Navigation
22
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Λίγα σύννεφα
20 Οκτ 2017

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες, θέλουν τους «υπερόπτες και υπερσυντηρητικούς» εκπροσώπους του ΔΝΤ «μακριά από τα πόδια τους».

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών δεν διανοούνται απομάκρυνση του ΔΝΤ από το Ελληνικό Πρόγραμμα, τουλάχιστον όχι νωρίτερα από την ολοκλήρωσή του, τον Αύγουστο του 2018.

Το …Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα μπορούσε να υποκαταστήσει τον ρόλο του ΔΝΤ και του ΕSM, ακόμη βρίσκεται υπό κατασκευή μολονότι έχουν ξεκινήσει οι πρώτες προσλήψεις –κυρίως Γερμανών…- στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πρώτα όλα τα προ-απαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης, κατόπιν να υποβληθούν οι Ελληνικές τράπεζες κατά προτεραιότητα στα νέα πιο αυστηρά «τεστ κοπώσεως» και μετά θα δώσει έγκριση για έξοδο στις αγορές με την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων τα οποία σε κάθε περίπτωση θα αντικαθιστούν παλαιότερα και δεν θα αυξάνουν περαιτέρω το Δημόσιο Χρέος.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναζητά τον καλύτερο –για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ- χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί, δεν θέλει και δεν είναι διατεθειμένη, να εφαρμόσει όλα τα 95 προ-απαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης και γι’ αυτό επιλέγει την χρονική μετάθεση των δυσκολότερων, για το τέλος του 2018.

Παράδειγμα:

  • ο στόχος για αποκρατικοποιήσεις ύψους 5,4 δις Ευρώ αποκλείεται να υλοποιηθεί μέσα στα χρονικά πλαίσια που θέτει το Μνημόνιο ΙΙΙ,
  • οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο παίρνουν χρόνο και
  • το θέμα της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων μπορεί να μετατεθεί χρονικά μέχρι τη λήξη των συμβάσεών τους και οπωσδήποτε μετά τις εκλογές.

Ιδανικό σενάριο, για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, είναι η επόμενη –μετά το Μνημόνιο ΙΙΙ- ημέρα να μην περιλαμβάνει μια νέα αυστηρή συμφωνία με σκληρή επιτήρηση, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους έναντι δόσεων, αλλά μια «γενική υποσχετική» για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα περαιτέρω διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του Χρέους.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δύο πολύ συγκεκριμένους στόχους:

  1. Αφενός θέλει να εισπράξει όσο το δυνατόν νωρίτερα τα 11,5 δις Ευρώ της συμμετοχής του στα πρώτα Μνημόνια ώστε η Κριστίν Λαγκάρντ να έχει απαντήσεις στα πιεστικά ερωτήματα των μελών του Εκτελεστικού της Συμβουλίου που επιμένουν ότι το ΔΝΤ δεν δημιουργήθηκε για να χρηματοδοτεί «πλούσιες και κακομαθημένες» χώρες της Ευρώπης.
  2. Αφετέρου θέλει να διατηρήσει τον ρόλο του ως «επιτηρητή των μεταρρυθμίσεων» στην Ευρώπη με μια μικρή χρηματοδοτική συμμετοχή στο Ελληνικό πρόγραμμα η οποία ωστόσο προϋποθέτει μια μεγάλη αναδιάρθρωση του Χρέους για να καταστεί έστω και θεωρητικά βιώσιμο.

Εάν η ρύθμιση του Χρέους δεν ανακοινωθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου στις 15 Φεβρουαρίου 2018, το ΔΝΤ δεν έχει κανένα λόγο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα για λίγους μήνες μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες, «χτίζουν» συστηματικά το νέο προεκλογικό τους αφήγημα για να το χρησιμοποιήσουν όποτε χρειαστεί με αφορμή π.χ. μια απόφαση αποχώρησης του ΔΝΤ στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι περιβόητες Περιφερειακές Συνδιασκέψεις για την Ανάπτυξη αποτελούν ευκαιρία προεκλογικών υποσχέσεων προς κάθε κοινωνική τάξη.

Ο Υπουργός Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις καλές του σχέσεις αλλά και την «τεχνική βοήθεια» της Παγκόσμιας Τράπεζας  για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας με κάποιου είδους επιδότηση από τα δανεικά της World Bank.

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πολύ σημαντικό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ δεν συμμετείχε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (συμμετείχε όμως ο αμερικανός ομόλογός του Στήβεν Μνούτσιν) αλλά ο Δημ. Παπαδημητρίου που παρέμεινε στις Η.Π.Α και πραγματοποίησε και όλες τις σημαντικές επαφές με επενδυτές τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Νέα Υόρκη.
  • Οι «θεσμοί» διαμηνύουν στην Ελληνική κυβέρνηση, προτού αρχίσει να μοιράζει λεφτά δεξιά και αριστερά, πρέπει πρώτα να διασφαλίσει ποσό 10 δις Ευρώ για την πλήρη αποπληρωμή ΟΛΩΝ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και επιπλέον ένα ακόμη ποσό 7-8 δις Ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για την έξοδο στις αγορές μαζί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους κορυφαίους εκπροσώπους των «θεσμών» που ξεκινούν τη Δευτέρα, δεν έχουν κοινή βάση συνεννόησης.

Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» θέλουν να τελειώνουν γρήγορα με την γ’ αξιολόγηση. Η κυβέρνηση όμως θέλει να ξεκαθαρίσει πρώτα το σκηνικό με την γερμανική κυβέρνηση και τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να επιλέξει την δική της στάση  απέναντι στα σκληρά προ-απαιτούμενα (πώληση μονάδων της ΔΕΗ, απελευθέρωση επαγγελμάτων όπως των μηχανικών, συμβολαιογράφων κλπ), με βάση την προεκλογική της στρατηγική.

{Ολόκληρο το κείμενο, στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που εκτάκτως κυκλοφόρησε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου}

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict