Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
38oC
Αίθριος - καθαρός
19 Μαΐ 2015

Bloomberg: Το… μασάζ της Μέρκελ για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Μέρκελ Οικονομία

Σύμφωνα με κομματικά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αρχίσει ήδη επαφές με τους διαφωνούντες με σκοπό να κάμψει τις αντιστάσεις τους και να τους πείσει να δεχθούν μια λύση με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου, η Μέρκελ λέει στους αντιρρησίες ότι ενδέχεται να κληθούν να εγκρίνουν περαιτέρω ενίσχυση προς την Ελλάδα, έτσι ώστε να αποκρουστεί οποιαδήποτε περίπτωση χρεοκοπίας, ακόμη και αν η Ελλάδα αρνείται να εφαρμόσει τις αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές και φυσικά το Βερολίνο. Αυτο αποκαλύπτουν τρεις αξιωματούχοι του κόμματος της Μέρκελ.

Για να πετύχει το στόχο της, η Γερμανίδα πρωθυπουργός καλεί μικρές ομάδες διαφωνούντων στην καγκελαρία και τους λέει πως αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ θα δημιουργηθεί γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή. Το Bloomberg από την μεριά του αναφέρει: «Η επιθυμία της Μέρκελ να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, είναι ένα πολιτικό ρίσκο με δεδομένο το επίπεδο της αγανάκτησης στη Γερμανία κυρίως απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έπειτα από τέσσερις μήνες συνεχίζει την μικροπολιτική. Η στρατηγική της Μέρκελ εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και από το πόσες υποχωρήσεις θα κάνει, έτσι ώστε εκείνη να ”πουλήσει” πιο εύκολα τη συμφωνία στους βουλευτές της, αλλά και στην κοινή γνώμη της χώρας».

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο χρόνος εξαντλείται και τα οικονομικά της Ελλάδας χειροτερεύουν, οι βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος θα συζητήσουν την Τρίτη, πίσω από κλειστές πόρτες και το ελληνικό ζήτημα. Πρόκειται για μια τακτική, εβδομαδιαία συνεδρίαση που, όμως, στις παρούσες συνθήκες έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον. Ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής στη Γερμανία αναφέρουν πως υπάρχει μια σκλήρυνση της στάσης ορισμένων κατά της Ελλάδας, ενώ άλλοι ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία για να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευση.΄

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Τόμας Στέφεν δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του: «Θα πρέπει, άραγε, να καθορίσουμε με λεπτομέρεια τι έχουν δικαίωμα να δαπανούν οι Έλληνες και ποια θα είναι τα έσοδά του; Λέω όχι, αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι το ευρύτερο πλαίσιο».

Το άρθρο σημειώνει ότι η προσπάθεια της Μέρκελ να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα της, αντικατοπτρίζει την άποψή της ότι αφήσει την Ελλάδα, αυτό θα είναι ένα ευρύτερο πλήγμα για την ευρωπαϊκή ενότητα. Και μπορεί τα προηγούμενα πακέτα διάσωσης να κατάφερε να τα περάσει με επιτυχία από την Bundestag, ωστόσο αυτή τη φορά θα πρέπει να τεστάρει την πειθώ της ακόμη περισσότερο.

«Η ένταση των συζητήσεων θα αυξηθεί σημαντικά, με σκοπό την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα», αναφέρει ο Αλεξάντερ Ράντβαν, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που είχε ψηφίσει υπέρ της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Να σημειωθεί πως η καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχους, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 100 κυβερνητικοί βουλευτές αντιδρούν στην πιθανότητα να έρθει στη γερμανική Βουλή ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Τις δύο προηγούμενες φορές, η Μέρκελ έλαβε το ποθητό αποτέλεσμα με τη βοήθεια των Σοσιαλδημοκρατών που μετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά και των Πράσινων. Αυτή τη στιγμή, ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέχει 504 έδρες από τις 631 της Bundestag, ενώ το κόμμα της Μέρκελ διαθέτει 311 βουλευτές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ