Navigation
22
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Λίγα σύννεφα
30 Μαρ 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βυθιστεί

Κρίση Οικονομία

Άλλο ένα προνόμιο της Αθήνας: να μετατρέπει το ανείπωτο σε αναπόφευκτο. Επί του πρακτέου: αυτή τη στιγμή οι «ψυχροί» αριθμοί στις αγορές δείχνουν πως η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί από το βάρος του χρέους της. Τα πάντα βρίσκονται εν κινδύνω.

Το Bloomberg αναφέρει πως η ανησυχία, πλέον, είναι έντονη και έχει απλωθεί στο ΔΝΤ που περιμένει στις αρχές Απριλίου την επόμενη δόση από την Αθήνα, στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, στα κεφάλαια διάσωσης και στους ομολογιούχους.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, εδώ και ημέρες, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τα μέτρα που συνδέονται με τα πακέτα διάσωσης, ενώ την Παρασκευή ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα δεν θα εξυπηρετήσει το χρέος της, αν οι πιστωτές δεν αποδεσμεύσουν πόρους. Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκλείσουν τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, εντούτοις ο κίνδυνος είναι ότι οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν και η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, αφήνοντας τους πάντες να αντιμετωπίσουν τις απώλειές τους», αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου.

Ο Παντράικ Γκάρβεϊ της ING Groep NV του Λονδίνου αναφέρει: «Ο μεγαλύτερος φόβος αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ελλάδα θα βγει εκτός ευρώ λόγω ατυχήματος. Η μοναδική εφικτή λύση είναι και η πλέον ακραία: να μετατραπεί το δημόσιο χρέος σε pertetual bonds, έτσι ώστε να μην αποπληρωθεί ποτέ».

Ασφαλέστερη ένδειξη για τα ρίσκα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία είναι η κίνηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Το τριετές είναι 10 μονάδες υψηλότερο από τα ποσοστά των τελευταίων 10 ετών. Συνήθως, οι επενδυτές ενδιαφέρονται να δανείσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό. Ακόμη και έτσι, όμως, το πενταετές της Ελλάδας έχει υποχωρήσει κατά 68% της ονομαστικής αξίας τους, μετά το 100% στο οποίο πουλήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Και όλα αυτά, όταν πριν από κάποιους μήνες η έκδοση αυτών των ομολόγων από την πλευρά της τότε ελληνικής κυβέρνησης είχε γίνει δεκτή από την Άνγκελα Μέρκελ με ενθουσιασμό – κατά τη γνώμη της ήταν μια κάποια επιστροφή στην ομαλότητα. Όσο για το 10ετές ομόλογο πήγε ψηλά τον Μάρτιο του 2012, όταν έγινε η αναδιάρθρωση του χρέους.

Αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τα ταμεία καταπολέμησης κρίσεων έχουν λαμβάνειν 195 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη Γερμανία να είναι ο σημαντικότερος τροφοδότησης των ελληνικών πακέτων διάσωσης. Συνολικά, το δημόσιο χρέος ήταν 315,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2014 και έφτασε κοντά στο μισό τρισ. όταν συμπεριλήφθηκε και το χρέος των τραπεζών και των εταιρειών. Η Αθήνα και ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη ρητορική του κουρέματος πέρασαν στα ομόλογα που θα είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της χώρας, αλλά επί του παρόντος κάτι τέτοιο δεν προΐσταται των συζητήσεων, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις και στην ΕΚΤ.

Μέχρι τώρα, σημειώνει το άρθρο, ο Τσίπρας έχει εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα σταθεί φερέγγυα και θα καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τους ιδιώτες ομολογιούχους. Αυτή η δέσμευση έδωσε πίσω σε πολλούς επενδυτές ένα μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης. Η Japonica, επί παραδείγματι, βλέπει πως η μελλοντική εικόνα της χώρας, θα είναι πιο θετική.

Αποφάσεις, τώρα

Βέβαια, από την άλλη αυτά τα δεδομένα δίνουν περιορισμένη ανακούφιση στον Αλέξη Τσίπρα, στις συζητήσεις που έχει με τους δανειστές. Και αυτό διότι πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα, έτσι ώστε να ξεκλειδωθεί η οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες την οποία η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη. Στο μεταξύ, η γερμανική κοινή γνώμη έχει αλλάξει και δεν φοβάται ένα Grexit, ο Γενς Βάιντμαν της Bundesbank, προσφάτως, έκανε λόγο για «άτακτη χρεοκοπία», σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και οι ελληνικές καταθέσεις, σταθερά, αποχωρούν από τη βάση τους.

Ο Μάριους Ντάχεϊμ της SEB AB στη Φρανκφούρτη σημειώνει: «Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν υπό συζήτηση από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση και κάθε φορά που έμπαινε στο τραπέζι, έβρισκε τη σθεναρή αντίσταση πολλών ανθρώπων. Το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται, ήδη, σε εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict