Navigation
28
Οκτ
location
Αθήνα
17oC
Λίγα σύννεφα
21 Ιούν 2017

Bloomberg: Γελοία η ιδέα ότι Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει τον δημοσιονομικό έλεγχο τα επόμενα 40 χρόνια

ΔΝΤ οικονομία Νέα

Το παρατεταμένο παιχνίδι «επέκτασης και προσποίησης» δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός: ούτε της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε του ΔΝΤ, και κυρίως ούτε του ελληνικού λαού, τονίζει το Bloomberg σε άρθρο του για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών της. Μάλιστα, χαρακτηρίζει αυτή τη συμφωνία ως κάτι συνηθισμένο και αυτό δεν είναι καλό, όπως σημειώνει.

Το άρθρο συνεχίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν ξεκλειδώσει μια πληρωμή ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην πιο πρόσφατη δόση του σχεδίου διάσωσης αξίας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει στην Αθήνα να καταβάλει τις πληρωμές των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον επόμενο μήνα. Το ΔΝΤ επέμενε προηγουμένως ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί τώρα.

Είχε δίκιο, και θα έπρεπε να είχε επιμείνει σε αυτό. Η νέα συμφωνία δεν κατορθώνει να αναγνωρίσει αυτό που όλοι ξέρουν: ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο με τους σημερινούς όρους, συνεχίζει το άρθρο.

Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι στην προσπάθεια να προσποιηθεί κάτι άλλο, η Αθήνα έχει υποσχεθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, και στη συνέχεια «υψηλότερα αλλά κοντά στο 2%” μέχρι το 2060. Είναι αλήθεια πως η ελληνική οικονομία πέτυχε υψηλότερο του αναμενόμενου πλεόνασμα πέρυσι. Καθώς η ευρωπαϊκή ανάκαμψη ανεβάζει ρυθμό, θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο καλά δημοσιονομικά νέα. Αλλά η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει αυτό το βαθμό δημοσιονομικού ελέγχου για τα επόμενα 40 χρόνια, είναι γελοίο».

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι για παράδειγμα  κάποια στιγμή στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, θα μπορούσε να υπάρξει άλλη μία ύφεση. Έχουν συμβεί και πιο περίεργα πράγματα.

Το πλήγμα στην αξιοπιστία του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποδειχθεί μια μόνιμη ζημιά. Το Ταμείο υποδεικνύει την άρνησή του να εκταμιεύσει λεφτά σε αυτό το σημείο ως απόδειξη ότι μιλάει σοβαρά όταν λέει για ελάφρυνση χρέους. Ωστόσο παραμένει ένας εταίρος σε ένα σχέδιο που, με βάση τη δική του ανάλυση, είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Θα έπρεπε να είχε πει, ως εδώ. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται τα λεφτά του ταμείου ή την ειδίκευσή του. Οι κυβερνήσεις ζητούν μόνο την έγκριση του Ταμείου –και θα έπρεπε να τους την είχε αρνηθεί, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Είναι σίγουρο, η ευρωζώνη έχει κάνει πολλά να στηρίξει την Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης. Η Αθήνα έχει λάβει τρία προγράμματα διάσωσης, αξίας 326 δισ. ευρώ συνολικά. Η ευρωζώνη έχει επιτρέψει γενναιόδωρες περιόδους χάριτος για τα επίσημα δάνεια, έχει επεκτείνει τις περιόδους λήξης τους και έχει μειώσει τα επιτόκια. Ως αποτέλεσμα, οι αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαχειρίσιμες για την ώρα.

Όμως, αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ. Η περίοδος χάριτος έρχεται στο τέλος της. καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, το ίδιο κάνουν και οι αποπληρωμές χρέους. Τα διαρκή πρωτογενή πλεόνάσματα που απαιτούν οι πιστωτές θα συρρικνώσουν την οικονομία τόσο πολύ, που θα είναι αυτοκαταστροφικά, ακόμη και με στενούς δημοσιονομικούς όρους, εκτιμά το άρθρο.

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία, που να προσφέρει ελάφρυνση χρέους με αντάλλαγμα την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Ίσως η ΕΕ να είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε αυτό τον επόμενο χρόνο, όταν λήξει το ισχύον πρόγραμμα. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το προτείνει τώρα.

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ