Navigation
26
Φεβ
location
Αθήνα
16oC
Αραιή συννεφιά
12 Σεπ 2016

Διαπραγματεύονται σκληρά. Για τα πρόσωπα όχι τα προαπαιτούμενα

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ο καιρός στην Μπρατισλάβα χθες ήταν ηλιόλουστος, το κλίμα όμως άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν εξαιρετικά βαρύ μετά την πραγματοποίηση της 5ης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα που προκάλεσε παγκόσμιο σεισμό ανασφάλειας σε ολόκληρο τον πλανήτη, φυσικά και στις αγορές.

Η Ελλάδα ήταν πρώτο θέμα στην ατζέντα του χθεσινού άτυπου Eurogroup. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε την «πραγματική πρόοδο» στην πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και κυρίως την προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Οι οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν μόνο κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, παραμένουν όμως σε υψηλά επίπεδα (6,6 δισ. ευρώ μαζί με τις εκκρεμούσες επιστροφές φόρων) καθώς δημιουργούνται νέες υποχρεώσεις κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ.

Κατόπιν, ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στους συναδέλφους του, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού 2017 που προβλέπει  οριακή ύφεση της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ για φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του μνημονιακού στόχου του 0,5% του ΑΕΠ.

Η συζήτηση για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων έκρυβε πολύ παρασκήνιο. Κυρίως γιατί δεν αφορούσε την εφαρμογή του συνόλου των συμφωνηθέντων αλλά μόνο την τοποθέτηση προσώπων σε κρίσιμους φορείς όπως το νέο Υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρεία Περιουσίας και Συμμετοχών), στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι προσβλητικό για την δημοκρατία μας, να πραγματοποιούνται στα αγγλικά οι συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των συστημικών τραπεζών, του ΤΧΣ και του εποπτικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιουσίας και Συμμετοχών. Οι υπόλοιποι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών θεωρούν αυτονόητο ότι έλεγχος των ανωτέρω οργανισμών πρέπει να περάσει στους θεσμούς και η τοποθέτηση αλλοδαπών στα διοικητικά συμβούλια είναι απαραίτητη για την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης.

Η σκληρή κόντρα της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» αφορά τα πρόσωπα και όχι τα προαπαιτούμενα. Η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (μετά από συμφωνία με τους «θεσμούς» αλλά και την μεταφορά στην Ελληνική Εταιρεία Περιουσίας και Συμμετοχών μιας σειράς από ΔΕΚΟ. Ο κ. Τσακαλώτος δεν κατάφερε να έχει ολοκληρώσει τον διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου στη νέα Αρχή Εσόδων και τη πρόσληψη προσωπικού με διεθνή διαγωνισμό.

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης όσον αφορά τη στελέχωση των οργανισμών είναι η απόφαση για τοποθέτηση του διδύμου Σαπουντζόγλου-Ρουμελιώτη στην Τράπεζα Αττικής χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το επόμενο Euro Working Group της 29ης Σεπτεμβρίου θα ελέγξει την εφαρμογή των 15 προαπαιτουμένων που είναι συνδεδεμένα με το 1,1 δισ. ευρώ της υποδόσης των 2,8 δισ. Περίπου 1,7 δισ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα Δευτέρα καταφτάνουν στην Αθήνα, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των θεσμών που κυρίως θα  επικεντρωθούν  στις επόμενες 43 δράσεις της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση, χθες στην Μπρατισλάβα παρουσίασε το σχέδιο για την πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Δεν ανακοινώθηκε όμως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων από το ΤΑΙΠΕΔ σε παραχωρησιούχους για 35 χρόνια.

Δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ οι τελευταίες μετοχές του ΟΤΕ που βρίσκονται στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου. Δεν έχει ανακοινωθεί το σχέδιο για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικών, δικαστικών, καθηγητών πανεπιστημίου και γιατρών του ΕΣΥ), η νομοθέτηση του νέου μόνιμου συστήματος κινητικότητας στο Δημόσιο, καθώς και η ενεργοποίηση των εφαρμοστικών διατάξεων για το νέο καθεστώς αξιολόγησης Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεσμεύθηκε ότι μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρώσει το «πακέτο» των προαπαιτούμενων πριν ξεκινήσει η δεύτερη επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας, που θα εστιάσει σε 41 «σημεία» και συνδέεται με χρηματοδότηση 6,1 δισ. ευρώ.

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress