Navigation
20
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
7 Οκτ 2019

Δεν συγχωρούνται νέα λάθη στην οικονομία

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Το διεθνές περιβάλλον διακρίνεται από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας. Και μόνο διαβάζοντας ότι η μεταποίηση στη Γερμανία παρουσιάζει σημαντική κάμψη, αρκεί για να καταλάβουμε ότι… ίσως κάτι να μην πηγαίνει καλά παγκοσμίως.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας και πλήθος γεωπολιτικών ανισορροπιών σε συνδυασμό με έκτακτα γεγονότα, όπως το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Αramco στη Σαουδική Αραβία, μπορεί να στείλουν το πετρέλαιο στα ύψη, συμπαρασύροντας πληθωρισμό και επιτόκια. Ζούμε σε μια κινούμενη άμμο και η κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook ίσως είναι ένα προμήνυμα. Μην ξεχνάμε ότι η παγκόσμια οικονομία το 2008 μπήκε σε περιδίνηση λόγω της κατάρρευσης της Lehman Brothers και δύο χρόνια μετά, κατόπιν της αναποφασιστικότητας και της τραγικής ολιγωρίας δύο κυβερνήσεων, η Ελλάδα έπεσε στα βράχια…

Σήμερα έχουμε μια κανονική κυβέρνηση, η οποία στις πρώτες 13 εβδομάδες της θητείας της δείχνει σαν να είναι στο μισό της τετραετίας! Δουλεύει και παράγει αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε τη μεγάλη ατυχία (ή και το παράπονο) να έχουμε συμπληρώσει 5 χρόνια όπου το διεθνές περιβάλλον ήταν κάτι παραπάνω από ιδανικό, αλλά αυτό πέρασε… ΣΥΡΙΖΑ και δεν καταλάβαμε τίποτα. Χάσαμε τα 5 καλύτερα χρόνια της καλύτερης δεκαετίας της παγκόσμιας οικονομίας επειδή μπλέξαμε με Τσίπρες, Καμμένους και Βαρουφάκηδες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται στο δεύτερο μισό του 2019 απλά να επιτύχει τον στόχο της ανάπτυξης, καθώς οι προηγούμενοι είχαν φροντίσει να απομακρυνθούμε.

Η κυβέρνηση παρέλαβε ιστορικά το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ (181,9%). Ένα τέτοιο χρέος μόνο με ένα αναπτυξιακό σοκ μπορεί να περιοριστεί, όπως μας είπε την περασμένη Τρίτη ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στην τελευταία του επίσκεψη στη χώρα μας λίγο πριν παραδώσει τα ηνία στην Κριστίν Λαγκάρντ. Στο σκέλος των επενδύσεων η κυβέρνηση κινείται ταχύτατα, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις και έχει περιγράψει τον οδικό χάρτη για τη μείωση των φόρων. Κάνουμε τον σταυρό μας, μήπως μας τύχει καμιά… στραβή. Γιατί πραγματικά, αν συμβεί κάτι τέτοιο τη στιγμή που επιστρέφουμε στην κανονικότητα, θα ήταν κρίμα.

Η κυβέρνηση καλείται να καλύψει κατά το δυνατόν ένα μέρος της ζημίας που προκάλεσαν στη χώρα οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αν ήξεραν πραγματικά οι πολίτες τι συνέβη το 2015 και πόσο επιδεινώθηκαν η κατάσταση της οικονομίας και η θέση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός Βουλής! Αλλά στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε ακόμη το… μυαλό για να αντιληφθούμε δύσκολες εξισώσεις και πολύπλοκες συναρτήσεις, αφού δεν έχουμε λύσει την άσκηση πόσο κάνει ένα συν ένα! Λάθη και ολιγωρίες δεν συγχωρούνται πλέον. Πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι μπορεί να ξημερώσουμε με το απρόοπτο. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Εγκέλαδο…

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict