Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
7 Απρ 2015

Berenberg: Αυτά είναι τα 3 σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας

Berenberg Κόσμος

Τρία είναι τα σενάρια που μπορούν εξετασθούν στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο Berenberg, με το πιθανότερο εξ αυτών να είναι η υπαναχώρηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ούτως ώστε να εφαρμοστεί ένα ελαφρώς βελτιωμένο πρόγραμμα στήριξης.

Το εν λόγω σενάριο έχει πιθανότητα 50%, ενώ τα άλλα δύο δηλαδή η πραγματοποίηση εκλογών ή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη λαμβάνουν ένα ποσοστό 25% έκαστο.

Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι για να είναι κάποιος αισιόδοξος. Στα θετικά συνυπολογίζεται το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετή ρευστότητα προκειμένου να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της, όπως η αποπληρωμή των 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Εάν οι δημοπρασίες εντόκων στις 8 και 14 Απριλίου κυλήσουν ομαλά η χώρα θα έχει αρκετά κεφάλαια ώστε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις αλλά και να αντέξει οικονομικά έως το προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Όμως το παραπάνω ενδεχόμενο θα είναι ενθαρρυντικό μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση – την οποία ο οίκος χαρακτηρίζει ως «διπλά λαϊκίστικη» – κατορθώσει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές και τελικώς να υπάρξει αποδέσμευση κεφαλαίων από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Κατά τους αναλυτές της Berenberg η λίστα των μεταρρυθμίσεων ή ουσιαστικά των αυξήσεων φόρων και δαπανών που κατέθεσε στους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να καλύπτει τις απαιτήσεις των δανειστών.

Ακόμη πιο σημαντικό, δε, θεωρείται το γεγονός ότι ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του για άρση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, οι οποίες, όμως, είναι απαραίτητο να διατηρηθούν εάν η Ελλάδα επιθυμεί να «δει» την οικονομία της να ανακάμπτει, όπως συνέβη σε Ισπανία, Πορτογαλία και πρόσφατα στην Ιταλία.

Εκλογές ή δημοψήφισμα
Η νέα απειλή στην ελληνική κρίση είναι η διενέργεια είτε εκλογών είτε δημοψηφίσματος τον Μάιο. Κατά την Berenberg οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ, η δημοτικότητά του φαίνεται να έχει σταματήσει να ενισχύεται. Όμως είναι δύσκολο να πει κάποιος προς τα που θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, έστω και εάν είναι δημοφιλείς στους πολίτες. Απαιτούν έξωθεν οικονομική στήριξη, η οποία δεν φαίνεται να φθάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιλέξει είτε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Brussels Group και να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ ή να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις με την Ελλάδα εκτός ευρώ. Τίποτε από τα δύο δεν θα γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τους ψηφοφόρους και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να πει κάποιος ότι ο Τσίπρας θα επιτύχει τα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Φυσικά εάν υπάρξουν νέες εκλογές ή δημοψήφισμα η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα επιδεινωθεί και οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων θα έρθουν πιο κοντά.

Ελληνική κακοφωνία
Την ίδια ώρα, συνεχίζει η Berenberg, η κακοφωνία στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης αποδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας. Ακόμη και ο τρόπος αντιμετώπισης διαδηλωτών προκαλεί διαφωνίες. Ο Τσίπρας υποβάθμισε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο. Όμως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας υποστήριξε ότι αυτές διαμορφώνονται στα 278,7 δισ. ευρώ. Ένα τέτοιο ποσό θα κάλυπτε το 90% του ελληνικού χρέους. Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να «κυνηγήσει» το εν λόγω θέμα, θα υπάρξουν μακροχρόνιες, δικαστικές διαμάχες με τη Γερμανία και η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει, αλλά αυτό δεν βοηθά στην τρέχουσα κρίση.

Grexit

Σε ό,τι αφορά το Grexit (με πιθανότητες 25%) κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, καθώς η Ευρωζώνη δεν φαίνεται να επιθυμεί να διατηρήσει την Ελλάδα στους κόλπους της με κάθε κόστος. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί, το Grexit δεν θα έχει τόσο ισχυρές επιπτώσεις τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο. Θα επιβεβαιώσει, όμως, ότι το ευρώ δεν είναι «αμετάβλητο». Ταυτόχρονα, όμως, αυτά που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα εκτός ευρώ μάλλον θα αποτρέψουν άλλες χώρες από το να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Τελικά τα πολιτικά ρίσκα για την Ευρωζώνη να τελειώσουν εάν η Ελλάδα φύγει.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ