Navigation
11
Ιούλ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
23 Οκτ 2017

Διπλές εισφορές και για το 2016!

Ταμείο Χρέη Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Ο «Γολγοθάς» ξεκινάει… Οι ειδικοί επί του Ασφαλιστικού είναι σαφείς: «Τον Δεκέμβριο έρχονται διπλές εισφορές, λόγω καθυστέρησης στον υπολογισμό των εισφορών των επαγγελματιών. Από του χρόνου θα έχουμε εισφορές σε ανύπαρκτα εισοδήματα».

Πώς θα «βγει» η αγορά; Τι θα κάνουν οι επαγγελματίες; Πού πάμε; Τι θα γίνει με τις υψηλές εισφορές;

Θα μειωθούν; Τα ωσαννά στους υπουργούς πού πήγαν;

Ο καθηγητής φορολογίας Γιώργος Χριστόπουλος τονίζει ότι «το υπουργείο Εργασίας δεν είναι έτοιμο ακόμη να υπολογίσει εκ νέου τις ασφαλιστικές εισφορές για 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι και περιμένουν τον “τελικό λογαριασμό” για τις εισφορές του 2017».

Το ρεπορτάζ από το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, εξέλιξη  που φέρνει 100.000 επαγγελματίες να πληρώνουν διπλή εισφορά. Δηλαδή τις αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές για το 2017 αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις για το 2018!».

Σε όλα αυτά έρχεται, σύμφωνα με τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, και  «η αλλαγή τρόπου πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, αφού η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα οδηγεί σε τεράστιες εισφορές, ασήκωτες για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής…».

Το υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζει πιθανή μείωση κατά 20%-30%, καθώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα η τεράστια αύξηση που επέφερε  ο νέος νόμος του ΕΦΚΑ.

Αυξήσεις εισφορών από 14,2% έως 21,4% σε επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες θα έχουμε από το 2018. Συγκεκριμένα, ο νόμος 4472 ορίζει αυξημένες εισφορές για 1,4 εκατ. επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες. Οι  εισφορές του προηγούμενου έτους, όπως μας ενημερώνει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, δεν θα αφαιρούνται από το εισόδημα και η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη.

Ωστόσο έβαλαν προσωρινό «φρένο». Ο νόμος ορίζει ότι «το εισόδημα θα μειώνεται 15% και μετά θα προστίθενται οι εισφορές». Δηλαδή  επαγγελματίας με εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει φέτος 4.042 ευρώ συν 120 ευρώ στον κλάδο ανεργίας, ίσον 4.162 ευρώ τον χρόνο.  Για τον προσδιορισμό  της εισφοράς του το 2018 θα μειωθεί το εισόδημα κατά 15%, δηλαδή στα 12.750 ευρώ, αντί 15.000, και θα προστεθούν τα 4.162 ευρώ της εισφοράς του 2017.

Θα πληρώσει δηλαδή την εισφορά του 2018 επί εισοδήματος 16.912 ευρώ (12.750 + 4.162 = 16.912). Η εισφορά  του 2018  πάει στα 4.677 ευρώ! Ο ΕΦΚΑ θα αυξηθεί 515 ευρώ ή κατά 12,4%.

Στο διά ταύτα τώρα, κατά τον κ. Χριστόπουλο, «το υπουργείο Εργασίας δεν έχει λάβει ακόμη τα αναλυτικά στοιχεία με τα εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων τα οποία απαιτούνται για να γίνει εκ νέου ο υπολογισμός των φετινών ασφαλιστικών εισφορών…». Τραγικό, λένε οι ειδικοί, καθώς αυτό οδηγεί και σε υπερδιπλάσιες εισφορές. Ποιοι όμως θα έχουν πρόβλημα;

Ο κ. Χριστόπουλος τονίζει ότι θα έχουν «όσοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και για επικουρική ασφάλιση (το 7% των κερδών) αλλά και για εφάπαξ (4%)». Αφορά πολλούς. Πλήττονται μηχανικοί, δικηγόροι, βενζινοπώλες, αρτοποιοί.

Σε ό,τι αφορά επαγγελματίες που το 2016 είχαν περισσότερα κέρδη έχουν καταβάλει χαμηλότερες εισφορές , οπότε έρχεται νέο ραβασάκι… Πώς θα πληρωθούν όλα αυτά; Θα μπορούν να πληρωθούν έως και 11 δόσεις. Αλλάζουν όλα για εισφορές, συντάξεις χηρείας, οφειλές…

Στο μεταξύ, εξετάζονται εκ νέου οι ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων, ενώ επανασχεδιάζεται και το καθεστώς συντάξεων χηρείας. Στις εισφορές είδαν ότι η επιβάρυνση ορισμένων κατηγοριών αυτοαπασχολούμενων ξεπερνούσε το 60% του εισοδήματος. Αυτό οδήγησε σε μείωση των όσων εισοδημάτων του 2016 κατά 20%. Τι θέλουν; Η τελική επιβάρυνση του ελεύθερου επαγγελματία να αφήνει ένα «αξιόλογο ποσοστό» για επανεπένδυση στη δουλειά του.

Στο μεταξύ σχεδιάζουν επιδότηση έως και 350 ευρώ τον μήνα για την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών, έως 350 ευρώ και για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας σε 175 ευρώ. Ωφελούμενοι είναι όσοι πληρώνονται με μπλοκάκι, δηλαδή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εργαζόμενοι σε δύο εργοδότες κατά ανώτατο όριο

Προσοχή! Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον νόμο, «το όριο των 350 ευρώ θα αφορά μόνο σε εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και είναι σχεδιασμένο να καλύψει τις ανάγκες περίπου 40.000 εργαζομένων που σήμερα αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών».

Το κυβερνητικό σχέδιο

·  Επιδότηση έως 350 ευρώ αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για 12 μήνες.

·  Διάρκεια 18 μήνες, επειδή μετά το 12μηνο θα υπάρχει η δέσμευση του εργοδότη να διατηρήσει τις ίδιες θέσεις εργασίας.

·  Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις μειώσουν το προσωπικό που υπήρχε πριν από την επιδότηση, θα πρέπει να το αντικαταστήσουν μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών.

·  Επιδοτούνται τα επιδόματα και οι άδειες των εργαζομένων.

·   Όσοι επιχορηγούνται δεν πρέπει να ασκούν άλλο επάγγελμα ή να έχουν άλλη δραστηριότητα.

·  Αν υπάρχει άλλη δραστηριότητα, η επιχορήγησή τους θα διακόπτεται και θα ζητούνται τα χρήματα της επιδότησης.

·  Το ποσό της επιδότησης είναι 156,8 εκατ. ευρώ, θα παραμείνει ανοικτό μέχρι να εξαντληθούν τα σχετικά κονδύλια.

·  Αποκλείονται επιχειρήσεις για αλιεία, νυχτερινά κέντρα, εποχικές επιχειρήσεις κ.ά.

Αύξηση εισφορών

·         53 εκατ. το 2018.

·         124 εκατ. το 2019.

·         126 εκατ. το 2020.

·         128 εκατ. το 2021.

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 20/10

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ