Navigation
27
Οκτ
location
Αθήνα
18oC
Λίγα σύννεφα
1 Ιούν 2020

«Δεν αλλάζουν οι στόχοι-κλειδιά της ELPEDISON»

elpedison_0 Επιχειρήσεις | Νέα

Με βήματα προς τη νέα κανονικότητα, η χώρα προσπαθεί να απομακρυνθεί από τον αστερισμό του κορονοϊού, καθώς αποκλιμακώνονται τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19 σε παραγωγικούς κλάδους, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, τομείς της δημόσιας ζωής.

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία την πορεία των εταιρειών και πώς το αντιμετωπίζουν; Η ELPEDISON πάντως «δεν αλλάζει στόχους».

Το πενταετές πλάνο

«Οι στόχοι μας αποτελούν στόχους-κλειδιά για την ELPEDISON. (Ελληνικά Πετρέλαια 50% – EDISON 50%) Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν λόγω πρόσκαιρων αναταράξεων στην αγορά ενέργειας, οι οποίες όμως είναι πιθανόν να προκαλέσουν κάποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση και επίτευξη των στόχων», σημειώνει η εταιρεία: «Το πενταετές πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ELPEDISON περιλαμβάνει την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας λειτουργίας μετά το target model. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την αύξηση της απόδοσης της μονάδας αλλά και άλλων χαρακτηριστικών που της δίδουν μεγαλύτερη ευελιξία. Το έργο αυτό έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου χρόνου».

Μεταβατική περίοδος

Συγχρόνως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από την εταιρεία μελετάται: «Η εγκατάσταση μιας νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου 800 MW, τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης 63%-64%. Το πλάνο αυτό θα επιτρέψει στην ELPEDISON (εκ των χορηγών του τρίτου Climate Change Conference) να πρωταγωνιστήσει στη μεταβατική περίοδο μέχρι τη μετα-καρβονική εποχή, όπου αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν θα επιτρέπεται πλέον η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα».

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, «η ELPEDISON είναι μία εκ των 8 εταιρειών που πήραν άδεια RES Aggregator (Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης – ΦΟΣΕ) από τη ΡΑΕ. Η άδεια αφορά είναι συνολικά 1.500 σε MW, «καθιστώντας την ELPEDISON έναν από τους μεγαλύτερους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ). Η εξέλιξη αυτή στην πραγματικότητα σηματοδοτεί μία νέα επιχειρησιακή δραστηριότητα για την εταιρεία, μέσω του οποίας έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί Παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών και να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό τους στην αγορά ηλεκτρισμού».

Η εταιρεία θεωρεί ότι «η ενεργειακή ζήτηση μπορεί να καλυφθεί μόνο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε μία τέτοια περίπτωση, χωρίς να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος ενέργειας θα εκτοξευόταν στα ύψη, αφού θα έπρεπε να καλυφθεί με κάποιον μηχανισμό αποζημίωσης το υψηλό κόστος επένδυσης που θα πληρωνόταν για τις μονάδες που θα βρίσκονταν σε εφεδρεία».

Εφοδιαστική αλυσίδα

Σημαντικό, επίσης, βήμα για την εταιρεία «είναι η αριστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, όσον αφορά το Φυσικό Αέριο. Η ELPEDISON έχει εδώ και καιρό προχωρήσει στην εισαγωγή φυσικού αερίου. Ας σημειωθεί ότι ήδη πρωταγωνιστεί στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου/LNG, φέρνοντας το 30% της συνολικής εισαγόμενης ποσότητας στη χώρα μας. Μέρος αυτής της ποσότητας εξάγεται στις Βαλκανικές χώρες».

Παράλληλα, η εταιρεία έχει «πραγματοποιήσει βήματα διείσδυσης στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ξεκινώντας τη δημιουργία του κατάλληλου pipeline για επένδυση σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας».

Επιπλέον, «σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο μετασχηματισμού της ELPEDISON, Το έργο αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου και προβλέπεται να διαρκέσει άλλα δύο, με επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων και στόχο την αριστοποίηση της λειτουργίας της εταιρείας και την καθιέρωση του brand ELPEDISON ως συνώνυμο του “άριστου χώρου εργασίας”».

Συνεπώς, «αυτοί οι στόχοι δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν, παρά τις αναταράξεις στην αγορά ενέργειας και τις καθυστερήσεις που μπορεί να προκαλέσουν στην υλοποίησή τους».

Φυσικά οι επιπτώσεις του lockdown, που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ίσως να παρατείνουν το καθεστώς στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας, τα τιμολόγια ρεύματος να μην έχουν πτωτική πορεία, το target model να καθυστερεί και μήπως δούμε και ανάκαμψη του λιγνίτη.

Υπερρύθμιση αγοράς

Ο διευθύνων σύμβουλος της ELPEDISON, Νίκος Ζαχαριάδης, για τα θέματα αυτά καθιστά σαφές το εξής: «Έχω αναφέρει αρκετές φορές στο ότι η υπερρύθμιση της αγοράς δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τις εταιρείες ενέργειας, με συνέπεια να αυξάνεται το κόστος ενέργειας και εν τέλει τα τιμολόγια ρεύματος προς τους τελικούς καταναλωτές. Οι συγκεκριμένες στρεβλώσεις δεν έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας ή κάποιας άλλης εξωτερικής αιτίας. Οφείλονται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η λανθασμένη άποψη ότι η υπερρύθμιση προστατεύει τον καταναλωτή. Πιστεύω ότι είναι σκόπιμο να αντιγράψουμε το ταχύτερο το ευρωπαϊκό σύστημα λειτουργίας, στο πλαίσιο του οποίου έχει επιτευχθεί με διαφάνεια το άνοιγμα των αγορών, καθώς και φθηνότερες τιμές στα τιμολόγια ρεύματος. Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του target model συνεχίζονται, αυξάνοντας τους κινδύνους για τις εταιρίες που είναι short στο retail. Είναι γεγονός ότι αδυνατούμε, ακόμη και τώρα, να προβλέψουμε την ημερομηνία εφαρμογής του target model καθώς και τους κανόνες που θα το διέπουν, οι οποίοι φαίνεται ότι θα διαφέρουν σημαντικά από τις αρχές που έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όσον αφορά τον λιγνίτη, δεν υπάρχει περιθώριο επιστροφής σε αυτόν. Ενδεχομένως, εξαιτίας του COVID-19, να καθυστερήσει η εφαρμογή των πολιτικών που αποφασίστηκαν για να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή, λόγω μεταφοράς κεφαλαίων από περιβαλλοντικές πολιτικές σε πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης, αλλά, σε καμιά περίπτωση, δεν περιμένουμε αναστροφή».

Υψηλό τίμημα

Έχει τονιστεί από πλευράς της εταιρείας ότι «κάθε επιχείρηση παραγωγής ρεύματος προμηθεύεται πρώτη ύλη για να παράγει ρεύμα πληρώνοντας υψηλό τίμημα. Αυτό δεν συμβαίνει με τον κυρίαρχο παίκτη που δεν πληρώνει για την πρώτη του ύλη, λιγνίτη και νερό. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική στρέβλωση, που εμποδίζει τη διείσδυση των άλλων Προμηθευτών Ενέργειας». Αυτή η «στρέβλωση εξακολουθεί να υπάρχει και, δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει η βούληση για να διορθωθεί στο κοντινό μέλλον, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας για το θέμα του λιγνίτη έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από το 2008. Σήμερα, 12 χρόνια μετά την καταδικαστική απόφαση του 2008, δεν έχει ληφθεί ακόμη κανένα μέτρο σχετικά, ενώ οι υπηρεσίες της ΕΕ ερευνούν παράλληλα και τις επιπτώσεις στην αγορά χονδρεμπορικής από τη λειτουργία και διαχείριση των υδροηλεκτρικών πόρων και μονάδων της δεσπόζουσας εταιρείας».

Ανταγωνιστικές υπηρεσίες

Στόχος της ELPEDISON είναι με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος ενέργειας του τελικού καταναλωτή, ο λογαριασμός του οποίου βέβαια τελικά διογκώνεται λόγω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, που αποτελούν σχεδόν το 45% της αξίας του λογαριασμού ρεύματος στη Χαμηλή Τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

Η εταιρεία προσφέρει: «Προϊόντα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στις πιο ανταγωνιστικές τιμές, για οικιακούς και για επιχειρησιακούς πελάτες. Είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής ρεύματος στη χώρα, αφού την εμπιστεύονται περισσότεροι από 220.000 πελάτες, από όλους τους τομείς της αγοράς. Επιπλέον των προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου, προσφέρει υπηρεσίες ενέργειας: υπηρεσίες παρακολούθησης και διαχείρισης ενέργειας καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης, που στόχο έχουν να οδηγήσουν τους πελάτες σε μία πιο ορθολογική κατανάλωση, ανάλογα με τις πραγματικές τους ανάγκες, ώστε να μπορούν να μειώσουν ακόμα περισσότερο το ενεργειακό τους κόστος». Προσφέρει επίσης «υπηρεσίες Νet Μetering, μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στον χώρο του εκάστοτε πελάτη, προκειμένου να του δώσει την ευκαιρία να μειώσει μεγάλο μέρος του ενεργειακού του κόστους, βάσει της διαδικασίας του ενεργειακού συμψηφισμού».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ