Navigation
17
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Ασθενής Βροχή
9 Φεβ 2015

Δάκρυα στη Βουλή. Απλή Αριθμητική με την Τρόικα στο Υπουργείο

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη

Ενθουσιασμένοι κι συγκινημένοι οι Έλληνες άκουσαν τον Πρωθυπουργό να «τα λέει σκληρά στους ξένους».  Κάπου μέσα τους όλοι πίστεψαν και πιστεύουν ότι «κάτι θα γίνει», «κάποιον κρυμμένο άσο» έχει στο μανίκι του ο Πρωθυπουργός. Ακόμη κι αυτοί που δεν ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης θέλουν να πετύχει η Κυβέρνηση στην διαπραγμάτευσή της για να μη συμβούν ακόμη χειρότερα στην ελληνική κοινωνία.

Το Σαββατοκύριακο που η Κυβέρνηση διερρήγνυε τα λιγοστά ιμάτιά της και δήλωνε προς όλους ότι «δεν διαπραγματεύεται με τους υπαλλήλους της Τρόικας», η Τρόικα είχε έρθει στην Αθήνα και η Κυβέρνηση συζητούσε διαρκώς και χωρίς δημοσιότητα,

  • με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του ΔΝΤ, τον Ελληνοαμερικανό Ουές ΜακΓκρου,
  • τον επικεφαλής της Βρυξελλιώτικης γραφειοκρατίας κα του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ αλλά και με
  • τον Ιρλανδό Mr Blue Eyes, τον κ. Ντέκλαν Κοστέλο που αντικατέστησε τον Ματίας Μορς που είχε αντικαταστήσει τον Σερβάς Ντερούζ, όλοι κοινοτικοί υπάλληλοι που αναβαθμίσθηκαν στην Κομισιόν κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης….

Μεθαύριο Τετάρτη, στο έκτακτο Eurogroup, θα γίνει φανερό ότι από την «μυστική διαπραγμάτευση με την Τρόικα» Κυβέρνηση δεν θα πάρει αυτό που ζητούσε, μια πίστωση χρόνου μέχρι τον Μάιο ώστε να ξεκινήσει την εφαρμογή του προγράμματός της χωρίς την υποχρέωση τήρησης των μνημονιακών συμφωνιών.

  •  Αντ’ αυτής, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δώσουν στην Ελλάδα μια ασφυκτική προθεσμία λίγων ημερών, με έγκριση έκδοσης μικρής ποσότητας Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου ώστε να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Ακόμη και η περιβόητη «παρέμβαση Ομπάμα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων» στη σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα καταλήξει σ’ ένα κοινό ανακοινωθέν μόνο για το σοβαρό πρόβλημα της Ουκρανίας ενώ θα υπάρξει σιωπή για το «ζήτημα της ελληνικής απειθαρχίας» στο εσωτερικό της Ευρωζώνης …

Το αποκορύφωμα των γερμανικών πιέσεων εκδηλώθηκε με την ξαφνική (;) απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία δεν εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή -γιατί προηγήθηκε παρέμβαση του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού από κοινού με τον Γάλλο Ομόλογό του Μισέλ Σαπέν- αλλά δύο μέρες αργότερα, την Τετάρτη, στη συνεδρίαση των 25 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη.

  • Επί της ουσίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεταφέρει όλη την ευθύνη των εξελίξεων στην Ελληνική Κυβέρνηση, 10 μέρες νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου όταν λήγει η δίμηνη παράταση του Μνημονίου και η Ελλάδα μένει στο κενό.
  •  Στις 28 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει ένα μικρό μόνο αριθμό ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό της κι αν η Ελλάδα επιλέξει το δρόμο της ρήξης και του «πιστωτικού γεγονότος» ο κίνδυνος επιβαρύνει μόνο την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία προφανώς δεν έχει τα μέσα να τον αντιμετωπίσει….

Το ιδανικό σενάριο για τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι να αποδεχθούν , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα. Ο Αμερικανικός παράγοντας θα συμβάλει ώστε το ΔΝΤ να χαμηλώσει το επιτόκιο στα δάνεια διάσωσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , με εντολή του Εurogroup θα αποφασίσει να παράσχει ευρεία υποστήριξη ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα καθώς και να ανακυκλώσει τα κέρδη της επί του ελληνικού χρέους που κατέχει.

Αν όλα αυτά δεν γίνουν σύμφωνα με το Σχέδιο του Έλληνα Πρωθυπουργού, αν υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τότε θα κληθούν οι πολίτες να δώσουν –πάλι- τη λύση για τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα στηθούν κάλπες. Είτε για Δημοψήφισμα είτε για νέες Βουλευτικές Εκλογές…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict