Navigation
10
Ιούλ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
11 Ιαν 2016

Business run μετά το bank run!

Πτωχεύσεις Λουκέτα Οικονομία

Προσέλκυση ξένων επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών είναι το «ποίημα» που απαγγέλλουν την τελευταία επταετία οι Έλληνες πολιτικοί, ομολογουμένως, με λυρισμό και στόμφο.

Η θεωρία, όμως, απέχει παρασάγγας από την πράξη. Το αποτέλεσμα είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδέν! Το αποδει-
κνύουν, άλλωστε, και τα στοιχεία του βουλγαρικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο «τρίβει» τα χέρια του από το
«κύμα» των ελληνικών επιχειρήσεων που έχει κατακλύσει την περιοχή. Κατά την περίοδο των capital controls άνοιξαν 60.000 ΑΦΜ από Έλληνες επιχειρηματίες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι τραπεζικές συναλλαγές τους και να επισπευστεί η αγορά πρώτων υλών που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία τους.
Η αλήθεια είναι πως το φαινόμενο της διαρροής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, το λεγόμενο «business run», δεν
είναι καινούργιο. Κάτι αντίστοιχο είχε επαναληφθεί και στο παρελθόν, απόρροια της προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων να κατακτήσουν νέες αγορές στις οικονομίες υπό μετάβαση, και ενδεχομένως να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Σήμερα, ο λόγος που συμβαίνει σχετίζεται με την προσπάθεια πολλών επιχειρήσεων να επιβιώσουν μέσα στο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα και με τις συνακόλουθες υπερβολικές επιβαρύνσεις που υφίστανται, εξαιτίας της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής και της περίφημης αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας και του Ασφαλιστικού.
Η ζημιά των capital controls
Ο πρόεδρος του Ελληνο-βουλγαρικού Επιμελητηρίου, κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, διαψεύδει κατηγορηματικά τα
συγκεκριμένα στοιχεία και δηλώνει στο «Π» πως κατά την περίοδο των capital controls ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που μετέφεραν την έδρα τους στη Βουλγαρία δεν ξεπερνά τις 300. «Τα όσα λέγονται για τη μεταφορά 60.000 επιχειρήσεων στη Βουλγαρία κατά την επιβολή των capital controls είναι ανυπόστατα. 60.000 δεν είναι ούτε καν ο αριθμός των υγιών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας. Το νούμερο αυτό αφορά σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και όχι στην ίδρυση επιχειρήσεων. Πρόκειται για επιχειρηματίες που διατηρούσαν χρήματα στο εξωτερικό και τα μετέφεραν στη Βουλγαρία για την αγορά πρώτων υλών και για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους. Δεν είναι χρήματα που έφυγαν από τη χώρα. Τα capital controls προκάλεσαν τεράστια ζημιά στις επιχειρήσεις, η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί».

Ο ίδιος εξηγεί πως στη Βουλγαρία υπάρχουν συνολικά 11.500 ελληνικών συμφερόντων βουλγαρικές επιχειρήσεις, από τις οποίες μόλις οι 1.000 είναι ενεργές και έχουν εγκατασταθεί στη γειτονική χώρα εδώ και πολλά χρόνια ως
θυγατρικές. Ένα μεγάλο μέρος, δε, εξ αυτών ανήκει στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. «Πριν από περίπου τρία χρόνια δημιουργήθηκαν περί τις 4.500-5.000 εταιρείες και ο κύριος λόγος ήταν η αγορά ακινήτων ή χερσαίων εκτάσεων. Παράλληλα, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα οδήγησε στο άνοιγμα άλλων 5.000 επιχειρήσεων, που έδωσαν σε Έλληνες τη δυνατότητα αγοράς αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες».

Η υπερφορολόγηση
Στο θέμα της υπερφορολόγησης των ελληνικών επιχειρήσεων στέκεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας πως η επιχειρηματική μετανάστευση που ξεκίνησε με τα capital controls αναμένεται να συνεχιστεί και το 2016 λόγω των πρόσθετων φόρων ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος οι Έλληνες επιχειρηματίες. «Η Βουλγαρία είναι μια χώρα εκτός ευρωζώνης και κανείς δεν αναφέρει πόσο εύκολο είναι να ρευστοποιήσει τα χρήματά του και να φύγει από εκεί όποτε το θελήσει. Ήδη, πολλές επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκουν “επαγγελματική στέγη” στη Βουλγαρία, ιδρύοντας εταιρείες με 300 ευρώ και 10% φορολογία, ενώ τουλάχιστον 10.000 αιτήσεις είναι σε αναμονή ίδρυσης εταιρειών στην Κύπρο.

Σημειωτέον ότι πρώτα η Κύπρος και μετά η Μάλτα συγκεντρώνουν, ήδη, ένα μεγάλο κομμάτι των ναυτιλιακών δρα-
στηριοτήτων και αναμένεται να αυξηθούν με ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, ερημώνοντας τον Πειραιά. Έπειτα, ας μας ενημερώσουν για το ποσοστό ανάπτυξης που καταγράφει η βουλγαρική οικονομία, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα».

Σχολιάζοντας τις κινήσεις του ΕλληνοΒουλγαρικού Επιμελητηρίου και των προσπαθειών που καταβάλλει «προσηλυτίζοντας» ελληνικές επενδύσεις στη γειτονική χώρα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κάνει λόγο για πρακτική
που θίγει τα εθνικά συμφέροντα. «Είναι μεμπτή και μη υγιής η αποχώρηση ελληνικών επιχειρήσεων με διαδικασίες που δεν είναι διαφανείς. Μιλάμε για ανθελληνική πρακτική, που αποδυναμώνει την οικονομία της χώρας. Για το bank run το αντίδοτο ήταν τα capital controls, για το business run, δυστυχώς, δεν θα υπάρξει αντίδοτο».

«Tο 2015 επένδυσαν το 1/8 των χρημάτων του 2014»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του  Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, επισημαίνει
πως σε μια περίοδο που το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η ταχύτατη επιστροφή στην ανάπτυξη, μέσω
των ξένων –και όχι μόνο– επενδύσεων, παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο: Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα, επιλέγοντας άλλες χώρες, που τους προσφέρουν ευνοϊκότερο και, κυρίως, σταθερότερο φορολογικό καθεστώς. «Η τάση αυτή καταγράφεται καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων και συνεχίζεται και
σήμερα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2015 οι ελληνικές εισηγμένες επένδυσαν το 1/8 των χρημάτων του 2014!
Όταν η φορολογία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το κράτος γίνεται «συνεταίρος» μόνο στα κέρδη, αλλά όχι και
στα έξοδα, η μετανάστευση της έδρας μιας εταιρείας φαντάζει μονόδρομος. Πώς, λοιπόν, το κράτος περιμένει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, όταν οι εγχώριες επιχειρήσεις αποκηρύσσουν το υφιστάμενο σύστημα; Για να διαφημίσεις με επιτυχία ένα προϊόν και να πείσεις τον τελικό καταναλωτή να το αγοράσει, πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να το χρησιμοποιείς!

της Μαρίας Ακριβού

το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο Παρασκήνιο στις 09/01/2016

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ