Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
29 Φεβ 2016

Aυτό είναι το σχέδιό τους τώρα

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
 «Σπάει στα δύο» τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και εμφανίζεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει την «πυρηνική βόμβα» του προσφυγικού απειλώντας με πολιτική αστάθεια, ο παγιδευμένος στις συνεχείς αποτυχίες της κυβέρνησής του, Αλέξης Τσίπρας.
 
Απειλεί χωρίς περιστροφές και χωρίς υπονοούμενα ότι θα «υποχρεωθεί να προσφύγει στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού». Μια πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, με τις ορδές εξαγριωμένων και εξαθλιωμένων προσφύγων στις εθνικές οδικές αρτηρίες, είναι το τελευταίο που θέλουν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.
 
Γι’ αυτό Μέρκελ και Ολάντ εμφανίζονται τώρα πιο διαλλακτικοί στο θέμα της αξιολόγησης, βάζοντας προσωρινά στην άκρη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο θα διαπραγματευτεί ξεχωριστά με την ελληνική κυβέρνηση, το νέο Μνημόνιο Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτική (MEFP)  για να χορηγήσει νέο δάνειο 6 δις ευρώ.
 
Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι απλό:
  1. Η αξιολόγηση του προγράμματος θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  2. Το ΔΝΤ θα θέσει τους δικούς του όρους για την υπογραφή της νέας διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα και οι όροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν ως προαπαιτούμενα για την έναρξη των συζητήσεων για τη «διευθέτηση του χρέους» μετά τον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, νέου συνδικαλιστικού νόμου, άνοιγμα αγορών και ιδιωτικοποιήσεων θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων το καλοκαίρι και όχι σήμερα όταν δηλαδή θα υπάρχει η διευθέτηση του Χρέους στον πολιτικό ορίζοντα.
Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο ώστε να εκταμιευθεί εγκαίρως η δόση των 5,5 δις Ευρώ, με βασικούς άξονες το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό νομοσχέδιο.
  • Το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών 10 ημερών και το δίλημμα « θετική ψήφος ή εκλογές» θα τεθεί και προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της συγκυβέρνησης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα των «παραμετρικών αλλαγών» που απαιτούνται για να κλείσει το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.
  • Αυτό σημαίνει ότι θα περικοπούν κύριες συντάξεις, μερίσματα και επιδόματα πάνω από ορισμένο ύψος ώστε να ικανοποιηθούν οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι. Σε αυτές τις «παραμετρικές» αλλαγές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και μείωση του ανώτατου ορίου για κύρια σύνταξη (στα 2.200€ από 2.772€ σήμερα) και για τις πολλαπλές συντάξεις (σήμερα 3.000 ευρώ)
  • Στο φορολογικό φαίνεται πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με το κουαρτέτο. Οι νέες κλίμακες φορολογία με συντελεστές ακόμη και 50% έως 55% ικανοποιούν τους γραφειοκράτες ακόμη και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σήμερα, 29 Φεβρουαρίου, δημοσιεύονται  από την ΕΛΣΤΑΤ τα οριστικά στοιχεία για το 2015 (ανάπτυξη, πρωτογενές πλεόνασμα, ανεργία, πληθωρισμός κλπ) και μόλις αυτά επικυρωθούν από την Eurostat θα καταρτισθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016-2018, με τα άμεσα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
 
Στο θέμα των «κόκκινων δανείων» η κυβέρνηση θα υποχωρήσει σε όλα και θα τα φορτώσει στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ξεκάθαρος στο θέμα αυτό μιλώντας την περασμένη Πέμπτη, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ:
  • «Η υποχρέωση των τραπεζών να επιτύχουν στους στόχους, σε συνδυασμό με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών και την ευκολία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων από στους τράπεζες, εκτιμάται ότι θα συμβάλει θετικά στη σταδιακή υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναληφθούν τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για μια σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.»
Όλα αυτά συζητούνται στο EuroWorkingGroup σήμερα το οποίο θα προετοιμάσει την κρίσιμη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών Eurogroup της 7ης Μαρτίου, μία δηλαδή μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό εκεί όπου θα ληφθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις.
 
Όλα δείχνουν πως οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου θα επιστρέψουν στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Θα διακόψουν για τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα ληφθούν οι απαραίτητες κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις και θα ξαναέρθουν στην Αθήνα και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις έως τις 20 του Μαρτίου (πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα των Καθολικών). Τότε πρέπει να έχουν κλείσει όλα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict