Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
27 Απρ 2015

Bloomberg: Στεγνώνουν τα ταμεία της Ελλάδας

Χρέος Ελλάδα Ευρω Κριση Κόσμος

Κατά το Bloomberg, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο η ημέρα που η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε ένα αναπόδραστο γεγονός: δεν θα έχει άλλα χρήματα. Τώρα, προσπαθεί να βρει πόρους μέσω από τις καταθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ανταποκριθεί στις πληρωμές του μήνα που ξεπερνούν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει το άρθρο, κινδυνεύουν να στραγγίξουν τα αποθέματα ρευστότητας – ειδικά λόγω του γεγονότος ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις «σήκωσαν» περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Μέχρι τώρα, τίποτα δεν έχει διαφοροποιήσει το σκηνικό: η Ελλάδα αγωνίζεται να ξεκλειδώσει τη βοήθεια και εκφράζει την πεποίθηση ότι επίκειται μια συμφωνία. Από την άλλη, όμως, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν διαφορετική εκτίμηση και αποκρούουν την ελληνική αισιοδοξία λέγοντας πως χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα. Στη Ρίγα δεν συνέβη κάτι διαφορετικό.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος, ενώ σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας η υποστήριξη προς τη συγκρουσιακή στρατηγική της κυβέρνησης έπεσε στο 46%, σε σύγκριση με το 56% του προηγούμενου μήνα.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον εκφράστηκε η άποψη ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα είναι συστημικά διαχειρίσιμη. Άποψη που εξέφρασε και ο πρόεδρος της UBS, Άξελ Βέμπερ στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.Το θέμα είναι τώρα αν η ΕΚΤ θα αποφασίσει στις 6 Μαΐου, αν θα αυξήσει το κούρεμα στις ελληνικές τράπεζες που λαμβάνουν τον ELA, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την χρηματοδοτική πίεση προς την Ελλάδα. Επιπλέον, τα κρατικά ταμεία θα εξαντληθούν περαιτέρω, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 200 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει το ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, οι καταθέσεις συνεχίζουν να κάνουν φτερά και η μόνη σανίδα σωτηρίας να είναι ο ELA. Ίσως γι’ αυτό ο Γιάννης Δραγασάκης, αναφέρει το άρθρο, μιλώντας στην Αυγή, έκανε λόγο για ανάγκη να επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία και να λάβει η κυβέρνηση μέτρα που μέχρι τώρα δεν αποφάσιζε να ακουμπήσει. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ακόμη σαφές προβάδισμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο στρατηγικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland, στο Λονδίνο, Μιχαήλ Μιχαηλίδης έγραψε προς τους πελάτες του: «Είμαστε όλο και πιο πεπεισμένοι ότι αν μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει υπο-δόσεις, δεν υπάρξει άμεσα, θα μπορούσε να οδηγήσει τον Τσίπρα σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα σημαίνουν περαιτέρω αναταραχή, αλλά δεδομένης της ισχυρής, δημόσιας στήριξης προς το ευρώ, αναμένουμε μια θετική έκβαση, καθώς μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει μια νέα εντολή που θα ζητάει άμεση επίτευξη συμφωνίας».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ