Navigation
7
Μαρ
location
Αθήνα
14oC
Λίγα σύννεφα
15 Ιούλ 2015

Δάνειο-γέφυρα 7 δισ. προτείνει η Κομισιόν- Δηλώσεις του αντιπροέδρου

Κομισιον Οικονομία

Η Κομισιόν προτείνει δάνειο-γέφυρα 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα για τον Ιούλιο, εάν η χώρα υιοθετήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, το δάνειο θα προέλθει από τον EFSM, ο οποίος θα αποπληρωθεί από τον ESM όταν η Ελλάδα συμφωνήσει το νέο μεγάλο πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε προ ημερών και πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Το δάνειο-γέφυρα από τον EFSM θα πληρωθεί σε μία δόση το αργότερο εντός τριών μηνών, αναφέρει το έγγραφο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου-γέφυρα είναι να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις έως σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου, ενώ η Ελλάδα οφείλει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα με τον ESM πριν το δάνειο-γέφυρα των 7 δισ ευρώ εκταμιευθεί.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες συνεδριάζει το EuroWorkingGroup προκειμένου να βρεθεί τρόπος για να εκταμιευτεί προς την Ελλάδα αυτό το δάνειο – γέφυρα το οποίο θα λύσει το ζήτημα της χρεοκοπίας τη Δευτέρα οπότε και πρέπει να πληρωθούν 3,5 δισ. προς την ΕΚΤ.
To σχέδιο της Κομισιόν ωστόσο συναντά πολύ έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της Βρετανίας καθώς εκτιμούν ότι ο EFSM είναι ένα πανευρωπαϊκό ταμείο, που στηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και οι εκταμιεύσεις απαιτούν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ και όχι μόνο των 19 της Ευρωζώνης.
Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για το δάνειο-γέφυρα περιλαμβάνουν την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

 

Με την σειρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για συμβιβασμούς που μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε λόγο την Τετάρτη για πρόγραμμα από τον EFSM (είναι η καλύτερη περίπτωση για την Ελλάδα, ανέφερε) που θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και θα μπορεί να πληρώσει τα αυτά τα χρήματα (επτά δισεκατομμύρια ευρώ) το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Μπορούν να βρεθούν λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι βρετανικές αντιρρήσεις, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κάμερον, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια σειρά “συμμάχων” στη θέση της να μην χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του EFSM.

Στις βρετανικές αντιρρήσεις απάντησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, υπογραμμίζοντας ότι εργάζεται σε έναν «διακανονισμό» που θα προστατεύει τις χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη από το ενδεχόμενο να απωλέσουν χρήματα.

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και ANFA) για να δώσουμε εγγυήσεις στις χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόσφκις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές που εξετάζονται. Ο κ. Ντομπρόβσκις επισήμανε πως δεν βρέθηκε καμία χώρα να προσφέρει διμερές δάνειο στην Ελλάδα, λέγοντας πως καταλαβαίνει την απροθυμία τους, καθώς θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στον προϋπολογισμό της χώρας.

Η πρόταση της Κομισιόν για χρηματοδότηση μέσω του EFSM θα συζητηθεί και τα 28 μέλη της ΕΕ και το θέμα θα συζητηθεί αμέσως από το Συμβούλιο των υπουργών.

Ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για τα 35 δισεκατομμύρια του προγράμματος Γιούνκερ και είπε πως θα είναι διαθέσιμα για τα έτη 2014-2020 και φυσικά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βοήθεια της Ελλάδας. Όσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, σημείωσε πως θα είναι απόφαση της Ευρωζώνης, αν και επί του παρόντος δεν μπορεί να συμμετέχει από τη στιγμή που η χώρα χρωστάει δόσεις. Για να καταλήξει: «Η παρούσα κρίση δείχνει πως πρέπει να ολοκληρώσουμε τη αρχιτεκτονική των μνημονίων, όπως και την ανάγκη όλες οι χώρες να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες».

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ