Navigation
9
Απρ
location
Αθήνα
20oC
Αίθριος - καθαρός
15 Ιούν 2015

Deutsche Bank: Το Grexit είναι διαχειρίσιμο για την Ευρώπη

Ελλάδα Κρίση Οικονομία

Μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν μάλλον διαχειρίσιμη, όμως η έξοδος από το ευρώ θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για τους Έλληνες, εκτιμά ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ.

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία, ο Γερμανός οικονομολόγος δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν είναι Lehman Brothers», υπονοώντας ότι μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα είχε για τη διεθνή οικονομία τις οδυνηρές συνέπειες που προκάλεσε η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας το 2008, ούτε θα πυροδοτούσε μία παγκόσμια οικονομική κρίση.

Το σκεπτικό του Μάγερ: «Ασφαλώς κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα αντιδράσουν οι αγορές, αλλά δεν βλέπω να γίνεται μία απόλυτη καταστροφή τύπου Lehman, όπως θεωρούν κάποιοι. Η Lehman ήταν απόλυτα δικτυωμένη στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Αντίθετα, η Ελλάδα εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, είναι πλήρως αποκομμένη από το διεθνές οικονομικό σύστημα. Πιστωτές της είναι σήμερα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM ή το ΔΝΤ.Ασφαλώς θα υπάρξουν κάποιες απώλειες, αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να πούμε ότι κάποια χρήματα ούτως ή άλλως έχουν χαθεί. Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει ποτέ εξ ολοκλήρου τα χρέη της, οπότε το μόνο που θα γινόταν θα ήταν μία διόρθωση στους ισολογισμούς».

Πολλοί επισημαίνουν ότι τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιήθηκαν για την αναδιάταξη ή εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως για να διασφαλιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την έκθεσή τους σε χρέη του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Τόμας Μάγερ εκφράζει διαφορετική άποψη: «Ένα σημαντικό κομμάτι (των δανείων), περίπου 100 δισ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια για να διατηρηθεί το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι θα συνέβαινε σε διαφορετική περίπτωση. Σε αυτή την περίοδο η Ελλάδα εξακολουθούσε να έχει ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών, δηλαδή ουσιαστικά να χρηματοδοτείται από το εξωτερικό, ώστε να διατηρεί υψηλότερη ζήτηση. Τώρα έχει επέλθει ισορροπία στο ισοζύγιο, με αποτέλεσμα οι πληρωμές προς την Ελλάδα να μπορούν να εξυπηρετούν την αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών».

Σε αντίθεση με πολλούς θιασώτες ενός Grexit, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank δεν πιστεύει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα επέφερε σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα, λόγω υποτίμησης, για τον μέσο Έλληνα. Το αντίθετο μάλιστα: «Το αν θα βοηθούσε τους εξαγωγείς είναι αμφισβητούμενο. Μάλλον θα βοηθούσε τον τουρισμό, γιατί θα γινόταν ακόμα φθηνότερη η διαμονή στην Ελλάδα. Ωστόσο, το βιοτικό επίπεδο θα έπεφτε. Μέχρι να ξεσπάσει η κρίση, η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της, στη διάρκεια της κρίσης χάθηκαν ήδη πολλά. Μία αποχώρηση από το ευρώ θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ακόμη περισσότερα».

Σύμφωνα με τη γερμανική ραδιοφωνία, ο Γερμανός οικονομολόγος είχε πρόσφατα την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στους οποίους μάλιστα πρότεινε την καθιέρωση «παράλληλου νομίσματος» για το εσωτερικό της Ελλάδας, προκειμένου να ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση στις εσωτερικές της υποχρεώσεις ή και στην υλοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την αποπληρωμή των δανείων προς τους διεθνείς πιστωτές.

Όπως παραδέχεται, η ελληνική πλευρά δεν έδειξε «ενδιαφέρον» για την πρόταση αυτή. Ποιά είναι όμως η εντύπωση που αποκόμισε για τους συνομιλητές του, τους οποίους κάποιοι σχολιαστές χαρακτηρίζουν «αναξιόπιστους»;

«Δεν είναι αναξιόπιστοι. Ο κ. Βαρουφάκης είναι σοβαρός οικονομολόγος και μπορεί να μην συμφωνώ με τις απόψεις του, αλλά μπορεί κανείς να συζητήσει σοβαρά μαζί του. Όσο για τον κ. Τσίπρα, μου έδωσε την αίσθηση ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει δώσει υποσχέσεις στους ψηφοφόρους και τώρα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες για να τις τηρήσει. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να αθετήσει κάποιες υποσχέσεις – είτε τις υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους, είτε τις υποσχέσεις προς τους δανειστές»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress