Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
23 Ιούν 2017

Αυτή είναι η αλήθεια για τις εξαγωγές

Μαρίνα Γιαβρόγλου-Οφλούδη Απόψεις | Πρόσωπα

της Μαρίνας Γιαβρόγλου-Οφλούδη

Δεν θα επιμείνω σε λεπτομέρειες για το αν ανέβηκαν οι εξαγωγές λίγο το 2016 ή λίγο το 2017.

Μελετώντας  όμως τα στοιχεία που πήρα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, είναι φανερό ότι το 2016 οι εξαγωγές μας ήταν 25,1 δις  ενώ οι εισαγωγές 43 δις ευρώ.

Παρατήρησα τους πίνακες που αφορούσαν στα αγροτικά προϊόντα:

Από την μία μεριά, η Ελλάδα εξάγει 5,6 δις ευρώ σε αγροτικά προϊόντα και από την άλλη εισάγει 6,080 δις ευρώ.

 •   Η χώρα μας εισάγει 5,2 δις τρόφιμα και ζωντανά ζώα. Γιατί άραγε;

Από τις αρχές του 2000 η Ελλάδα έχει εισπράξει 110 δις επιδοτήσεις για την αναδιάρθρωση της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας.  Αντί να είμαστε ανταγωνιστικοί και παράδειγμα προς μίμηση σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, σπαταλήσαμε άσκοπα όλες αυτές τις επιδοτήσεις.  Σήμερα εισάγουμε λεμόνια από την Αργεντινή, και όχι μόνο, όπως επίσης εισάγουμε και 5 δις κρέατα, δηλαδή κοτόπουλα, χοιρινά κλπ, γιατί δυστυχώς οι μονάδες της χώρα έχουν μείνει πίσω και δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές, με αποτέλεσμα να έρχεται φτηνό και ποιοτικό κρέας από το εξωτερικό.

Είναι τόσο δύσκολο άραγε η χώρα να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο που θα βοηθήσει τους Νέους παραγωγούς που θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή κρέατος;

Αυτή η πρωτογενής παραγωγή δεν χρειάζεται και ιδιαίτερο marketing, γιατί βασικά θα καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.

Η Ελλάδα παράγει περίπου 300.000 ΜΤ  Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο που είναι και από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας.

Από αυτά, πέρυσι κάναμε εξαγωγές 137.000 τόνων εκ των οποίων οι 110.000 τόνοι έφυγαν χύμα σε βυτία και μόνο 30.000 τόνοι έφυγαν σε συσκευασμένη μορφή.

Και ξέρετε που τελικά πήγε αυτό το χύμα λάδι….;

Πήγε στην Ιταλία το περισσότερο όπου συσκευάστηκε και επανεξήχθη σαν Ιταλικό.

Δεν είναι κρίμα όλη την υπεραξία του ποιοτικού μας ελαιολάδου να την απολαμβάνουν άλλοι;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί εμείς ποτέ δεν κάναμε σωστό marketing στα προϊόντα μας….. Δεν είχαμε ποτέ σωστή και σταθερή στρατηγική…..

Ας δούμε τώρα την Ολλανδία, η οποία είναι μία χώρα στο μέγεθος το δικό μας και είναι βέβαια  κατά βάση χώρα γεωργική.

Το τελευταίο χρόνο η Ολλανδία έκανε εξαγωγές στα αγροδιατροφικά προϊόντα αξίας 94 δίς ευρώ καταλαμβάνοντας εκ νέου την 2η θέση παγκοσμίως.

Το 55% του Ολλανδικού εμπορικού πλεονάσματος προέρχεται από το εμπόριο στα γεωργικά προϊόντα.

Φυσικά, η χώρα δεν παράγει όλα αυτά τα προϊόντα, αλλά λόγω των υψηλών logistics  στο λιμάνι του Ρότερνταμ τα αποθηκεύει και τα επανεξάγει.

Άραγε δεν θα μπορούσε και η χώρα μας να κάνει το ίδιο; Δηλαδή να συλλέγει τα δικά της αγροτικά προϊόντα, αλλά και τα προϊόντα των Βαλκανίων, της Ν. Ευρώπης και της Β. Αφρικής και να τα επανεξάγει..???

 •  Μελετώντας την οικονομική κατάσταση της χώρας, είδα ότι τα έσοδα του κράτους από φόρους το 2016 ήταν 53,1 δις ευρώ.
 • Απ’ αυτά οι επιχειρήσεις πλήρωσαν 2 δις ευρώ με κέρδη 2,9 δις ευρώ, διότι δυστυχώς τα κέρδη και ο τζίρος των επιχειρήσεων έχουν ελαχιστοποιηθεί, λόγω κρίσης.

Στην Ολλανδία οι επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.

Μήπως θα έπρεπε κι εμείς να αντιγράψουμε αυτό το μοντέλο και να βοηθήσουμε φορολογικά τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις για να κάνουν νέες επενδύσεις;

Άλλωστε αν ο κύκλος εργασιών αυτών των επιχειρήσεων ανέβει, θα έχει άμεσο όφελος η ελληνική οικονομία και μόνο από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Και βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτές οι εταιρίες είναι και ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας.

 • Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό, θα δούμε ότι το ΑΕΠ της χώρας πέρυσι ήταν 185 δις.
 • Οι εξαγωγές μας ήταν 25 δις και οι εισαγωγές μας 43 δις ευρώ.

Βλέπουμε λοιπόν δυστυχώς, ότι εισάγουμε 18 δις περισσότερα απ’ ότι εξάγουμε και που αν δεν ήταν η Ναυτιλία και ο Τουρισμός να ισοσκελίζουν κάπως το Ισοζύγιο, η Ελλάδα θα ήταν σε πολλή χειρότερη θέση.

Για να μην γκρινιάζουμε όμως συνέχεια, ας δούμε τώρα τι παράγει η Χώρα μας.

Η χώρα μας παράγει :

 1. Μαγνήσιο
 2. Βωξίτες : η Ελλάδα είναι η 1η  χώρα σε Βωξιτοπαραγωγή.
 3. Αλουμίνιο : που κι εδώ είναι 1η στην Ευρώπη
 4. Νικέλιο είναι η μοναδική χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης με σημαντικά κοιτάσματα
 5. Σπαράγγια : είμαστε 5η στις εξαγωγές σπαραγγιών

Και βέβαια είμαστε πρώτοι στην Εμπορική Ναυτιλία, 3η στην Παγκόσμια Παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου και τέλος στην 14 θέση σε αφίξεις τουριστών.

Όλα αυτά λοιπόν είναι καλά, αλλά είναι τα  προϊόντα που παράγει  η χώρα μας επειδή είναι προικισμένη από το Θεό, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Για να μπορέσουμε όμως να ισοσκελίσουμε το εμπορικό μας ισοζύγιο, θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες της Ελλάδας να βοηθήσουμε και να προσπαθήσουμε για  να αναπτυχθεί η χώρα μας, να κάνουμε δυνατό marketing στα προϊόντα μας, αλλά και στις υπηρεσίες, ούτως ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να μειώσουμε την φορολογία και την γραφειοκρατία, καθιστώντας την χώρα μας έναν οικονομικό παράδεισο ευημερίας…!

Ο λόγος για τον οποίο αυτό δεν έγινε πραγματικότητα είναι η νοοτροπία μας.

Επιθυμούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και δεν μπορούμε στοιχειωδώς να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε προγράμματα, που θα δημιουργήσουν μία αξιοπρεπή καθημερινότητα, με κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί μεταξύ των Ελλήνων.

Έτσι λοιπόν αυτός ο παράδεισος, η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές ακόμη και τώρα που οι αξίες της χώρας έχουν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα….και ξέρετε γιατί υπάρχει αυτό το πρόβλημα;

Που εντοπίζεται  το μόνιμο πρόβλημα της Ελλάδος…???

Στο γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δαιμονοποιήσει το κέρδος, τις επιχειρήσεις  και τους επιχειρηματίες.

Αν δεν αποδαιμονοποιήσουμε τον Ιδιωτικό τομέα,  η χώρα μας θα είναι πάντα μέσα σ’ ένα τέλμα.

Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους στα σχολεία και στα πανεπιστήμια να βγουν στην ελεύθερη αγορά εργασίας ή να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις και όχι όπως κάναμε μέχρι τώρα να τους εκπαιδεύουμε να γίνουν καλοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Η χώρα μας έχει σωστούς και καλούς  επιχειρηματίες, αλλά όλοι αυτοί είναι αποδυναμωμένοι από την πολυετή κρίση.

 •  Και τι σημαίνει σωστός επιχειρηματίας;

Είναι αυτός που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, οργανώνει τους συνανθρώπους του και τους μαθαίνει να παράγουν πλούτο προς όφελος της εξέλιξης της ζωής.

Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η εκτίμηση κερδίζονται…!

Παραγωγή και ανάπτυξη είναι δύο έννοιες συνυφασμένες που μαζί με  συνέπεια και σκληρή προσπάθεια, θα μπορέσουν τη χώρα μας, (που είναι μία από τις ωραιότερες χώρες του πλανήτη, αν όχι η ωραιότερη…) να την ανεβάσουν στη συνείδηση όλων και να υπάρχει η εικόνα μιας Ελλάδας με τη φωτεινότητα, αλλά και τους γελαστούς, ικανούς, πανέξυπνους και φιλόξενους κατοίκους.

Είναι Εθνική Ανάγκη να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό.

Είναι μονόδρομος να πάει η χώρα μας μπροστά.

Πρέπει με συνέργειες όλοι μαζί, να αυξήσουμε το ΑΕΠ της πατρίδας μας.

Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα μια ασφαλή και οικονομικά εύρωστη χώρα, όπου ο κάθε πολίτης του κόσμου θα ήθελε να δημιουργεί και να ζει…!!!

 

H Μαρίνα Οφλούδη- Γιαβρόγλου είναι Αντιπρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Πρόεδρος, Soya Mills Group

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


 • pict
 • pict

pict

pict