Navigation
7
Ιούλ
location
Αθήνα
30oC
Ασθενής Βροχή
6 Οκτ 2015

Αυτό είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τσακαλώτος Οικονομία

Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για ο 2016 που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (894 εκατ. ευρώ) για την ερχόμενη χρονιά. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 49,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,8% περίπου (περίπου 1,4 δισ. ευρώ), έναντι των εκτιμήσεων του 2015.

Ακόμη, το προσχέδιο προβλέπει ύφεση 2,3% του ΑΕΠ για το 2015 και και ύφεση 1,3% του ΑΕΠ το 2016, μεγέθη που αναμένεται να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω κατά την αξιολόγηση του Νοεμβρίου. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί από το 24,6% το 2014 σε 25,4% το 2015 και 25,8% το 2016. Επίσης, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2016 προβλέπονται στα 2 δισ. ευρώ περίπου.
Τα βασικά σημεία του Προσχεδίου

 • Υφεση 2,3% το 2015 και 1,3% το 2016
 • Πρωτογενές έλλειμμα 0,24% το 2015 αντί πρόβλεψης 0,25%
 • Πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% το 2016 αντί πρόβλεψης 0,50%
 • Έσοδα: + 1,4 δισ ευρώ το 2016 (κυρίως από φόρους)
 • Μισθοί- συντάξεις Δημοσίου: – 250 εκατ. ευρώ
 • Ασφάλιση- περίθαλψη: – 700 εκατ. ευρώ
 • Καμία πρόβλεψη για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες
 • Έχει συμπεριληφθεί μείωση 50% στο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης (105 εκατ. ευρώ)
 • Μείωση αμυντικών δαπανών 500 εκατ. ευρώ για 2015- 2016
 • Εξοικονόμηση 285 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις Δημοσίου και 536,4 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις ιδιωτικού τομέα
 • Καταργείται το 5ευρο για τα νοσοκομεία
 • Περίπου 165 εκατ. ευρώ από τα εφάπαξ
 • 200 εκατ. ευρώ το 2016 από την αύξηση του φόρου στα ενοίκια
 • 361 εκατ. ευρώ από την αύξηση φορολογίας των επιχειρήσεων
 • 390 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στην έκτακτη εισφορά (τα 301 εκατ. το 2016)
 • Στο 198% του ΑΕΠ το Χρέος το 2016 (187,6% φέτος)

Τι είπε το υπουργείο Οικονομικών:

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2016.

Η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της έσπευσε να ολοκληρώσει το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πολιτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Σε αυτές τις συνθήκες έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίστηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Το προσχέδιο που κατατέθηκε αποτυπώνει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Έγινε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στήριξης των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την κρίση, εξασφαλίζοντας ωστόσο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ειδικότερα, για το 2015, το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται πως θα παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα ύψους 418 εκατ. ευρώ ή 0,24% του ΑΕΠ.

Η δημοσιονομική στρατηγική το 2015 βασίστηκε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Προγραμματικής Συμφωνίας.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών περιελήφθησαν από το β΄ εξάμηνο του 2015 παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική και στην κοινωνική ασφάλιση.

Παράλληλα, ενισχύθηκε η κοινωνική πρόνοια του Κράτους με οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και η χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Το 2016 ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 894 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα αυτό είναι συμβατό με την προγραμματική συμφωνία με τους εταίρους, όπως προβλέπεται στο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4336/15) που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Στον Προϋπολογισμό του 2016 περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με κυριότερες αυτές στη φορολογική πολιτική και στην κοινωνική ασφάλιση.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική αφορούν κυρίως:

– στην αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ,

– στην αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,

– στην αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,

– στην αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,

– στην αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια και

– στην επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές.

Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση αφορούν κυρίως:

– στην εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης,

– στις εισφορές και λοιπές παροχές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της επιβολής και αύξησης της εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και

– στην προσαρμογή του συντελεστή για την παροχή εφάπαξ.

Τα παραπάνω μεγέθη αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Σε αυτά τα στενά πλαίσια καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για την κοινωνική προστασία και την οικονομική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα:

– Αυξήθηκε το ανώτατο όριο δαπανών των νοσοκομείων κατά περίπου 150 εκ. ευρώ για το 2015 (σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό) και το νέο αυτό αυξημένο όριο θα διατηρηθεί για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.

– Προβλέφθηκαν δαπάνες για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων (περίπου 100 εκ.) που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

– Τέλος, προβλέπονται αυξημένες οι δαπάνες του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη δύσκολη πρόκληση εξόδου από την κρίση και θα προστατεύσουμε, ως οφείλουμε, τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ