Navigation
23
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Νεφοσκεπής
21 Ιούν 2017

Δια κονδυλίων ΕΣΠΑ η εξόφληση των απλήρωτων εργαζόμενων

εργαζόμενοι Νέα

Το υπουργείο εργασίας έχει καταρτίσει σχέδιο για την υποδηλωμένη εργασία, για την ενίσχυση των εργαζομένων, τις νέες συντάξεις, αλλά και για την αύξηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται επίσης μέτρα κατά των εργοδοτών που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Το αρμόδιο υπουργείο προωθεί στη βουλή μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ενώ ταυτοχρόνως πρόκειται να αναλάβει μια σειρά από δράσεις ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται, αλλά και γενικώς οι ευπαθείς ομάδες.

Νέα προγράμματα που έχουν στόχο τη γρηγορότερη έκδοση των συντάξεων που καθυστερούν, αλλά και την πραγματοποίηση ελέγχων στις τουριστικές περιοχές, ώστε να περιοριστεί η ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία, εκπονεί το υπουργείο εργασίας.

Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκεται το πρόγραμμα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Στόχος είναι η στήριξη των 46.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις σε φθίνοντες κλάδους και δραστικά περιορισμένο κύκλο εργασιών, με πρόγραμμα που εντάσσεται στον άξονα του υπουργείου Εργασίας για την «διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων εργαζομένων την περίοδο της κρίσης».

Ήδη, έχει καταρτιστεί το Δελτίο εξειδίκευσης και σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πρόγραμμα θα αφορά 46.000 «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα προβλέπει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων με στόχο την στήριξη των εργαζόμενων και ήδη, στο υπουργείο έχουν λίστα με επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό, κυρίως μέσω των συμφιλιωτικών διαδικασιών και των τριμερών συναντήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση της χρηματοδότησης του προγράμματος δεν αναμένεται πριν από το Φθινόπωρο, ενώ στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο την αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων μεγάλων κοινωνικών ομάδων, σχεδιάζουν επιπλέον νέα προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό που έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό και αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

Παράλληλα, πιθανότατα και εντός του Ιουλίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με παρεμβάσεις για την ανασφάλιστη εργασία. Ο κεντρικός πυρήνας του σχεδίου είναι σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών και αναμένεται να εγκριθεί καθώς στηρίζεται επάνω στα συμπεράσματα της συνεργασίας του υπουργείου Εργασίας με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία (ILO).

Διάταξη του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν μέσω του συστήματος Εργάνη τις υπερωρίες, ενώ θα συμπεριληφθεί και η δυνατότητα έκδοσης «κόκκινης κάρτας» από την πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα (προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ.) σε επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώνονται σοβαρές εργατικές παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας βάζει στόχο την έκδοση σημαντικού μέρους από τις 327.573 εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, επικουρική κι εφάπαξ, ώστε να μην χαθεί ούτε ευρώ από το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα. Αναλυτικά, οι ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας, του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ (ταμείο επικούρισης και πρόνοιας) επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου έως το τέλος του χρόνου να έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 60.000 – 70.000 κύριες συντάξεις και 62.652 εφάπαξ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ