Navigation
7
Απρ
location
Αθήνα
10oC
Βροχή
16 Σεπ 2015

Διαξιφισμοί ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος

xreos (1) Οικονομία

Το χρέος έγινε  ακόμα ένα πεδίο μάχης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ μετά από δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου  στο αμερικανικό MarketWatch ότι η «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι το κλειδί για το μέλλον της οικονομίας».

Είχε πει :«Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι το κλειδί για το μέλλον της οικονομίας. Κάποιοι ‘εχθρικοί πιστωτές’ πιθανόν να εμποδίσουν την επαναδιαπραγμάτευση, βάζοντας προσκόμματα στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, ώστε να καταστεί πρακτικά αδύνατη η συζήτηση για το χρέος» ανέφερε ο υποψήφιος βουλευτής, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ, που κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι επιβεβαιώνει τους φόβους πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρέος. «Ο κ. Τσακαλώτος, μέλος της ομάδας των 53, ο οποίος εισηγήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το 3ο Μνημόνιο, άρχισε ήδη την εσωκομματική αντιπολίτευση για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους», σημείωσε η ΝΔ.

Επιπλέον τόνισε ότι «επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαμε διατυπώσει στη Βουλή όταν λέγαμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά και καμία δέσμευση για το χρέος στο 3ο Μνημόνιο».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε ακολούθως τη Ν.Δ. ότι αγνοεί την πραγματικότητα. «Η ΝΔ συνεχίζει να θεωρεί το χρέος βιώσιμο αγνοώντας, για μια ακόμα φορά, την πραγματικότητα. Είναι, πλέον, φανερό γιατί αδυνατούν να διαπραγματευθούν όχι μόνο για το χρέος αλλά και για τα υπόλοιπα, ανοιχτά, ζητήματα της συμφωνίας», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που δήλωσα είναι ότι ένα μέρος των πιστωτών είχε, και συνεχίζει να έχει, ένα σχέδιο Grexit και γι’ αυτό είναι κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η ΝΔ, όμως, δεν κατανοεί ούτε τα εμπόδια που θα υπάρξουν προκειμένου να έχουμε αίσια κατάληξη για το χρέος – ας διαβάσουν τις πρόσφατες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων – ούτε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ουσιαστική διαπραγμάτευση. Όσον αφορά το δεύτερο, ας διαβάσουν το ανακοινωθέν του Eurogroup της 14ης Αυγούστου και ας επανέλθουν!», είπε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, παρά ταύτα, ισχύει η δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015 που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και οι εταίροι και πιστωτές μας. Η δήλωση της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνει και τονίζει ότι:

• «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά.
• σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο.
• «δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους».

«Τα σημεία αυτά δεσμεύουν την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους μας. Σε κάθε περίπτωση, από τη Δευτέρα θα έχουν χρόνο να ξεκαθαρίσουν τους εσωκομματικούς λογαριασμούς τους… Αρκεί όλο αυτό το σκηνικό να μην το πληρώσει η χώρα και οι Έλληνες πολίτες!», κατέληξε η ΝΔ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress