Navigation
31
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Λίγα σύννεφα
5 Μαρ 2015

Bloomberg: Αυτά περιμένουν οι επενδυτές από τον Ντράγκι

Ντραγκι Οικονομία

Τα μέλη της ΕΚΤ συνεδριάζουν στην Κύπρο και οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για να ακούσουν το τι θα πει ο Μάριο Ντράγκι σχετικά με τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα QE ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε τον Ιανουάριο. Τα πέντε ερωτήματα στα οποία περιμένουν απαντήσεις, μεταδίδει το Bloomberg, είναι τα εξής:

1. Πώς θα είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης… α λά ΕΚΤ;

Βασικό ερώτημα στο μυαλό των επενδυτών είναι το πότε ακριβώς μέσα στον μήνα θα αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα η ΕΚΤ. Ο Ντράγκι θα πρέπει επίσης να πει στους επενδυτές το πώς σκοπεύει να κάνει αυτές τις αγορές η ΕΚΤ: απευθείας ή μέσω reverse auctions.

Ενδέχεται να δώσει εικόνα για το πώς θα υπολογίσει η ΕΚΤ το όριο του 25% για κάθε έκδοση ομολόγου με το 33% των ομολόγων της κάθε χώρας. Αναμένεται επίσης να ερωτηθεί για το αν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το τι ακριβώς αγόρασε.

Κάποια στοιχεία για το τι θα πει σήμερα ο Ντράγκι, έδωσαν τα μέλη της ΕΚΤ σε ομιλίες τους, όπως για παράδειγμα, ο Μπενουά Κερέ που είπε ότι οι αγορές θα ακολουθήσουν το προφίλ του χρόνου ωρίμανσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις αγορές, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι στρεβλώσεις.

2. Θα υπάρχουν αρκετά assets για αγορά;

Τα μέλη της ΕΚΤ δηλώνουν σίγουροι ότι η Εκτ δεν θα έχει θέμα να ξοδέψει 60 δισ. ευρώ τον μήνα, όπως έχει προαναγγελθεί.

Κάποιοι επενδυτές και αναλυτές δεν είναι πάντως και τόσο σίγουροι. Η Nomura, επί παραδείγματι,. Παραθέτει το παρακάτω γράφημα για να δείξει το διάστημα που μπορεί η ΕΚΤ να κάνει αγορές, στο πλαίσιο του τρέχοντος πλαισίου.

“Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι το πρόγραμμα θα είναι υπερβολικά μεγάλο για την αγορά ομολόγων σε σχέση με την καθαρή προσφορά”, αναφέρει σε e amil προς πελάτες ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Credit Agricole. “Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πολύ επιθετική με τις αγορές της”.

3. Πώς θα αξιολογήσει η ΕΚΤ την επιτυχία του QE;

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το QE θα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 ή μέχρι η ΕΚΤ να δει ότι επιτεύχθηκε “προσαρμογή σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό”, με βάση τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ όμως, αναμένεται να ερωτηθεί για το ποιοι άλλοι παράγοντες θα καθορίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί πάνω σε αυτό το θέμα.

Παράγοντας μπορεί να είναι οι νέες οικονομικές προβλέψεις. Τον Δεκμβριο, η ΕΚΤ εκτίμησε τον πληθωρισμό στο 1% φέτος και στο 1,5% το 2016. Με το QE τώρα να αποτελεί νέο δεδομένο στις τεχνικές προβλέψεις, μπορεί να γίνουν αναθεωρήσει των προβλέψεων αυτών που θα αποδειχθούν σημαντικές. Για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμος κι ένας δείκτης για την εικόνα που θα επικρατήσει το 2017.

4. Θα “πειραχτούν” τα επιτόκια;

Ούτε ένας οικονομολόγος από αυτούς που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν έχει προβλέψει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αλλαγή του βασικού επιτοκίου (main refinancing rate), το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στο 0,05%, ενώ το επιτόκιο περιθωρίου διαφοράς (marginal rate) στο 0,3%, ενώ το καταθετικό επιτόκιο (deposit rate) είναι αρνητικό, στο -0,2%.

Οι κεντρικές τράπεζες από την Ελβετία μέχρι τη Δανία έχουν προχωρήσει κι άλλο. Και οι δυο χρησιμοποιούν καταθετικό επιτόκιο -0,75%, προκειμένου να αποφύγουν τις εκροές καταθέσεων και την ανατίμηση του νομίσματός τους και η πρωτοβουλία τους αυτή εγείρει το ερώτημα για το αν η ΕΚΤ έχει όντως “πιάσει πάτο” και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να ακολουθήσεοι το παράδειγμά τους.

5. Τι θα γίνει με την Ελλάδα;

Εδώ, ο Ντράγκι θα πρέπει να εξηγήσει το πώς σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες, κυρίως μετά τις ανακοινώσεις που είχε κάνει, όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, ότι θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα. Τώρα, λοιπόν, που η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να πάρει το πρόγραμμά της παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τα μέλη της ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δέχονται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα κάτι που θα επέτρεπε στις τράπεζες να δανείζονται χρήματα ή αν θα παρατείνουν τη βοήθεια του ELA μέσω της ΤτΕ. Επίσης η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την έκδοση περισσότερων βραχυπρόθεσμων ομολόγων από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για τους επόμενους μήνες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict