Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
28oC
Αίθριος - καθαρός
9 Μαρ 2015

Βαρουφάκης: Ξεκινάμε τεχνικές διαβουλεύσεις-προετοιμάζουμε Συμβόλαιο για την Ανάπτυξη

Γιάννης Βαρουφάκης Οικονομία

“Κανείς δεν περίμενε πως η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά σταδιακά θα ολοκληρώνεται και πάντως θα επιτύχουμε την ολοκλήρωσή της πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Απριλίου”, τόνισε αμέσως μετά το Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Επίσης ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, ότι στις 5 Μαρτίου ζήτησε με επιστολή του προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Σήμερα, μπορούμε συλλογικά και συναδελφικά να ανακοινώσουμε ότι την Τετάρτη, ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων εδώ, στις Βρυξέλλες».

«Από την Τετάρτη το πρωί ξεκινάμε τις τεχνικές διαβουλεύσεις εδώ στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης και σημείωσε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων και προετοιμασία του εδάφους προς ένα Συμβόλαιο για την Ανάπτυξη από τον Ιούνιο και μετά.

Στη συνάντηση που προηγήθηκε αποφασίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ξεκινούν αυτήν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ακόμη ότι κατά την συνεδρίαση τέθηκε το πλαίσιο για να δούμε την πραγματικότητα και μετά το 2015.

Μιλώντας για το κείμενο που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εμείς υποβάλαμε πρόταση επτά παραδειγμάτων, ήταν η πρώτη δόση των προτάσεων που υποβάλαμε, θα έχουμε ένα νέο πακέτο 7-8 προτάσεων για να εξηγήσουμε ποια θα είναι η τελική λίστα των προτάσεων που θα υποβάλουμε προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει παρουσία τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «όπως είπα στην πρώτη συνέντευξη τύπου ως ΥΠΟΙΚ οι τρεις θεσμικοί φορείς είναι θεσμοί στους οποίους ανήκουμε και ως μέλη αυτών των θεσμών θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφές και είναι θεσμοί από τους οποίους έχουμε δανειστές.
Η ιδέα ότι θα έχουμε την Τρόικα να εμφανίζεται με μεγάλο αριθμό τεχνοκρατών για να επιβάλουν προγράμματα που απέτυχαν αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, θα κάνουμε όμως ό,τι περνάει από το χέρι μας να τους δώσουμε πληροφορίες που χρειάζονται. Είμαστε ανοιχτή χώρα και τους περιμένουμε».
Η εικόνα των τριών θεσμών να μας επιβάλουν ως άλλο παιχνίδι εξουσίας αυτό που θέλουν, αυτό δεν υπάρχει πια, συμπλήρωσε.
Απαντώντας, μάλιστα, σε όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup ότι χάθηκε χρόνος, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «όχι μόνο δεν χάσαμε χρόνο αλλά ήμασταν ταχείς στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε».
Αμέσως μετά την συνεδρίαση, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και ανέφερε πως η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συζητήθηκε τη Δευτέρα, θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται «με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις».

Για τον Σόιμπλε

«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» ξεκαθάρισε ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζοντας παράλληλα για το ίδιο θέμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητάει άδεια για τα πάντα.

Σε άλλο ένα παράδειγμα διαστρέβλωσης, θύμα του οποίου έπεσε και ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν, απέδωσε τις πληροφορίες ότι αναλαμβάνει τη διαπραγμάτευση ο κ. Δραγασάκης.

«Σκέπτομαι τον αντιπρόεδρο μόνο ως μια πηγή μεγάλης βοήθειας», είπε, τονίζοντας όμως ότι τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup την κάνει ο ίδιος.Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η καλή σχέση συνεργασίας με τον κ. Δραγασάκη μετεξελίσσεται πια σε φιλία, και συνέχισε αναλύοντας το συντονιστικό ρόλο του αντιπροέδρου στο πεδίο των οικονομικών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ