Navigation
23
Σεπ
location
Αθήνα
21oC
Λίγα σύννεφα
27 Οκτ 2017

Αυτή είναι σήμερα η αλήθεια για «διαπραγμάτευση» και Χρέος

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Παρά τις βαρύγδουπες διακηρύξεις και τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει την γ’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για την «διευθέτηση του χρέους», οι εκπρόσωποι των «θεσμών»  κατέληξαν στο συμπέρασμα  ότι η «Αθήνα δεν βιάζεται».

«Στην καλύτερη περίπτωση η γ’ αξιολόγηση θα κλείσει την Άνοιξη του 2018, μόλις η κυβέρνηση αισθανθεί την ταμειακή πίεση για τις υποχρεώσεις του καλοκαιριού και αφού προηγουμένως διαπιστώσει με ακρίβεια τις προθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης για το Χρέος» εξηγεί στο «Π» κορυφαίο στέλεχος των «θεσμών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των εκπροσώπων των θεσμικών δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνον για την προώθηση δημοφιλών ζητημάτων «λαϊκής ανάγνωσης», όπως είναι η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η ένταξη περισσότερων επαγγελματιών στην ρύθμιση των 120 δόσεων και το ύψος του προς διανομή κοινωνικού μερίσματος, καθυστερώντας τη λήψη αποφάσεων για τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας και να την οδηγήσουν στις αγορές.

«Οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν κάνει μεταρρυθμίσεις για να την εμπιστευτούν οι αγορές» δήλωσε στο «Π» στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων, η διαφορά απόδοσης με τα γερμανικά ομόλογα, είναι μεγαλύτερη των 5 εκατοστιαίων μονάδων. Για να βγει η Ελλάδα με αξιώσεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων το spread με τα γερμανικά ομόλογα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο 3%.

Οι τράπεζες της χώρας λόγω του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» είναι αδρανοποιημένες, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Το Χρηματιστήριο ως πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις είναι ανύπαρκτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η αξία όλων των μετοχών (η συνολική κεφαλαιοποίηση) στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν ξεπερνά 30% του ΑΕΠ. Ακόμη και στην κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008, η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αντιστοιχούσε στο 42% του ΑΕΠ.

Η Ελληνική κυβέρνηση αναζητά «θεσμικούς» δρόμους χρηματοδότησης της οικονομίας της μέσω της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που στην ουσία θα αποτελεί ένα ακόμη κυβερνητικό εργαλείο χορήγησης δανείων σε «φιλικές» επιχειρήσεις που θα είναι οι επόμενοι πολιτικοί και κοινωνικοί σύμμαχοι ακόμη και στην περίπτωση που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χάσουν την εξουσία.

Η κόντρα Αχτσιόγλου – Βελκουλέσκου

Κορυφαία στιγμή των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς», ήταν η σκληρή αντιπαράθεση της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.

Από την πρώτη στιγμή, το σύνολο του κουαρτέτου διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται «κρίσιμες και χρήσιμες» από το ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτες και πρέπει να υλοποιηθούν οπωσδήποτε για να προχωρήσει η γ’ αξιολόγηση.

Την στιγμή που η κυρία Αχτσιόγλου παρουσίαζε τα οικονομικά στοιχεία για το «πλεόνασμα του ΕΦΚΑ» η Ντέλια Βελκουλέσκου την διέκοψε αυστηρά για να επισημάνει ότι αυτό που ενδιαφέρει τους θεσμούς είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ενιαίου Φορέα που αποτελεί και τον κεντρικό πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και όχι οι συγκυριακές εκλάμψεις του προϋπολογισμού του.

Η περιβόητη «λευκή τρύπα» του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ που παρουσίασε η κυρία Αχτσιόγλου, αντιμετωπίσθηκε με χλεύη από την κυρία Βελκουλέσκου η οποία επεσήμανε ότι εκκρεμεί η εκκαθάριση δεκάδων χιλιάδων ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που παράγουν χρέος για τον ΕΦΚΑ έως τον Ιούνιο του 2018 και φυσικά καθυστερεί ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων που θα οδηγήσει στην περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» το 2019.

«Είχατε δεσμευτεί ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχετε διεκπεραιώσει τουλάχιστον το 30% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Τελειώνει ο Οκτώβριος και συντάξεις δεν χορηγείτε. Πως μπορείτε να μιλάτε για «λευκή τρύπα» του ΕΦΚΑ;» είπε η κυρία Βελκουλέσκου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 134.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι 41.936 είναι παλαιές, έχουν δηλαδή κατατεθεί πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ οι 92.063 αφορούν αιτήσεις που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

{η συνέχεια του άρθρου στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί}

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ