Navigation
23
Απρ
location
Αθήνα
25oC
Αραιή συννεφιά
2 Νοέ 2020

Δεύτερος γύρος με αναδρομικά τον Δεκέμβριο σε χιλιάδες συνταξιούχους

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΤΜ Νέα

Χωρίς λάθη ολοκληρώθηκε η καταβολή των αναδρομικών, ύψους 1,4 δισ., ευρώ σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους.

Αναφορικά με τη δεύτερη, συμπληρωματική πληρωμή, από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν πως μέχρι το τέλος του έτους θα εξοφληθούν συνταξιούχοι που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015 και έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Ειδικές περιπτώσεις

Όσον αφορά τις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή το τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους στο αμέσως επόμενο διάστημα, και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους. Θα υπάρξει δηλαδή και δεύτερη πληρωμή γι’ αυτή την κατηγορία δικαιούχων. Πρόκειται για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά το 2012 και πριν από τον Μάιο του 2016. Έλαβαν όμως για πρώτη φορά την οριστική κύρια σύνταξή τους μέσα στο επίμαχο 11μηνο ή μετά από αυτό. Αν έλαβαν για πρώτη φορά τη σύνταξή τους μέσα στο 11μηνο, πήραν τώρα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται και θα λάβουν τα υπόλοιπα έως το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, θα λάβουν το σύνολο των αναδρομικών που αντιστοιχούν στο 11μηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου, εφόσον έλαβαν την οριστική τους σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016.

Πλατφόρμα για τους κληρονόμους

Άλλη μια κατηγορία που θα λάβει τα αναδρομικά έως το τέλος του χρόνου θα είναι οι κληρονόμοι. Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι e- αιτήσεις των κληρονόμων των δικαιούχων-συνταξιούχων, που έχουν αποβιώσει μετά τον Ιούνιο του 2015, σε ψηφιακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, και ακολούθως θα υπογραφεί και η σχετική εγκύκλιος που θα καθορίζει τη διαδικασία και το πλαίσιο της επιστροφής και αυτών των αναδρομικών ποσών.

Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών, με αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία.

Παράλληλα θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει πριν από τον Ιούνιο του 2015 και η σύνταξή του είχε ήδη μεταβιβαστεί μέχρι τις 11 Ιουνίου 2015 στη χήρα ή στον χήρο σύζυγο, τότε δεν τίθεται ζήτημα κληρονομικού δικαιώματος επί των αναδρομικών. Βέβαια, εάν η σύνταξη χηρείας που λαμβάνει ο επιζών σύζυγος ήταν πάνω από 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να υποστεί εξ ιδίου δικαιώματος τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, τότε δικαιούται αναδρομικά, τα οποία και θα πληρωθεί μαζί με τη σύνταξή του, όπως και οι υπόλοιποι δικαιούχοι, χωρίς αίτηση.

Χωρίς λάθη

Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η καταβολή των αναδρομικών σε περίπου 900.000 συνταξιούχους-δικαιούχους. Τα τελευταία ποσά που πιστώθηκαν αφορούν τους συνταξιούχους που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Επίσης συνταξιούχοι του Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΔΕΗ. Με τις τελευταίες πιστώσεις, η μεγάλη ομάδα των συνταξιούχων που έπαιρναν ήδη τη μηνιαία οριστική κύρια σύνταξή τους τον Ιούνιο του 2015, έλαβαν το σύνολο του ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται.

Ο συνολικός αριθμός των ζώντων συνταξιούχων και αυτών που έχουν αποβιώσει είναι 1.145.551 και δικαιούνται 1,32 δισ. ευρώ.

Με βάση τους επίσημους πίνακες, με τον μέσο όρο των ποσών που εισπράττουν οι δικαιούχοι-συνταξιούχοι ανά πρώην Ταμείο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, διαφαίνεται πως ο μέσος όρος των ποσών κυμαίνεται από 44 έως και 6.700 ευρώ.

Οι κερδισμένοι

Όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία, τα μεγαλύτερα ποσά έλαβαν οι συνταξιούχοι των πρώην ευγενών ταμείων, ΔΕΚΟ – Τραπεζών, οι συνταξιούχοι Δημοσίου αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί, που κατά κύριο λόγο οι συντάξεις τους ήταν υψηλές πριν από τις περικοπές στα χρόνια των μνημονίων και είχαν υποστεί και τις υψηλότερες μειώσεις.

Ανάμεσα στους τυχερούς είναι 30.067 συνταξιούχοι του πρώην ταμείου της ΔΕΗ που μοιράζονται 83,8 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε αναδρομικά της τάξης των 2.623,89 ευρώ. Αντίστοιχα, 1.438 συνταξιούχοι του πρώην ταμείου σύνταξης του προσωπικού ΗΣΑΠ έλαβαν κατά μέσο όρο 2.450 ευρώ ως αναδρομικά. Ποσά μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ έλαβαν ή θα λάβουν συνταξιούχοι του Δημοσίου. Πρόκειται για 322.904 συνταξιούχους που έλαβαν 1.126 ευρώ, κατά μέσο όρο, των πρώην Ταμείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και ναυτικοί του ΝΑΤ.

Τα χαμηλότερα ποσά

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται στις 11.380, θα λάβουν αναδρομικά που κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 239 ευρώ. Χαμηλά είναι τα ποσά των αναδρομικών και για τους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες του ΤΕΒΕ και του Ταμείου Εμπόρων, ενώ ο κεντρικός πυρήνας των συνταξιούχων, που προέρχονται από το ΙΚΑ και φτάνουν τους 295.709, έλαβαν κατά μέσο όρο αναδρομικά της τάξης των 883 ευρώ.

Για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι συνταξιούχοι, δημιουργήθηκε από τον e-ΕΦΚΑ ειδική e- υπηρεσία, με την οποία κάθε συνταξιούχος μπορεί να δει και να εκτυπώσει τα ακριβή αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό του.

Το υπουργείο

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δρομολογήσει έναν νέο γύρο αναδρομικών στο τελευταίο δίμηνο του έτους, που θα αφορά περίπου 550.000 συνταξιούχους.

Οι νέες αυξήσεις που έρχονται προκύπτουν καταρχάς από την εφαρμογή των νέων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις για όσους παλαιούς και νέους συνταξιούχους έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Αυξήσεις και αναδρομικά θα δοθούν τον Δεκέμβριο και θα έχουν συνολικό ύψος 460 εκατ. ευρώ. Τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί για 190.000 συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης αφορούν τουλάχιστον 14 μήνες. Η μέση αύξηση εκτιμάται γύρω στο 5%-6%, δηλαδή 70-80 ευρώ/μήνα. Η μέγιστη μηνιαία αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ και θα αφορά συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ/μήνα και 40 έτη ασφάλισης.

Επίσης, τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση των προσωρινών συντάξεων που έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016 κι έπειτα. Οι αυξήσεις έως 285 ευρώ τον μήνα «σέρνουν» και αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.900 ευρώ για χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους, για τους οποίους εκκρεμεί η έκδοση της οριστική τους σύνταξη. Υπενθυμίζεται πως η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους (έναντι 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016), ενώ στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου.

Τέλος, αναδρομικά θα δοθούν και σε 30.000 συνταξιούχους που εργάζονται, λόγω της μείωσης της ποινής για τη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30%, αντί για 60% που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς. Μάλιστα, επειδή το νέο μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι αυξήσεις θα συνοδευτούν και με αναδρομικά 9μήνου. Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για βελτίωση της σύνταξής τους.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict