Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
26oC
Αίθριος - καθαρός
31 Μαρ 2015

Bloomberg: Η περίπτωση του ΟΛΠ δείχνει την διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ

ΟΛΠ Κόσμος

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή, ήταν να πετύχει μια ευρύτερη συσπείρωση των δυνάμεων και να αναζητήσει έναν βαθμό συναίνεσης, έτσι ώστε να καταλήξει σε μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να λάβει την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται άμεσα η Ελλάδα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, αναφέρει το Bloomberg, έφερε στο φως το δίλημμα που απευθυνόταν στην αντιπολίτευση: θα στηρίξουν ή όχι την προσπάθεια της κυβέρνησης; Θα διαμορφωθεί μια εθνική διαπραγμάτευση προκειμένου να τερματιστεί η λιτότητα; Κατά το αμερικανικό δίκτυο, πέραν των όποιων αντιπαραθέσεων υπήρξαν στη Βουλή, και υπήρξαν αρκετές, ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να κοιτάξει και στα ενδότερα της κυβέρνησής του για να αποκτήσει την ίδια συμπαγή ρητορική και άπαντες να κινούνται εντός του ίδιου πλαισίου.

Τα παραδείγματα που ο δημόσιος λόγος διαφόρων υπουργών είναι ολότελα διαφορετικός, για το ίδιο ακριβώς θέμα, είναι αρκετά και σαφώς ενδεικτικά.

«Η αποστολή του Τσίπρα περιπλέκεται περαιτέρω, λόγω των εσωτερικών διαμαχών στον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει εν προκειμένω το άρθρο του Bloomberg.

Το πρώτο τρανό παράδειγμα είναι η περίπτωση του ΟΛΠ. Τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης βρισκόταν στο Πεκίνο και συναντούσε τον έναν μετά τον άλλον τους αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης με στόχο να εξευρεθεί μια λύση στο θέμα του ΟΛΠ, στην Αθήνα οι αρμόδιοι υπουργοί (και όχι μόνο) τάσσονταν εναντίον της ιδιωτικοποίησης του μεγάλου λιμανιού.

Ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική περίπτωση διφυούς προσέγγισης. Προσφάτως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε σε συνέντευξή του πως ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι μέσω της αντιπαράθεσης, αν όχι της σύγκρουσης και φυσικά έκλεισε το συλλογισμό με μια «ριπή» περί «γερμανοποίησης» της Ευρώπης. Πριν από μια εβδομάδα, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε βρεθεί στο Βερολίνο και είχε συνομιλήσει επί μακρόν με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η σύγχυση ενισχύεται κι άλλο: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πολύ πρόσφατα, σε συνέντευξή του στον Guardian είχε δηλώσει με κάθε τόνο πως η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την προσέγγισή της στη λιτότητα και θα παραμείνει ενάντια σε τέτοιες λογικές, ενώ δεν είχε αποκλείσει το «κακό σενάριο». Κατά τον Αριστείδη Χατζή, αναπληρωτή καθηγητή Δικαίου και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, «αυτή η διγλωσσία έχει ημερομηνία λήξης. Όταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός είναι στην Κίνα και κάνει ορισμένες δηλώσεις, δεν γίνεται να αντικρούονται εδώ στην Αθήνα πριν καν επιστρέψει».

Ο Τσίπρας αποκρούει την κριτική, αναφέρει το άρθρο, λέγοντας πως δεν υπάρχουν υπαναχωρήσεις από τις προεκλογικές υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται βάσει τους δικούς της μεταρρυθμιστικού προγράμματος και δεν θα εφαρμόσει πολιτικές που υπαγορεύονται μέσω e-mail των πιστωτών. Δεν κρύβει, δε, πως αναζητεί έναν έντιμο συμβιβασμό αντιπαραβάλλοντας την πρόθεσή του με την απορριπτέα λύση της άνευ όρου παράδοσης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ