Navigation
7
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
30 Δεκ 2015

Αυτό είναι το εναλλακτικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό

Ομόλογα Θανάτου Συντάξεις Χρήμα & Πολίτης

Προετοιμασμένη θα είναι αυτή την φορά η κυβέρνηση καθώς θα έχει έτοιμες κοστολογημένες εναλλακτικές με στόχο να αποφευχθεί η μείωση των κύριων συντάξεων.

Οι θεσμοί που θα πάρουν στα χέρια τους την οριστική πρόταση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας έως τώρα ακούν με επιφυλακτικότητα τις προτάσεις για νέες πηγές εσόδων υπέρ του ασφαλιστικού, για δύο λόγους.

Πρώτον, ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι τα έσοδα από την αύξηση των εισφορών, τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρόστιμα της τροχαίας και το τέλος στις συναλλαγές φόρους υπέρ τρίτων πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Δεύτερον, επιμένουν στην περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης καθώς έχει συμφωνηθεί από το πρώτο μνημόνιο, η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ να μην υπερβεί το 2,5% έως το 2050.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει μειώσεις σε μερίσματα, εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. Οι μείωση στις υψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει το 15%-20%. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου εργασίας τονίζουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη.

Εκτός από τις αλλαγές που θα φέρει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλαγές και μειώσεις που ήδη έχουν ψηφιστεί θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1. Αύξηση των ορίων ηλικίας, ώστε σταδιακά πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 67 (με εξαίρεση όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης). Οι ασφαλισμένοι θα δουλέψουν «εξτρά» από τρεις μήνες έως έξι χρόνια και εννιά μήνες για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Περισσότερο χαμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, αλλά και οι άντρες με ανήλικα που είχαν 25ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012.

2. Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια για έξοδο με 35ετία. Οι πόρτες εξόδου κλείνουν, καθώς στόχος είναι σταδιακά σύνταξη να καταβάλλεται με 40 έτη ασφάλισης στα 62.

3. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του Ο.Γ.Α. Με βάση όσα προβλέπονται στον Ν. 2458/97, όσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2016 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2015. Ωστόσο, η βασική σύνταξη αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.

4. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις Δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών. Με βάση τον νόμο 3029/02 για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων θα υπολογίζονται με τους συντελεστές που ορίζουν ο νόμος Λοβέρδου- Κουτρουμάνη (ν. 3863 και 3865/2010.)

5. Πάνω από 70.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα χάσουν το επίδομα μέσω της καθιέρωσης αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Το σχετικό κονδύλι θα μειωθεί κατά 20%, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2019 να έχει αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

6. Μειώνεται η κατώτατη σύνταξη στα 392 ευρώ και το προνοιακό μέρος θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των 67 ετών. (ισχύει από το 2015 αλλά πρακτικά θα εφαρμοστεί το 2016, όταν ξεπαγώσει η διαδικασία απονομής συντάξεων).

7.Μειώνεται επιπλέον 10% η σύνταξη για όσους «τολμήσουν» να αποχωρήσουν πρόωρα .

8.Οι εισφορές του ΟΓΑ από 1/1/2016 και μετά αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% φέτος, συν αντίστοιχα ποσοστά το 2017 και 2018 με στόχο των υπερδιπλασιασμό των πληρωμών για ασφάλιση των Ελλήνων αγροτών.

9.Οι τριπλές και πολλαπλές συντάξεις, ακόμη και εάν πρόκειται για συντάξεις χηρείας, θα τεθούν στο στόχαστρο και αναμένεται να υποστούν μεγαλύτερες περικοπές συγκριτικά με τις μειώσεις στους λοιπούς ασφαλισμένους.

10.Αναδρομικά, από 1/12/2015 και μετά, αναμένεται να μειωθούν κατά 25% τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων. Και αυτό γιατί καταργήθηκε ο κοινωνικός πόρος και τα έσοδα του ταμείου εμφανίζουν μείωση άνω του 40%.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ