Navigation
14
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Νεφοσκεπής
14 Σεπ 2015

Δεν έχει σύνορα η άγνοια του Αλέξη Τσίπρα…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
Δυστυχώς δεν ήταν το μόνο λάθος του Έλληνα Πρωθυπουργού. Δυστυχώς δεν ήταν καν ένα lapsus linguae, ένα απλό  γλωσσικό ολίσθημα.
 
Η αφελής ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα «μα έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέρω;» που ξεσήκωσε δικαιολογημένα θύελλα αντιδράσεων για τον Πρωθυπουργό που δεν γνωρίζει όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα εθνικά συμφέροντα,  είναι μία μόνο από τις πολλές αποδείξεις ότι ο νεαρός καταληψίας που εξελίχθηκε σε αρχηγό κόμματος και Πρωθυπουργό υστερεί σε γνώσεις από τον μέσο ψηφοφόρο του.
 
·         Είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός που τους πρώτους μήνες της θητείας του δεν είχε συνειδητοποιήσει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χρηματοδοτεί κυβερνήσεις και κράτη παρά μόνον φερέγγυες τράπεζες. Γι’ αυτό επέμενε να κατηγορεί τον Μ. Ντράγκι γιατί δεν έδινε χρήματα στην Ελλάδα όπως παλιά.
 
·         Είναι ο ίδιος άνθρωπος που χωρίς να γνωρίζει οικονομικά –όπως ο ίδιος ομολογεί- επέλεξε ως Υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος τον εντυπωσίασε με τις γνώσεις και τις διεθνείς επαφές του και τελικά προτιμήθηκε έναντι του Ευκλείδη Τσακαλώτου ή του Γιάννη Μηλιού ή ακόμη του Γιάννη Δραγασάκη
 
·         Ο πολιτικός μέντορας του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έλεγε ότι «έλα μωρέ… αν δεν πληρώσουμε ένα ομόλογο στην ώρα του… δεν χάλασε ο κόσμος.» Ο ίδιος άνθρωπος δήλωσε επισήμως ότι το χρέος άνω των 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρώπης είναι αέρας «γι’ αυτό και εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα»…
 
·         Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν κατάλαβε ποτέ ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία ενώ ο ίδιος επισήμως συζητούσε για θέματα στρατηγικών συνεργασιών, ο Υπουργός Υποδομών που τον συνόδευε, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διαπραγματευόταν με Ρώσους αξιωματούχους το περιβόητο «δάνειο» για τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.
 
·         Την τελευταία –κυριολεκτικά- στιγμή συνειδητοποίησε, με τη βοήθεια ξένων ηγετών τις πραγματικές επιπτώσεις του σχεδίου του Γιάνη Βαρουφάκη για την μετατροπή των καταθέσεων των Ελλήνων σε «εικονικό παράλληλο νόμισμα».
 
·         Ακόμη και στην περιβόητη 17ωρη διαπραγμάτευση με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες που διαρκώς επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας είναι σήμερα φανερό ότι δεν κατάλαβε ποτέ το πραγματικό διακύβευμα.
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πιστεύει ακόμη και σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι είχαν προγραμματίσει για την Ελλάδα την επανάληψη του «Κυπριακού φαινομένου» με το κούρεμα των καταθέσεων.
 
Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης Μ. Ντράγκι είχε – ο ίδιος προσωπικά- επιχειρηματολογήσει στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup και τελικά έθεσε βέτο,  για να μην υπάρξει «κούρεμα» των καταθέσεων με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε θανάσιμα τις ήδη κατεστραμμένες ελληνικές επιχειρήσεις.
 
Το Eurogroup, επισήμως δείχνουν τα πρακτικά, έκανε δεκτό το σκεπτικό του Ντράγκι και παραβίασε συνειδητά την ευρωπαϊκή νομοθεσία για να μην καταστραφούν εντελώς οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και πολλοί κρατικοί Οργανισμοί.
 
Όταν λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χωρίς δυσκολία ότι «δεν έχει σύνορα η θάλασσα», απέδειξε για μία ακόμη φορά το μέγεθος της άγνοιάς του ως προς τα βασικά θέματα Διεθνούς Δικαίου και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
 
·         Ο ίδιος ο παραιτηθείς Πρωθυπουργός έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι υπέρ της ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
·         Οι συντεταγμένες  που θα  καταθέσει η Ελλάδα στον ΟΗΕ,  για την μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ οριοθετούν  τις ελληνικές διεκδικήσεις σε μια ευρύτατη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με βάση το Δίκαιο της θάλασσας  του 1982 και με την μέθοδο της μέσης γραμμής, τα όποια όμως,   απορρίπτει διαρρήδην (κατηγορηματικά) η Τουρκία.
 
Όταν λοιπόν ο Έλληνας Πρωθυπουργός δηλώνει «δεν έχει σύνορα η θάλασσα» εκτός από την άγνοιά του αποδεικνύει και την επικινδυνότητα της έλλειψης γνώσεων και εμπειρίας…
 
ΕΝΘΕΤΟ
 
Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (του 1982) αναφέρει ρητά στο άρθρο 121, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Τα νησιά δηλαδή, δικαιούνται να έχουν ΑΟΖ αρκεί να το δηλώσουμε και να την προσδιορίσουμε. Αυτή είναι και η σημαντική διαφορά της νέας σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας από την προηγουμένη. Μπήκε η ΑΟΖ που υπερκαλύπτει την έννοια της υφαλοκρηπίδας. Αυτό αναμφισβήτητα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει τα ίδια επιχειρήματα που προβάλλει για δεκαετίες τώρα για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου. Ότι δηλαδή τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ