα 918 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,447 δισ. ευρώ, ωστόσο, αυτό στηρίζεται στις κατασχέσεις και στην υπερφορολόγηση και συνεπώς δεν μπορεί να… περπατήσει για πολύ ακόμη. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση των δαπανών κατά 255 εκατ. ευρώ, φτάνοντας έτσι τα 21,945 δισ. ευρώ. Σ’ αυτό πρέπει να προστεθεί η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στα 2,3 δισ. ευρώ, αλλά και το «τσεκούρωμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ταυτόχρονα, η πορεία των εσόδων είναι θετική αλλά η αύξηση αυτή δεν είναι υγιής, καθώς προέρχεται μέσα από την υπερφορολόγηση. Επιπλέον, η χορήγηση της «13ης σύνταξης» και οι άλλες παροχές μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό τους επόμενους μήνες, αν δεν ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα. Ήδη, λόγω των «κοινωνικών παροχών» παρατηρείται υπέρβαση του στόχου των δαπανών κατά 217 εκατ. ευρώ λόγω και του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

3. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι απογοητευτική, καθώς τα τελευταία 4,5 χρόνια σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της φτώχειας και χειροτέρευση των όρων απασχόλησης. Η επισήμανση από το ECOFIN στην έκθεση εξαμήνου αποτελεί… σφαλιάρα στο κοινωνικό προφίλ του κυβερνώντος κόμματος, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ, από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια αυξάνονται ταχέως. Η τραγική κατάσταση στην κοινωνία συμπληρώνεται από τα 4,3 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας, τους 700.000 των ασφαλιστικών ταμείων και τους περίπου 500.000 «κόκκινους» δανειολήπτες που κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις.

4. Το τραπεζικό σύστημα ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, καθώς δάνεια ύψους 25,1 δισ. ευρώ ίσως είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος, ενώ από την άλλη παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς, λόγω μεθοδεύσεων και προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Μέχρι στιγμής τα «κόκκινα» δάνεια έχουν μειωθεί κατά 25,4 δισ. ευρώ και ανέρχονται σε 81,8 δισ. ευρώ ή 45,4% επί του συνόλου, ενώ έως το τέλος του 2021 πρέπει να υποχωρήσουν κάτω από το 10%! Η έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Ο πραγματικός «λογαριασμός» που θα αφήσει η απερχόμενη κυβέρνηση αναμένεται να αποτυπωθεί σε πρώτη φάση στις 9 Ιουλίου στη σύνοδο του ΕCOFIN, όπου θα δοθούν νέες οδηγίες στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την «ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία». Λίγες μέρες αργότερα θα ακολουθήσει το Eurogroup, το οποίο θα θέσει τη νέα κυβέρνηση προ των ευθυνών της σε σχέση με τα μέτρα που οφείλει να λάβει, την ίδια στιγμή που η οικονομία δείχνει να επιβραδύνει.

Ουσιαστικά, το τελικό πλαίσιο των δημοσιονομικών και άλλων παρεμβάσεων θα καθοριστεί τον Σεπτέμβριο. Στοιχείο-κλειδί είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και ενδεχομένως της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» για 1.400.000 συνταξιούχους.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ