Navigation
17
Σεπ
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
16 Οκτ 2017

Αυτό είναι το σχέδιο Τσακαλώτου για «καθαρή έξοδο» στις αγορές

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Το παρουσίασε στην Λαγκάρντ, το σχεδίασε με τον Ρέγκλινγκ, έχει την επίνευση της ΕΚΤ

Στις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έχει συζητήσει διεξοδικά το ελληνικό σχέδιο, με κορυφαίους τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων, συναδέλφους του υπουργούς με την στήριξη του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατέστησε σαφές ότι ο ρόλος των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων θα είναι κρίσιμος στην προσπάθεια της Ελλάδας, τον Αύγουστο του 2018, να χρηματοδοτήσει από τις αγορές όχι μόνο την αποπληρωμή του χρέους αλλά –κυρίως- την αναπτυξιακή της προσπάθεια.

  • Το ελληνικό σχέδιο για «clean exit» περιλαμβάνει απαραιτήτως την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν βραχυπρόθεσμα –και βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών- με νέα μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα ώστε να επιτευχθεί αμέσως μια επιμήκυνση 5 ετών του βραχυπρόθεσμου χρέους ιδιωτικού Χρέους.

 Αμέσως μετά θα αναλάβουν οι θεσμικοί δανειστές, την υποχρέωση να επιμηκύνουν όλους τους χρόνους αποπληρωμής των ομολόγων του ESM κατά μία τουλάχιστον 10ετία.

  • Με τον τρόπο αυτό, με το reprofiling του Χρέους, δεν θα υπάρχει ανάγκη για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% αλλά μόνο 2% το οποίο –συμπτωματικά(;)- είναι το επίπεδο πρωτογενών πλεονασμάτων που θεωρεί εφικτά και υλοποιήσιμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 Κατά συνέπεια, η ελληνική έξοδος στις αγορές θα είναι πολύ πιο εύκολη και ρεαλιστική, αφού το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδίδει μόνο μικρής διάρκειας και αξίας ομόλογα που απλώς θα συμπληρώνουν την καμπύλη των επιτοκίων που είναι απαραίτητη για να υπάρχει «καθαρότητα» και «ορατότητα» στους επενδυτές.

 Με τα σημερινά δεδομένα, οι δανειακές ανάγκες του 2018 είναι μικρές αλλά το 2019 η Ελλάδα θα πρέπει να «σηκώσει» από τις αγορές τουλάχιστον 19 δις Ευρώ ποσό που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές.

 Ο Υπουργός Οικονομικών επικαλείται τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup με τους συναδέλφους του να δεσμεύονται ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, να κτίσει «μαξιλάρια» ασφαλείας ώστε να βγει ομαλά στις αγορές.

 Λιγότερα Έντοκα

 Στο ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η μείωση των Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου που εκδίδει κάθε χρόνο το Υπουργείο Οικονομικών. Αγοραστές αυτών των τίτλων σήμερα είναι οι Ελληνικές Τράπεζες που είναι υποχρεωμένες να δεσμεύουν κάθε χρόνο 15 δις Ευρώ για να δανείζουν το Δημόσιο αντί να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Ο Τσακαλώτος υποσχέθηκε στον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα περιορίσει τις εκδόσεις ΕΓΕΔ και θα προσπαθήσει να τα πουλά σε περισσότερους ξένους επενδυτές ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

 Το σχέδιο

 Η ανταλλαγή ομολόγων που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών αφορά 20 μικρές ομολογιακές εκδόσεις συνολικής αξίας 32 δις Ευρώ που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο του PSI. Τα ομόλογα αυτά στο εξής θα λήγουν το 2022, το 2027 και το 2032.

  • Ταυτόχρονα ο Κλάους Ρέγκλινγκ υποσχέθηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM θα μπορούσε να αναλάβει την πρόωρη αποπληρωμή των 11,6 δις Ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την μετατροπή τους σε μακροχρόνια ομόλογα ESM.
  • Επιπλέον, ο ESM θα αναλάβει να μετατρέψει τα παλιότερα ομόλογα του EFSF σε περισσότερο μακροχρόνια με χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό σημαίνει  κατά πάσα πιθανότητα 5ετή επιμήκυνση των δανείων του EFSF και μείωση των επιτοκίων του EFSF κατά 0,5% από 2,5% στο 2%.

 Όσον αφορά τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα αντί να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιηθούν για τον σχηματισμό του «μαξιλαριού ασφαλείας» ώστε να είναι σχετικά ανώδυνη η έξοδος στις αγορές.

 Ανησυχίες

 Η Ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις διαπραγματεύσεις στην Γερμανία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η πρόταση των Φιλελευθέρων για τον σχηματισμό ενός «διευθυντηρίου για το Υπουργείο Οικονομικών» αντί για μια απλή τοποθέτηση ενός πολιτικού στελέχους δείχνει ότι η επόμενη μέρα στο Εurogroup δεν θα είναι ίδια με τις εποχές που ο παντοδύναμος Βολφγκανγκ Σόιμπλε έπαιρνε αποφάσεις και τις εφάρμοζε με επιμέλεια.

 Γι’ αυτό η Ελλάδα προσπαθεί να κλείσει το περίγραμμα της συμφωνίας για την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προτού σχηματισθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση.

 Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, στην Ουάσιγκτον, στη Φθινοπωρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν έκρυβε τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν την τρίτη αξιολόγηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις τρεις σημαντικές συζητήσεις που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την καθαρή έξοδο στις αγορές.

 Η πρώτη συζήτηση αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, η δεύτερη σχετίζεται με την αποκρυστάλλωση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία αναφέρονται στο ανακοινωθέν του Eurogroup. Τέλος η τρίτη συζήτηση έχει να κάνει με την ίδια την φύση της εξόδου.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ