Navigation
14
Οκτ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
16 Μαρ 2015

Δεν είναι πράσινες οι αυξήσεις στο ρεύμα

Ενέργεια Χρήμα & Πολίτης

Παρέμβαση στη δημόσια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το θέμα των αυξήσεων στο ΕΤΜΕΑΡ έκανε σήμερα ο ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ). Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος, οι αυξήσεις που δημοσιοποιήθηκαν ελάχιστη σχέση έχουν με τις ΑΠΕ και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως πράσινες.

Όπως επισημαίνει ο ΕΣΗΑΠΕ οι αυξήσεις γίνονται για να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που διατέθηκαν για την ενίσχυση της βιομηχανίας. Ο ΕΣΗΑΠΕ επισημαίνει εκ νέου ότι ο τρόπος υπολογισμού και συλλογής του ΕΤΜΕΑΡ είναι λάθος και οδηγεί σε υπερεκτίμηση του κόστους των ΑΠΕ και ζητεί να υπάρξει εκ νέου διάλογος για το θέμα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΣΗΑΠΕ αναφέρει:

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση της απόφασης της ΡΑΕ της 30ης Δεκεμβρίου 2014 για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και τα σχετικά σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ΕΣΗΑΠΕ επιθυμεί να επισημάνει τα εξής:

1. Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφασίστηκε από τη ΡΑΕ την 30η Δεκεμβρίου 2014 δεν μπορεί με κανένα τρόπο να χαρακτηριστεί ως «πράσινη», καθώς για μία ακόμη φορά ελάχιστη σχέση έχει με τις ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή έρχεται να αντισταθμίσει κατά κύριο λόγο την απώλεια εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, τα οποία διατέθηκαν για την ενίσχυση της βιομηχανίας.

Παρόλα αυτά, δημιουργείται και πάλι η στρεβλή εντύπωση ότι η αύξηση γίνεται για να ενισχυθούν οι ΑΠΕ και η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, ενώ στην πραγματικότητα το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της νέας επιβάρυνσης ενισχύει τρίτους – στη συγκεκριμένη περίπτωση τη βιομηχανία.

2. Ο Σύνδεσμός μας έχει τεκμηριώσει αναλυτικά και έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη ότι ο τρόπος υπολογισμού και συλλογής του ΕΤΜΕΑΡ:

(α) ήταν και, παρά τις προσπάθειες διόρθωσής του, παραμένει λανθασμένος
(β) οδηγεί σε υπερεκτίμηση του κόστους στήριξης των ΑΠΕ και στην αδικαιολόγητη κι άδικη δυσφήμισή τους, ενώ
(γ) μειώνει το κόστος για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, και
(δ) ευνοεί τα ορυκτά καύσιμα.

3. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ δεν κατευθύνεται στη στήριξη των ΑΠΕ.

Είναι χαρακτηριστική η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ1, η οποία αποδεικνύει ότι στην δεκαετία 2011 – 2020, μόλις το 41% των εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ θα διοχετεύεται στις ΑΠΕ.

Για αυτούς τους λόγους, αν δεν αρθούν πλήρως όλες οι σχετικές στρεβλώσεις στον τρόπο υπολογισμού και συλλογής του ΕΤΜΕΑΡ, δεν πρόκειται να υπάρξει δίκαιη εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ε.Λ. ΑΠΕ) του ΛΑΓΗΕ. Και αυτό αποβαίνει σε βάρος τόσο των ΑΠΕ όσο και των καταναλωτών.

4. Όπως έχει τεκμηριωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία, οι περισσότεροι παραγωγοί ΑΠΕ έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία στην προσπάθειά της να διορθώσει εκείνες τις στρεβλώσεις της λειτουργίας της αγοράς που οδήγησαν στην αύξηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Όμως, αν δε λυθεί άμεσα το βασικό πρόβλημα που είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο ανάγεται εν πολλοίς στην ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ, οι παραγωγοί ΑΠΕ θα κινδυνεύσουν πολύ σύντομα με πλήρη κατάρρευση.

5. Ο ΕΣΗΑΠΕ έχει υποβάλει στο παρελθόν προς την Πολιτεία αναλυτικές προτάσεις για τον εξορθολογισμό του τρόπου υπολογισμού και καταβολής του ΕΤΜΕΑΡ, οι οποίες δυστυχώς δεν έγιναν αποδεκτές.

Τις θέσεις αυτές θα υποστηρίξουμε ξανά στις δημόσιες διαβουλεύσεις που ευελπιστούμε ότι θα οργανώσει το ΥΠΑΠΕΝ για τα ζητήματα των ΑΠΕ στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΕΛΕΤΑΕΝ

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή της και η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) η οποία επισημαίνει ότι επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση περί του δήθεν κρυφού κόστους της πράσινης ενέργειας που αναγκάζονται να πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ δυσφημώντας για άλλη μια φορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όμως, το τέλος αυτό στην πραγματικότητα δεν συνιστά αποκλειστικό πόρο ενίσχυσης των Α.Π.Ε., αλλά –λόγω του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του- στην πραγματικότητα καλύπτει πολλά άλλα κόστη του συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει: «Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας της πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία εκ των ων ουκ άνευ προτεραιότητα.

Και αυτό αναμφίβολα σημαίνει υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας με κάθε νόμιμο τρόπο.

Σημαίνει όμως και υποστήριξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, η σημαντικότερη και άμεσα προσφορότερη των οποίων είναι η ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας και των λοιπών ΑΠΕ, των εθνικών, ανεξάντλητων πηγών ενέργειας.

Καλούμε τη νέα κυβέρνηση να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει τις ΑΠΕ και ειδικότερα την αιολική ενέργεια που είναι μια φθηνή πράσινη μορφή ενέργειας, η ανάπτυξη της οποίας μειώνει το κόστος του ρεύματος, προσφέρει περιφερειακή ανάπτυξη και απασχόληση, συμβάλει στην μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και προστατεύει το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας. Η Αιολική ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει την ελληνική βιομηχανία με καθαρή και φθηνή ενέργεια επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας, του περιβάλλοντος και του κλίματος».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress