Navigation
24
Ιαν
location
Αθήνα
16oC
Αραιή συννεφιά
10 Ιούν 2015

Berenberg: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει την Ελλάδα

Berenberg Οικονομία

Ο Τσίπρας υποθάλπει τους ακραίους; Με αυτό το ερώτημα ξεκινά ανάλυση επί των τελευταίων εξελίξεων επί του ελληνικού ζητήματος η Berenberg, αναφέροντας ότι οι δανειστές απέρριψαν άμεσα την ελληνική πρόταση χθες το πρωί, ο Τσίπρας διεμήνυσε ότι ένα Grexit θα οδηγήσει ενδεχομένως στο τέλος του ευρώ και ο Γιούνκερ δεν βλέπει το νόημα θα είχε μια νέα συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Πάντως, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι κατά 70% η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, η πιθανότητα Grexit τοποθετείται στο 30%, ωστόσο, στο πρώτο ενδεχόμενο υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για πολιτική αστάθεια και πολιτικές εξελίξεις.

Οι ειδήσεις που βγαίνουν λίγο πριν την “πιθανή συνάντηση” Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ, αναφέρει η Berenberg, δεν είναι ενθαρρυντικές. Έχει μάθει τίποτε ο Τσίπρας τους τελευταίους 4 μήνες; Η σκληρή αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον τον κάνει να πηγαίνει πίσω αντί να προχωρά μπροστά, ζητώντας γενναία ελάφρυνση χρέους και απορρίπτοντας αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Εξακολουθεί να αποφεύγει να λάβει σκληρές αποφάσεις, αποξενώνει πιθανούς φίλους τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό, ενώ αποφεύγει να σταθεί απέναντι στους σκληροπυρηνικούς του κόμματός τους. Κατά τη Berenberg, αυτός ο δρόμος οδηγεί την Ελλάδα ακόμα πιο κοντά στο χείλος της καταστροφής. Στα τέλη Μαΐου υποήρξε μια μικρή πρόοδος, τώρα όμως οι συνομιλίες φαίνεται να έχουν περιέλθει σε τέλμα. Η Ελλάδα προφανώς έχει υπαναχωρήσει στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων (στόχος 1% για το 2015 και 2% για το 2016), για το οποίο, την περασμένη Τετάρτη, είχε φανεί ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει. Για την αποψινή συνάντηση, το report αναφέρει ότι μπορεί ακόμα και να ακυρωθεί αν ο Τσίπρας δεν φανεί έτοιμος να μετακινηθεί από τις θέσεις του. “Αν κρίνουμε από την πρόσφατη συμπεριφορά του Α. Τσίπρα, δεν είναι ακόμα έτοιμος να βάλει το συμφέρον της χώρας του πάνω από την ιδεολογία των οικονομικά αναλφάβητων συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ.”, σημειώνεται.

Είναι δύσκολο να πει κανείς αν η στάση του Τσίπρα υπαγορεύεται από μια απόλυτη ανικανότητα ή από μια ηθελημένη τακτική. Πιστεύει ότι η συγκαλυμμένη απειλή του ότι η οικονομική αυτοκτονία της Ελλάδας θα φοβίσει την Ευρώπη με αποτέλεσμα να υποσκάψει το σύνολο των κανονισμών που χτίστηκε την τελευταία 5ετία μεταξύ 19 χωρών;

Μήπως πάλι θέλει να ακούγεται ριζοσπαστικός τώρα, ώστε να πείσει τους ακραίους συντρόφους του και να τους πουλήσει μια συμφωνία την τελευταία στιγμή; Αν το κάνει αυτό, τότε για ακόμα μια φορά θα αυξήσει προσδοκίες που πιθανότατα δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει.

Όπως βλέπει τα πράγματα η Berenberg, σε αντίθεση με αυτά που λέει δημοσίως ο Τσίπρας, η Ευρώπη δεν μπλοφάρει. Θα ήθελε βέβαια να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, όχι όμως και με το τίμημα μια κατάφωρης παραβίασης της οικονομικής λογικής. Την περασμένη Τετάρτη, οι δανειστές έκαναν στην Ελλάδα μια προσφορά “έτοιμη προς υπογραφή”. Οι λεπτομέρειές της είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση: πχ. Η Ελλάδα μπορεί να δώσει εναλλακτικές για το πώς θα γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό της. Οι βασικές παράμετροι της προσφοράς όμως, έχουν φιξαριστεί. Ούτε το ΔΝΤ, ούτε οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν με μια ήπια συμφωνία που θα αφήσει μη βιώσιμο το ασφαλιστικό, σε βάρος των φορολογουμένων άλλων χωρών. Το ίδιο ισχύει και για το πρωτογενές πλεόνασμα και για τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Η συμφωνία πρέπει να κλειστεί μέχρι και τις 20 Ιουνίου το αργότερο, ώστε να κυρωθεί πριν την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στις 30 Ιουνίου, οπότε και η πληρωμή 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Αν η νέα συμφωνία απέχει πολύ από την παλιά της κυβέρνησης Σαμαρά, τότε θα έπρεπε να κυρωθεί από το σύνολο της Bundestag, όπου πολλοί βουλευτές είναι εκτός εαυτού με τη συμπεριφορά του Α. Τσίπρα και θέλουν χρόνο για να εξετάσουν την όποια συμφωνία.

Οι “κόκκινες γραμμές” του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετούν στην προσπάθεια να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα. Αυτό που προτείνει η Ελλάδα είναι να βρεθούν νέοι τρόποι να αυξηθούν τα έσοδα. Η τακτική της είναι επικίνδυνη για δυο λόγους:

– Πρώτον καθιστά δύσκολο για τους δανειστές να συμφωνήσουν σε ένα deal, καθώς χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα μετατρεπόταν σε διαρθρωτικό “κάλαθο των αχρήστων” για πολύ καιρό.
– Δεύτερον, ακόμα κι αν οι απελπισμένοι δανειστές δεχτούν μια τέτοια λύση, θα ήταν πάντως μια λάθος λύση. Ο περιορισμός της ζήτησης (αύξηση των φορολογικών εσόδων) χωρίς να αυξάνεται η προσφορά είναι το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα.

Άδηλο το πώς θα τελειώσει η περιπέτεια της Ελλάδας, αλλά ο Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να στείλει στο χείλος της κατάρρευσης τη φτωχή του χώρα, καταλήγει το report. Η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου πλησιάζει, αν και στην Ευρώπη, οι προθεσμίες σπανίως δεν παραβιάζονται. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα είναι πως όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο η Ελλάδα κατρακυλά σε μια νέα δαπανηρή ύφεση και η επίτευξη καλής συμφωνίας γίνεται και πιο δύσκολη. Ευτυχώς, λέει εν κατακλείδι η τράπεζα, οι κίνδυνοι μετάδοσης παραμένουν υπό πλήρη έλεγχο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict