Navigation
26
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αρκετά σύννεφα
27 Σεπ 2017

ΔΕΗ: «Εξωγενείς παράγοντες» ευθύνονται για την μείωση της κερδοφορίας

ΔΕΗ Νέα

Σε αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΡΑΕ, που αφορούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης τη μείωση κατά 74,8% των καθαρών κερδών και κατά 46,8% των EBITDA του ομίλου, στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Την ίδια στιγμή, η άνοδος της λειτουργικής κερδοφορίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδίδεται στα κέρδη από την πώληση του ΑΔΜΗΕ και στην ελαφρώς καλύτερη εικόνα στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της, χωρίς, όμως, η διοίκηση να δίνει λεπτομέρειες ως προς το ύψος τους, παρά μόνον αναγγέλλει την πρόσληψη, σύντομα, του ειδικού συμβούλου.

Επίσης, δεν αναφέρει κάτι για την αντιμετώπιση των δανειακών της υποχρεώσεων την ερχόμενη διετία, που, αθροιστικά ανέρχονται, σε, τουλάχιστον, 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ  αντίθετα η διοίκηση τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση τη μείωση των δικών της ληξιπρόθεσμων σε προμηθευτές κατά 83 εκατομμύρια ευρώ, παραμένοντας, όμως, σε δυσθεώρητα ύψη στα 676 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔEΗ αποδίδει τη μείωση της κερδοφορίας σε «εξωγενείς παράγοντες», οι οποίοι όμως είναι αποτέλεσμα αποφάσεων που ελήφθησαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΕ. Μέτρα τα οποία σημειωτέον περιλαμβάνονται στο «πακέτο» της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών.

Έτσι, ουσιαστικά οι αιχμές του στρέφονται κατά του ΥΠΕΝ και συγκεκριμένα στην πρόσθετη χρέωση για την κάλυψη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που κόστισε στη ΔEΗ 170,3 εκατομμύρια ευρώ αλλά και στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς με «τιμές κάτω του κόστους», όπως αναφέρει ο ίδιος, η εταιρία ζημιώθηκε με 34,3 εκατομμύρια ευρώ.

Επιβαρύνσεις

Στις επιβαρύνσεις η ΔEΗ προσθέτει και τις αυξημένες δαπάνες σε υγρά καύσιμα και φυσικό αέριο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση του χειμώνα καθώς η εταιρία αναγκάστηκε να λειτουργήσει με diesel τις μονάδες φυσικού αερίου σε Κομοτηνή και Λαύριο. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της εταιρίας αφήνει αιχμές και στη ΡΑΕ για τη διαχείριση της κρίσης.

Έτσι, ΕΛΑΠΕ, ΝΟΜΕ και ενεργειακή κρίση έριξαν κατά 250,8 εκατομμύρια ευρώ τα EBITDA της ΔEΗ. Η συνολική επιβάρυνση από αυτούς τους τρεις «εξωγενείς παράγοντες» ήταν της τάξης των 274,6 εκατομμυρίων  ευρώ. Με τα 196,7 εκατομμύρια  ευρώ να καταγράφονται στο πρώτο τρίμηνο και τα 77,9 εκατομμύρια ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Έτσι τα EBITDA υποχώρησαν στα 284,7 εκατομμύρια  ευρώ.

Πάντως, αν αυτές οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ και της ΡΑΕ ζημίωσαν τη ΔEΗ, μία κυβερνητική απόφαση αυτή της ιδιωτικοποίησης και απόσχισης του ΑΔΜΗΕ της κράτησαν την κερδοφορία με θετικό πρόσημο. Στο δεύτερο τρίμηνο, στα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας αναγνωρίσθηκε κέρδος από την πώληση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ύψους  198,6 εκατ. ευρώ, το οποίο σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε σε 172,2 εκατ ευρώ. λόγω διαφοράς στην αξία συμμετοχής της ΑΔΜΗΕΑ.Ε. μεταξύ της μητρικής εταιρείας και του ομίλου.

Η διοίκηση της ΔEΗ δεν παραλείπει να στοχεύει περισσότερο τη ΡΑΕ και λιγότερο το ΥΠΕΝ και στο θέμα του τρόπου με τον οποίο επιδιώκεται το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  Για την ακρίβεια στέκεται στο μοντέλο ΝΟΜΕ και στη χρήση των ποσοτήτων που αποκτούν traders μέσω των δημοπρασιών.

«Η συνολική ζήτηση, στην οποία περιλαμβάνεται η ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές και άντληση», παρατηρεί η εταιρία, «αυξήθηκε κατά 5,6% καθώς καθ’ όλη την διάρκεια του εξαμήνου πραγματοποιήθηκαν αυξημένες εξαγωγές από Τρίτους μέσω των Βορείων Διασυνδέσεων προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, λόγω ελκυστικών τιμών των εκεί αγορών καθώς και της δυνατότητας εξαγωγής των δημοπρατούμενων ποσοτήτων μέσω “ΝΟΜΕ”…», καυτηριάζει η διοίκηση της ΔEΗ, εγείροντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα για τη ΡΑΕ που δεν βάζει πλαφόν στις εξαγωγές από ΝΟΜΕ.

Ο πρόεδρος της ΔEΗ υποδεικνύει ως ιδανική λύση «για το σωστό άνοιγμα της αγοράς» την πώληση χαρτοφυλακίου πελατών και αναμένει «τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις».

Τα ΥΚΩ

Στη συνέχεια ο πρέοδρος αφήνει σαφείς αιχμές και για τα ποσά ΥΚΩ που διεκδικεί η ΔEΗ και ως γνωστόν ανέρχονται στα 700 εκατ. «Για την ανάκτηση από την εταιρεία των ποσών που έχει δαπανήσει τα προηγούμενα χρόνια (μετά το 2011) για ΥΚΩ η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για ποσό της τάξης των 360 εκατ. ευρώ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στη συγκράτηση της πτώσης της κερδοφορίας της ΔEΗ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Παναγιωτάκη συνέβαλαν και οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών. Μάλιστα οι προβλέψεις για επισφάλειες στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μηδενίστηκαν.

Ο ίδιος εξηγεί, αποφεύγοντας, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος τους: «Σε ότι αφορά στην εισπραξιμότητα οι εισπράξεις του επταμήνου εκπέμπουν ορισμένα θετικά μηνύματα καθώς υπολείπονται μόλις 1,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016, οπότε το μερίδιο της επιχείρησης στην αγορά ήταν περίπου 6% μεγαλύτερο και παράλληλα δεν υπήρχε η έκπτωση συνέπειας κατά 15%».

Και συνεχίζει αναγνωρίζοντας: «Παρά ταύτα το πρόβλημα παραμένει, και χρειάζεται περισσότερο δραστική αντιμετώπιση». Ο ίδιος αναγγέλλει την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα διαχειριστεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της εταιρίας και θα εισηγηθεί και την τιτλοποίηση: «Τις προσεχείς ημέρες θα προσληφθεί ο εξειδικευμένος σύμβουλος, με κάποια καθυστέρηση έναντι των αρχικών χρονικών προβλέψεων λόγω της εξ αντικειμένου σύνθετης διαδικασίας επιλογής».

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict