Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
2 Απρ 2019

Διπλή ζημιά στην οικονομία με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος για την πορεία της οικονομίας, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες δεν περιείχε κάποιες ιδιαίτερες… εκπλήξεις. Ξέρουμε από το 2015 την τεράστια ζημία που έχει προκαλέσει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτό αποτυπώνεται σε δύο μεγέθη: στην ανάπτυξη και στις δαπάνες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει σωρευτικό ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 5% κατά την τελευταία τετραετία, ενώ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 15%. Η “περήφανη διαπραγμάτευση” του 2015 και οι ζημιές των τραπεζών έχουν αφήσει ήδη ανεξίτηλα αποτυπώματα. Τώρα είναι αργά και αν δεν φύγει η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Από την άλλη πλευρά, το ασφαλιστικό σύστημα λόγω του αισθητά χαμηλότερου εθνικού εισοδήματος, σε συνδυασμό με τις δυσμενέστατες δημογραφικές εξελίξεις φαίνεται ότι καθιστούν ως μονόδρομο την περικοπή της “προσωπικής διαφοράς” για τους παλαιούς συνταξιούχους και ταυτόχρονα αυξάνουν τις πιθανότητες για νέους δρακόντειους νόμους στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Στο παρελθόν τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης σε συνδυασμό με το “ξεχείλωμα” των κρατικών δαπανών αποτέλεσαν τη γενεσιουργό αιτία για το υψηλό χρέος, με αποτέλεσμα την υπαγωγή μας σε καθεστώς προστασίας, με την υπογραφή μνημονίων. Από την άλλη, η απουσία μεταρρυθμίσεων συνέβαλαν ώστε να μην “τρέξει” με τους επιθυμητούς ρυθμούς η ανάπτυξη. Η ζημιά του 2015 είναι απίστευτα μεγάλη και ίσως δεν καταλαβαίνουν οι άσχετοι περί τα οικονομικά, το πολλαπλασιαστικό της βάρος στις τρέχουσες αλλά και στις μελλοντικές δημοσιονομικές εξελίξεις.

Το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης με αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι… μαύρο. Με τα καμώματα του 2015 διέλυσαν την παραγωγική βάση της οικονομίας. Υπερφορολόγησαν, προκάλεσαν τεράστια ζημιά στο ασφαλιστικό σύστημα και στις τράπεζες, ενώ το ΑΕΠ κινείται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που θα έπρεπε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο Νόμος Κατρούγκαλου για να αποτελειώσει τα πάντα. Με τη ζημιά του 2015 είναι δεδομένο ότι πολύ συντομότερα απ΄ ότι πιστεύουν κάποιοι, θα υπάρξουν νέες σαρωτικές αλλαγές. Είμαστε μια υπερχρεωμένη χώρα και ταυτόχρονα ο πληθυσμός μειώνεται, ενώ οι μελλοντικές ανάγκες για την πληρωμή συντάξεων θα καλπάζουν.

Η έκρηξη των επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Όμως, η προσέλκυση επενδύσεων εξαρτάται από τις ιδιωτικοποιήσεις, την πώληση δανείων, τους πλειστηριασμούς και τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η αλήθεια. Ακόμη και αν όλα γίνουν γρήγορα και με αποτελεσματικό τρόπο είναι δεδομένο ότι δεν έχουμε και πολλά περιθώρια για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα που υπάρχει σήμερα. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέπραξαν εγκλήματα στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία. Πάγωσαν τις μεταρρυθμίσεις, υπερφορολόγησαν, στέρησαν πολλά δισεκατομμύρια από το ΑΕΠ και δημιούργησαν συνθήκες για νέο… χειρουργείο στο θέμα των συντάξεων.

Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όσοι τη στήριξαν είναι συνένοχοι σ΄ ένα διπλό έγκλημα. Από τη μία δημιούργησαν συνθήκες απαξίωσης, προσθέτοντας τεράστιο κόστος στη χώρα, ενώ από την άλλη πλευρά με την επιβάρυνση των οικονομικών συνθηκών, προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Οι ανοησίες τους σε όλα τα επίπεδα είναι παροιμιώδεις. Ιδίως στο θέμα του ασφαλιστικού, δεν κατάλαβαν τι έχουν κάνει και τι κόστος προκαλούν με αυτά που δεν έχουν κάνει. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ οριακό σημείο και αν δεν βάλουμε μυαλό ώστε να γίνουμε σοβαρή χώρα, τότε τα δύσκολα είναι μπροστά μας…

Λουκάς Γεωργιάδης

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ