Navigation
31
Οκτ
location
Αθήνα
17oC
Αρκετά σύννεφα
11 Μαΐ 2015

Die Welt: Τα 3+1 σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας

Ελλάδα Οικονομία

Τέσσερα σενάρια επεξεργάζεται η τρόικα για την Ελλάδα – τα τρία είναι άσχημα για την Αθήνα και μόνο το ένα είναι καλό , υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα “Die Welt” με τον γερμανικό Τύπο να τα αναπαράγει.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες για τις ελληνικές προτάσεις, οι νέοι συνομιλητές από την Αθήνα είναι πιο ευχάριστοι από τους συνεργάτες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη αλλά σε ότι αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν υπάρχει πρόοδος, υποστηρίζει η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχο των διαπραγματεύσεων. «Αν και το κλίμα έχει βελτιωθεί, δεν έχουν γίνει βήματα για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας και τους φόρους», αναφέρει η “Die Welt” επισημαίνοντας ότι η Τρόικα λαμβάνει υπόψη της το χειρότερο σενάριο για την Αθήνα.

«Η Ελλάδα πέρασε νόμο με τον οποίο επαναφέρει στις θέσεις τους 13 χιλιάδες απολυμένους του Δημοσίου. Αυτό αντιτίθεται στην συμφωνία μεταρρυθμίσεων με την τρόικα της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ», τονίζει χαρακτηριστικά επικαλούμενη αξιωματούχο της διαπραγματευτικής ομάδας.

Σε ό,τι αφορά την στάση της Κομισιόν η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το γεγονός ότι η Ε.Ε εμφανίζεται πρόθυμη να επιδιώξει συμφωνία ακόμα και με λίγες μεταρρυθμίσεις, βρίσκει αντίθετες πολλές κυβερνήσεις όπως για παράδειγμα τη Γαλλία. Αλλά και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ ενός πακέτου το οποίο δεν θα περιλαμβάνει μόνο λίγες και βολικές για τους Έλληνες μεταρρυθμίσεις. Όπως επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα, οι θεσμοί επεξεργάζονται τρία αρνητικά σενάρια κι ένα θετικό για την χώρα μας. Στο θετικό σενάριο, η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της παρουσιάζοντας μεταρρυθμίσεις. Καταβάλλει την αυριανή δόση στο ΔΝΤ και έως το τέλος Ιουνίου εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

Τα τρία αρνητικά σενάρια στα οποία δίνει ιδιαίτερο βάρος είναι τα ακόλουθα:

1ον. Η Αθήνα παρουσιάζει σήμερα σημαντικές προτάσεις και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, όμως έχει ξεμείνει από ρευστό και τότε η ΕΚΤ σπεύδει να την βοηθήσει με την αγορά κρατικών ομολόγων.

2ον. Η Ελλάδα παρουσιάζει στο σημερινό Eurogroup τις προτάσεις που δεν ικανοποιούν όμως τους πιστωτές. Τις επόμενες εβδομάδες δεν καταφέρνει να πληρώσει τις οφειλόμενες δόσεις στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αν και δεν καταβάλει τις δόσεις, δεν οδηγείται σε χρεοκοπία. Είναι στο “χέρι” της ελληνικής κυβέρνησης αν θα δείξει πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους Ευρωπαίους και τελικά αν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων.

3ον . Το χειρότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να σταματήσει να πληρώνει τα δάνειά της. Και αντί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με υποσχετικές. Αυτή θα είναι η αρχή για ένα παράλληλο νόμισμα και πιθανόν το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη το ευρώ. Τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για την Ελλάδα με τους Ελληνες πολίτες να γίνονται πολύ πιο φτωχοί απ΄ό,τι είναι τώρα, υποστηρίζουν αξιωματούχοι των θεσμών. Το έσχατο αυτό σενάριο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για την Ευζωώνη. Σε μία επόμενη κρίση οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να αναζητούν τον επόμενο αδύνατο κρίκο. Επιπλέον, η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα δώσει το μήνυμα στους Κινέζους και τους Αμερικανούς ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να λύσουν τα προβλήματά τους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict