Navigation
18
Νοέ
location
Αθήνα
22oC
Αρκετά σύννεφα
14 Απρ 2016

Διεκόπη η συνέντευξη Τύπου για το λουκέτο στην Ηλεκτρονική Αθηνών

Ηλεκτρονική Αθηνών Επιχειρήσεις

Ακόμη ένα επεισόδιο γράφτηκε στην τραγωδία της Ηλεκτρονικής Αθηνών καθώς αφού βρέθηκαν 450 εργαζόμενοι στο δρόμο από το απροειδοποίητο λουκέτο στη γνωστή αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών, τώρα διεκόπη με έντονο τρόπο η συνέντευξη Τύπου που προσπάθησε να παραχωρήσει ο κ. Ιωάννης Στρούτσης.

Η επιχείρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καμία οφειλή μισθών έναντι των 450 εργαζομένων που μένουν άνεργοι, ενώ αναφορικά με τις αποζημιώσεις υπολογίζεται ότι θα καταστεί δυνατόν να καταβληθούν περίπου σε οκτώ μήνες. Διευκρινίσεις και λεπτομέρεις θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Επιχείρηση από το 1989

Η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989, όταν εξαγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη της κ. Ιωάννη Στρούτση. Η ιστορία της αρχίζει από το 1950, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή η οικογένεια Στρούτση προσπάθησε να στηρίξει την αλυσίδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης έχουν «βάλει το χέρι στην τσέπη» και έχουν ενισχύσει την εταιρεία τους με 7 εκατ. ευρώ μέσα από αυξήσεις κεφαλαίων. Για τη σωτηρία της αλυσίδας ο Γιάννης Στρούτσης προσπάθησε να βρει χρηματοδότηση στο εξωτερικό, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια η ιστορική ελληνική αλυσίδα είχε εκπονήσει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης, όμως η χαριστική βολή στην πορεία της υπήρξε η επιβολή των καλοκαιρινών capital controls.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015, είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Οσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιονδήποτε σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημίες».

Πώς τα capital controls γονάτισαν την αγορά

Ακυρώσεις επενδύσεων, απολύσεις, μεταφορά έδρας στο εξωτερικό ήταν μερικές από τις συνέπειες των capital controls, στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Το σκηνικό επανάληψης του 2015, που είναι κάτι παραπάνω από ορατό με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της οικονομίας και όσων επιχειρήσεων αντέχουν σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Το σύνολο των παραγωγικών τάξεων στέλνει δραματικά μηνύματα για τις τραγικές συνέπειες στην οικονομία από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ μόλις χθες το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία προειδοποίησε για μη αναστρέψιμες ζημιές στην οικονομία από τη μη ομαλή εφαρμογή του προγράμματος. Και μάλιστα το σήμα κίνδυνου γίνεται ακόμη πιο δραματικό, καθώς διαπιστώνει ότι πλέον ότι η ελληνική κρίση και ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στη χώρα μας δεν αποτελούν πια κίνδυνο για την ευρωζώνη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress