Navigation
29
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
14 Απρ 2015

BofA: Αυτές είναι οι προκλήσεις της Ελλάδας που έρχονται

bofa Κόσμος

Αντιμέτωπη με τρεις προκλήσεις βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, στην οποία ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος ξεκαθαρίζει ότι το βασικό του σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμένει στην Ευρωζώνη.

Στο report της BofA ML υπό τον τίτλο «Greece: the challenges ahead» εξετάζονται όλα όσα έχουν συμβεί έως και σήμερα, με πρώτιστο την αποπληρωμή των 458 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αν και τονίζεται ότι «η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα», ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες είναι απόλυτα εξαρτώμενες από τη χρηματοδότηση του ELA.

Ταυτόχρονα «η πραγματική οικονομία υποφέρει, με δεδομένη την παρατεταμένη αβεβαιότητα», με τον επενδυτικό οίκο να εκτιμά ότι η ανάπτυξη για το 2015 δεν θα ξεπεράσει το 0,6%. Επιπρόσθετα η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη για τις αγορές, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ενώ έχουν αναδειχθεί αντικρουόμενες απόψεις σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που έχει δημοσιοποιήσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης οι αγορές όπως αποδεικνύεται ανησυχούν και από την επαναπροσέγγιση Ελλάδας και Ρωσίας, τις επιθετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία αλλά και αυτές του υπουργού Άμυνας ότι η Ελλάδα θα «ανοίξει τις πύλες της Ευρώπης» σε τζιχαντιστές.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος «ανεξάρτητα από το εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο ή άδικο σχετικά με τα παραπάνω θέματα, οι περισσότεροι επενδυτές δεν μπορούν να κατανοήσουν πως αυτά μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να εξασφαλίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να έχει θέσει λάθος προτεραιότητες ή απλά κάνει τα πάντα προκειμένου να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις. Όμως ενώ το πράττει αυτό χάνει πολίτιμους φίλους».

Εντός του επόμενου 2μήνου η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τρεις βασικές προκλήσεις, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της BofA ML:

Επίτευξη συμφωνίας έως τις 24 Απριλίου: Οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν θέσει τα τέλη Απριλίου ως την καταληκτική ημερομηνία και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου, τότε θα επικρατήσει το αρνητικό σενάριο.

Έγκριση της συμφωνίας του Eurogroup από το ελληνικό κοινοβούλιο: Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο η νέα συμφωνία με το Eurogroup θα περιλαμβάνει μία μικρή λίστα νέων μέτρων και μεταρρυθμίσεων, τα οποία, όμως, θα πρέπει να εγκριθούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Πιθανώς οι Ευρωπαίοι να ζητήσουν έγκριση του συνόλου της συμφωνίας. Εάν υποθέσουμε ότι αυτή η ψηφοφορία θα έχει καλό αποτέλεσμα, η ελληνική Βουλή πιθανώς να κληθεί να ψηφίσει για ένα νέο πρόγραμμα έως τα τέλη Ιουνίου. Εάν δεν ψηφισθούν τα μέτρα του Eurogroup, τότε δεν θα υπάρξει θετική ψήφος και για τη συνολική συμφωνία ή για ένα νέο πρόγραμμα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ μίας νέας συμφωνίας, αν και το καθένα εξ αυτών θέτει τους όρους του, ορισμένοι εκ των οποίων ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο και τον νυν κυβερνητικό σχηματισμό. Πιθανώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας περισσότερο φιλική προς τις μεταρρυθμίσεις, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα που θα μεσολαβήσει (έως ότου υπάρξει σχηματισμός της) θα θέσει και άλλους κινδύνους.

Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση πριν εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα: Η έγκριση ενός νέου προγράμματος μπορεί να γίνει είτε μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή ακόμη και αργότερα. Ακόμη και μετά την έγκριση της συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και αυτοί οι νόμοι να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και η διοίκηση του ΔΝΤ θα πρέπει να εγκρίνουν νέα κεφάλαια για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη νέα κεφάλαια για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η BofA ML ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Άλλωστε ΔΝΤ και ESM δεν μπορούν να εκταμιεύσουν κεφάλαια χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα. Εάν υπάρχουν ικανοποιητικές εξελίξεις, τότε μπορεί να προχωρήσουν σε μερική εκταμίευση των δόσεων που μπορεί να λάβει η Ελλάδα, αλλά για να γίνει αυτό οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν θα πρέπει να εφαρμοστούν με ταχύτητα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ