Navigation
5
Αυγ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
6 Απρ 2016

Bloomberg: Ο Αλέξης χάνει τον πιο σημαντικό σύμμαχο που έχει

τσιπρας Οικονομία

Την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τα “βάλει” με τον μοναδικό φίλο που του έχει απομείνει σχολιάζει το Bloomberg. Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο σημείο που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη το ΔΝΤ στη μάχη για τη μείωση του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται στο Ταμείο σε μια κίνηση που προκαλεί προβληματισμό.

Τι σημειώνει το Bloomerg:

Το ΔΝΤ αμφισβητεί κατά πόσο είναι ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος συμφωνήθηκε στο τελευταίο μνημόνιο.

Στο έγγραφο που διέρρευσε το Σαββατοκύριακο, μέσω του Wikileaks, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν προτείνει να γίνει αποδεκτή μείωση του παραπάνω στόχου στο 1,5%. Προκειμένου, όμως, αυτό να επιτευχθεί θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να δεχθούν μεγαλύτερη ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος.

Βάσει αυτού του σεναρίου θα υπάρξει μείωση των πιέσεων στην Ελλάδα αναφορικά με τα δημοσιονομικά της δεδομένα, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για συμμετοχή και του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όμως αντί να αδράξει την ευκαιρία ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κλιμακώσει την κόντρα: υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν διαπραγματεύονται με σωστό τρόπο, δίνοντας έμφαση στο σημείο του εγγράφου που διέρρευσε και υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την παραπάνω κατηγορία ως «ανόητη» και τόνισε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους του Ταμείου.

«Η ιδέα ότι θα ήταν καλύτερα το ΔΝΤ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα είναι γελοία», υποστηρίζει ο Jacob Funk Kirkegaard, οικονομολόγος του Peterson Institute for International Economics και προσθέτει «χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτύχει ελάφρυνση του χρέους της».

Ούτως ή άλλως οι διαπραγματεύσεις για πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκονταν και πριν τη διαρροή στα πρώτα τους βήματα. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών για το ποσό που μπορεί το ΔΝΤ να δανείσει στην Ελλάδα, κάτι το οποίο το ΔΝΤ δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί πριν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η αξιολόγηση

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εξετάζουν το πότε θα δώσουν στην Ελλάδα τη δεύτερη δόση του «πακέτου» των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι. Ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ θα αποτελέσει επιπλέον κεφάλαια και ουσιαστικά θα αντικαταστήσει το προηγούμενο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ που «ακυρώθηκε» τον Ιανουάριο.

Η κυρία Λαγκάρν σε επιστολή της στον κ. Τσίπρα ότι οποιαδήποτε συμφωνία για παροχή ενός νέου δανείου «βρίσκεται μακριά», τονίζοντας ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει μόνο σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα το οποίο έχει και ρεαλιστικούς στόχους. Ταυτόχρονα ζήτησε από την Ελλάδα να σεβαστεί το απόρρητο των συνομιλιών των στελεχών του Ταμείου που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την παρακολούθηση των συνομιλιών.

«Είμαι βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα ερευνήσει από που προήλθε η διαρροή», υποστήριξε ο Andrea Montanino, ο οποίος υπήρξε στέλεχος του Ταμείου, ο οποίος, πάντως, θεωρεί ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμφωνήσει να παράσχει οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, αλλά σαφώς αυτή θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα μνημόνια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ