Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Αραιή συννεφιά
25 Μαΐ 2015

Αυτοί επιθυμούν το Grexit για να κερδίσουν από το νέο νόμισμα

Ευρώ Οικονομία

 

Πρόκειται για την εταιρεία Fortress Paper Ltd. Που αρχικά είχε απορρίψει τα σενάρια ότι έχει δεχθεί παραγγελίες για να τυπώσει το νέο νόμισμα της Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της καναδικής εταιρείας, Chad Wasilenkoff, μίλησε στην Καθημερινή και άνοιξε τα χαρτιά του. «Το τμήμα πωλήσεών μας κυνηγάει όλους τους διαγωνισμούς και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται», τόνισε χαρακτηριστικά. Πάντως, επισήμανε πως δεν μπορεί να προβεί σε αποκαλύψεις καθώς δεσμεύεται από φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η καρδιά της κατασκευής χαρτιού ασφαλείας για την εταιρεία Fortress Paper Ltd. βρίσκεται σε ένα μέρος όπου τα πράγματα σπάνια αλλάζουν γρήγορα – στην ειδυλλιακή ελβετική εξοχή. Ο μύλος της εταιρείας για παράδειγμα στέκει σε μία κατάφυτη τοποθεσία μία ώρα έξω από την Ζυρίχη για πάνω από έναν αιώνα, ενώ για πολλά χρόνια αποτελεί και τον μοναδικό προμηθευτή της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας σε χαρτί, πάνω στο οποίο τυπώνεται το πιο ασφαλές χαρτονόμισμα στον κόσμο, το ελβετικό φράγκο.

Ετσι προκάλεσε εντύπωση σε όλους τους αναλυτές στον κόσμο, όταν η μετοχή της Fortress Paper ανέβηκε κατά 65% μόνο μέσα στον μήνα Μάιο. Οι καναδικές χρηματιστηριακές αρχές μάλιστα πλησίασαν τον κ. Wasilenkoff και του ζήτησαν να δώσει στη δημοσιότητα οποιαδήποτε πληροφορία θα έπρεπε να έχουν υπόψη οι επενδυτές σχετικά με το θέμα. Στο επίκεντρο βρέθηκε ένα δημοσίευμα του γνωστού ιστολογίου οικονομικών ειδήσεων ZeroΗedge που συναρτούσε την άνοδο στη μετοχή της Fortress με ένα πιθανό νέο συμβόλαιο για την κατασκευή μιας νέας ελληνικής δραχμής.

«Δεν γνωρίζω από πού προήλθε η άνοδος της μετοχής» λέει ο κ. Wasilenkoff που σημειώνει ότι η παραγωγή πολτού αποτελεί για την εταιρεία τους δραστηριότητα με μεγαλύτερα κέρδη από την παραγωγή πρώτης ύλης για χαρτονομίσματα. Παρόλα αυτά ακόμη και ο ίδιος αντιλαμβάνεται γιατί θα μπορούσε να είναι βάσιμη η εικασία για τη συνεργασία του με μια χώρα της Ευρώπης. «Είμαστε μία από τις λίγες εταιρείες, με βάση την Ευρώπη, ενώ η έδρα μας στην Ελβετία, που είναι μια χώρα ουδέτερη, ως προς την εξωτερική της πολιτική, μας καθιστά βολικό συνεργάτη για όλους» σημειώνει.

Η δουλειά του κ. Wasilenkoff και της εταιρείας του χαρακτηρίζεται από άκρα μυστικότητα. Ακόμη και στο εσωτερικό της εταιρείας τα διαφορετικά τμήματα χρησιμοποιούν κωδικές ονομασίες για τις διάφορες παραγγελίες, ώστε το ποια παραγγελία προορίζεται για ποια χώρα να το γνωρίζουν όσο το δυνατόν λιγότεροι. «Θυμάμαι κωδικά ονόματα όπως panda ή wind», εξηγεί. «Πολλές φορές ακόμη κι εγώ δεν γνωρίζω πότε ένα προϊόν φεύγει από το εργοστάσιο. Και αυτές οι μεταφορές γίνονται πάντα από διαφορετικά δρομολόγια, υπό την προστασία όπλων, με τρένα, καράβια, αεροπλάνα, ακόμη και με ελικόπτερα σε ορισμένες περιπτώσεις», λέει.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει όταν ο έμπειρος επιχειρηματίας ερωτάται γύρω από την ευκαιρία που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή κρίση είναι, όπως εξηγεί, ότι δεν είναι λίγες οι χώρες που σε κάποιο υπόγειο φυλάσσουν ένα δεύτερο εφεδρικό χαρτονόμισμα με διαφορετικό όνομα και σχεδιασμό, έτοιμο να κυκλοφορήσει σε περίπτωση ανάγκης. «Ενας μεγάλος κίνδυνος παραχάραξης μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στο ΑΕΠ μιας χώρας», εξηγεί, ενώ υποστηρίζει ότι η αβεβαιότητα στις αγορές έχει εδώ και καιρό στρέψει τις κεντρικές τράπεζες και τους πολίτες στα χαρτονομίσματα.

Στην περίπτωση πάντως που μια χώρα θελήσει να αλλάξει νόμισμα ο κ. Wasilenkoff προειδοποιεί ότι ο ελάχιστος χρόνος για μια παραγγελία είναι από 3-4 μήνες, ενώ το κόστος για να έχει μια χώρα σαν την Ελλάδα την πρώτη σειρά χαρτονομισμάτων έτοιμη προς κυκλοφορία μπορεί να κυμαίνεται από 4 έως και δεκάδες εκατ. δολάρια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ