Navigation
12
Ιούλ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
19 Οκτ 2015

Αυτός είναι ο άνθρωπος “κλειδί” για το ελληνικό χρέος

Geanakoplos Οικονομία

Αποκαλύφθηκε ο άνθρωπος κλειδί, για την στρατηγική που ακολουθηθεί για το χρέος. Η επιλογή Τσακαλώτου έρχεται από την Αμερική και είναι ο οικονομολόγος του Yale, John Geanakoplos.

Με τον Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Σεπτέμβριο να βρίσκεται στη ΔΕΘ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεξεργαζόταν ήδη το σχέδιο του για την διαμόρφωση των προτάσεων που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά στη μάχη του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών, είχε ραντεβού με τον ομογενή καθηγητή του φημισμένου πανεπιστημίου Jean Geankoplos που είναι και Management Director του επενδυτικού fund Ellington Capital Management.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις είχε τονίσει πως επιθυμεί να αποτρέψει την έλευση στην εγχώρια αγορά των distress funds. Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει για ακόμη φορά πως ο νέος επιχειρηματικός χάρτης της χώρας θα διαμορφωθεί με τη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων και hedge funds στην ανακεφαλαιοποίηση,και τα distress funds με τη τεχνογνωσία τους, τα προϊόντα και τα εργαλεία τους.

Ποιος είναι ο ρόλος του Geanakoplos στο επενδυτικό fund
Ο κ. Geanakoplos, ο οποίος φέρεται να αναλαμβάνει επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής για το χρέος, βρίσκεται σε άδεια από το Yale έως την άνοιξη του 2016, ωστόσο εργάζεται ως Management Director του επενδυτικού fund Ellington Capital Management.

Τι σημαίνει αυτό; Το στέλεχος του αμερικανικού hedge fund και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος θα γνωρίζει αναλυτικά στοιχεία όχι μόνο για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ιδιωτικό χρέος. Γι’ αυτό και ακούγονται φωνές περί ασυμβίβαστου, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επιλογή του έγινε χωρίς διαγωνισμό.

Από την ίδια εταιρεία προέρχεται ακόμη ένας από τους συνιδρυτές του Ellington και σημερινός διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ο Michael (Mike) Vranos, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal» είναι «ο πιο γνωστός trader ενυπόθηκων ομολόγων στη Wall Street».

 

Ποιος είναι ο Geanakoplos

Ο 60χρονος καθηγητής του Υale σπούδασε μαθηματικά στο φημισμένο πανεπιστήμιο στο οποίο σήμερα διδάσκει, ενώ έκανε διδακτορικό στα  οικονομικά στο Harvard.

Ο John Geanakoplos είναι συνιδρυτής του τμήματος ελληνικών σπουδών του Υale, το οποίο, μάλιστα, σήμερα διευθύνει, ενώ καθόλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας έχει δουλέψει ως επισκέπτης καθηγητής και σε πολλά άλλα πανεπιστήμια, όπως σε αυτό της California, στο Berkeley, στο Churchill College, στο Cambridge, στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, στο Harvard, στο Stanford και στο MIT.

Πέραν της ακαδημαϊκής του δράσης, από το 1995 είναι συνέταιρος της επενδυτικής εταιρείας και παραμένει έως και σήμερα (σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας), με έδρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, Ellington Capital Management. Μάλιστα το συγκεκριμένο fund εξειδικεύεται στη διαχείριση ενυπόθηκων δανείων.

H ιδιαίτερη σχέση με την περίφημη «θεωρία των παιγνίων»
Ο Geanakoplos, όπως προκύπτει και από το βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στη wikipedia, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την περίφημη «θεωρία των παιγνίων», η οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Συγκεκριμένα, ο Geanakoplos έχει συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εν λόγω θεωρίας, αφού το 1980 μαζί με τον Jeremy Bulow ανέπτυξαν την ορολογία «Strategic Complements», που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην εν λόγω θεωρία.

Ενα άλλο σημείο του βιογραφικού του Geanakoplos, στο οποίο θα έμενε κανείς, είναι η συνεργασία του και η συν-συγγραφή ενός βιβλίου με τον Ηρακλή Πολεμαρχάκη, πρώην σύμβουλο επί των Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict