Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
28 Απρ 2015

ΔΕΣΦΑ-SOCAR: Καθυστερεί η Κομισιόν, νέα λύση προτείνει η κυβέρνηση

ΔΕΣΦΑ Επιχειρήσεις

Μέχρι τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί ο έλεγχος της Κομισιόν για το θέμα της εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη SOCAR, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας, Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεβ μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Socar Rovnag Abdullayev κάνοντας λόγο για παράταση της εξέτασης της υπόθεσης μέχρι τέλος του έτους.

“Η γενική διεύθυνση της ΕΕ συνεχίζει να εξετάζει το θέμα” τόνισε. “Η δική μας ομάδα εργασίας απαντά στις ερωτήσεις που τίθενται” συνέχισε ο ίδιος.

Το κύριο θέμα είναι η συμμόρφωση ή όχι της συμφωνίας με το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να υπονομεύσει τον ανταγωνισμό. Αυτή τη στιγμή δεν πουλάμε αέριο στην Ευρώπη άρα θα πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις γι΄ αυτό το θέμα. Αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, δήλωσε ο Αμπντουλάγεφ.

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό χθες η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει να υπάρξουν αλλαγές στους όρους της συμφωνίας ώστε τελικά να κρατήσει ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 17% στο ΔΕΣΦΑ που σημαίνει ότι τελικά το ποσοστό υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου θα είναι 51% ενώ οι Αζέροι θα αποκτήσουν το 49%.

Αυτό αποκάλυψε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star. Με αυτόν τον τρόπο και εφόσον δεχθούν οι Αζέροι αφενός θα ικανοποιηθεί η απαίτηση της Κομισιόν ώστε να μην ξεπερνά το ποσοστό των Αζέρων το 50% αφετέρου να υπάρξει αντί για κλασσική αποκρατικοποίηση σύμπραξη και αξιοποίηση με τη συμμετοχή του Δημοσίου. Το μόνο που απομένει είναι να αποσαφηνιστεί η αντίδραση των  Αζέρων, αν δηλαδή ενδιαφέρονται για το 49% και  πώς θα θελήσουν να επαναδιαπραγματευτούν το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που προσέφεραν στο διαγωνισμό για το 66% της εταιρείας.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σαφώς στη δυνατότητα να μεταβιβαστεί στη Socar μόνο το 49% της εταιρείας και όχι το 66% όπως προβλέπεται στην συμφωνία και το 17% να παραμείνει στο δημόσιο.

Με την διευθέτηση αυτή καλύπτεται μέρος των απαιτήσεων της ΕΕ αναφορικά με τη θέση της Socar ως παραγωγού, προμηθευτή και μεταφορέα φυσικού αερίου σε χώρα της ΕΕ. Από την άλλη, ο επικεφαλής της τελευταίας Rovnag Abdulayef, σε δηλώσεις του, αναφορικά με την μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ, εμφανίστηκε διατεθειμένος να συνεχίσει τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία εξετάζει ακόμη το κατά πόσο ο έλεγχος του ΔΕΣΦΑ από την εταιρεία του, δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις ενεργειακές οδηγίες. Ο ίδιος τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέτεινε την προθεσμία για την λήψη απόφασης σχετικά με την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη SOCAR ως τα τέλη του 2015, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας, Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεβ.

«Η διεύθυνση ανταγωνισμού συνεχίζει να εξετάζει το θέμα. Η ομάδα εργασίας μας ανταποκρίνεται στις ερωτήσεις που της θέτει», σχολίασε.

«Το βασικό ζήτημα είναι η συμβατότητα της συμφωνίας με το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε. και θεωρείται ότι αυτή θα βλάψει τον υγιή ανταγωνισμό. Θα πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση συνεχίζονται οι επαφές», κατέληξε ο Αμπντουλάγιεβ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ