Navigation
27
Μαΐ
location
Αθήνα
17oC
Ασθενής Βροχή
9 Ιούν 2015

Αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα

Ελλάδα Κρίση Οικονομία

Μια δυνητική βαλβίδα ασφαλείας έκλεισε για την Ελλάδα μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου των G7, κάλεσε την Αθήνα να κάνει γρήγορα δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η στάση του αυτή έκανε σαφές, σύμφωνα με το άρθρο του Peter Spiegel στους Financial Times, ότι η Ελλάδα έχει πλέον απομονωθεί διεθνώς. Λόγω της “πολεμικής” στάσης της έναντι των πιστωτών της.
Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να επεφύλαξε αυτή την “ψυχρολουσία” στους Ελληνες, δεν τάχθηκε όμως κι εναντίον τους, αφού κάλεσε και την άλλη πλευρά να επιδείξει “ευελιξία” απέναντι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τους αξιωματούχους της Συνόδου των G7, όλοι οι ηγέτες ανησυχούν ότι μια ελληνική χρεοκοπία και ένα Grexit θα πυροδοτήσει οικονομική αστάθεια, αλλά και άγνωστο παγκόσμιο αντίκτυπο στις αγορές, σημειώνει ο Spiegel.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που η διεθνής πολιτική σκηνή και όχι μόνο, αναμένει εξελίξεις από το μέτωπο των δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλ΄άας – Ευρώπης, όπως αναφέρει ο γνωστός αρθρογράφος των FT υπάρχουν 6 ημερομηνίες – κλειδιά για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, την ώρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος προειδοποιεί πως κάθε ημέρα πλέον μετράει.

Όπως παρατηρεί ο Spiegel “ο ελληνικός κορβανάς έχει σχεδόν στεγνώσει και η Αθήνα χρειάζεται απεγνωσμένα 7,2 δισ. ευρώ ή κινδυνεύει με αδυναμία καταβολής των δόσεων προς τους δανειστές της και πληρωμής μισθών και συντάξεων”. Όμως, συνεχίζει, “χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές σε ένα νέο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, οι δανειστές δεν πρόκειται να δώσουν τη σωτήρια χρηματοδότηση. Ο χρόνος τελειώνει”.

Ως κρίσιμες, λοιπόν, ημερομηνίες ορίζονται οι εξής:
10-11 Ιουνίου:
Η Σύνοδος στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λατινικής Αμερικής.
Με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να βρίσκεται στην πόλη μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, αυτή είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για τον επόμενο γύρο συνομιλιών σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
11 Ιουνίου:
Συνεδρίαση του Euro Working Group: Υψηλοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται μια συμφωνία σ’ αυτή τη συνάντηση προκειμένου να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών κατά την επόμενη προγραμματισμένη συνάντησή τους.
14 Ιουνίου:
Τελευταία ημερομηνία για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προετοιμάσει νομοσχέδιο σχετικά με ένα νέο ελληνικό πακέτο διάσωσης και να το φέρει σε ψηφοφορία πριν το κλείσιμο της γερμανικής Βουλής για καλοκαίρι.
Αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε θα πρέπει να συγκληθεί μια έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Bundestag (γερμανικό κοινοβούλιο).
18 Ιουνίου:
Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η τελευταία πιθανή ημερομηνία για σύναψη συμφωνίας που συνάμα δίνει επαρκή χρόνο στην Ελλάδα για να περάσει σχετικό νομοσχέδιο και να εφαρμόσει νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, λαμβάνοντας ακόμα χρηματοδότηση προτού λήξει το πρόγραμμα διάσωσης.
30 Ιουνίου:
Η πιο κρίσιμη προθεσμία, σύμφωνα με τους FT, καθώς εκπνέει η τετράμηνη παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης και η προθεσμία καταβολής των ενοποιημένων δόσεων προς το ΔΝΤ, ύψους 1,53 δισ. ευρώ.
Οι πιστωτές, προσθέτει το δημοσίευμα, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και σε μια τρίτη παράταση αλλά χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση η Ελλάδα θα μπορούσε να μην πληρώσει το ΔΝΤ.
20 Ιουλίου:
Λήγουν δύο ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα τα κατέχει η ΕΚΤ από το 2010, οπότε και είχε αποπειραθεί να σταθεροποιήσει τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Ακόμα κι αν η Αθήνα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο ακόμα και χωρίς συμφωνία, κανείς δεν πιστεύει ότι θα μπορέσει να κάνει αυτή την πληρωμή χωρίς πακέτο βοήθειας, καταλήγει το άρθρο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress