Navigation
31
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Αρκετά σύννεφα
17 Ιούν 2015

Αυτά θα συμβούν αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ

Ελλάδα Κρίση Οικονομία

Με τα μάτια στραμμένα στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών μηχανισμών θα είναι η κυβέρνηση στην περίπτωση που αποφασιστεί η μη καταβολή της δόσης του 1,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην Ευρωζώνη έχει αποφασιστεί να συγκληθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση της μη αποπληρωμής του Ταμείου τόσο το Εurogroup, όσο και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της Ελλάδας.

Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις με τις πιθανές εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει μία μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ:

― Τι ενέργειες θα γίνουν από το Ταμείο;

― Αμέσως η χώρα θα τεθεί σε καθεστώς «ληξιπρόθεσμων οφειλών» («in arrears to IMF»). Θα ξεκινήσει μία διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ για το εάν θα γίνει η πληρωμή εντός των επόμενων 30 ημερών. Στο διάστημα αυτό δεν θα υπάρχουν κυρώσεις από την πλευρά του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

― Τι θα συμβεί αν παρέλθει ο ένας μήνας χωρίς να καταβληθεί η δόση;

― Η χώρα θα τεθεί επισήμως σε καθεστώς «ληξιπρόθεσμων οφειλών» και οι κυρώσεις θα είναι σταδιακές. Αρχικά θα διακοπεί κάθε επικοινωνία των στελεχών του Ταμείου με την Αθήνα (εάν είναι σε εξέλιξη κάποια διαπραγμάτευση) και δεν θα καταβληθεί καμία δόση από το ΔΝΤ προς τη χώρα. Στη συνέχεια, εάν δεν αλλάξει κάτι, η Ελλάδα θα χάσει τα δικαιώματα ψήφου που έχει, τα κεφάλαιά της στο Ταμείο και μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα μπορεί να βρεθεί εκτός ΔΝΤ.

― Μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη διευθέτηση των οφειλών προς το Ταμείο;

― Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν σενάρια που έκαναν λόγο για δυνατότητα μεταφοράς της υποχρέωσης πληρωμής των δόσεων για μετά από έξι μήνες. Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου επισημαίνουν στην «Κ» ότι δεν υπάρχει τέτοια ευχέρεια. Επίσης, ξεκαθαρίζουν ότι γενικότερα από το καταστατικό του Ταμείου δεν προβλέπεται κάποια διευκόλυνση σε περίπτωση μη πληρωμής του από μία χώρα.

― Η μη καταβολή της δόσης συνιστά χρεοκοπία;

― Τυπικά, από τη στιγμή που η χώρα θα αθετήσει μία υποχρέωσή της, θα έχει χρεοκοπήσει επί της συγκεκριμένης οφειλής. Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για χρέος προς επίσημο οργανισμό, ενδεχομένως να μη χαρακτηριστεί «πιστωτικό γεγονός» από τους αρμόδιους φορείς. Είναι, όμως, βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν σοβαρές αναταράξεις στις αγορές.

― Πώς εμπλέκεται η Ευρωζώνη;

― Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) η Ευρωζώνη έχει διαθέσει δάνεια στην Ελλάδα, τα οποία έχουν ρήτρες διασταυρούμενης χρεοκοπίας (cross default clauses) σε περίπτωση μη πληρωμής του ΔΝΤ. Πρόκειται για δάνεια ύψους 141,9 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να γίνουν άμεσα απαιτητά από τον EFSF, λόγω της ύπαρξης των ρητρών αυτών. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να συνεδριάσει άμεσα το Eurogroup, ώστε να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση η Ευρωζώνη.

― Ποιος ο ρόλος της ΕΚΤ;

― Όλοι πιστεύουν ότι το Eurogroup και ο EFSF δεν θα καταστήσουν απαιτητά τα δάνεια από την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση δεν θα αποπληρώσει το ΔΝΤ, θα συνεδριάσει εκτάκτως το συμβούλιο των διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας για να αποφασίσει τη θέση της σχετικά με την παροχή ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.

«Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα, εάν η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία» προειδοποίησε χθες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Κ. Κνοτ, υποστηρίζοντας ότι ο μηχανισμός στήριξής τους θα διακοπεί άμεσα.

Αποτέλεσμα θα είναι να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή μέτρων ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) στις τράπεζες.

― Τι προβλήματα θα δημιουργηθούν στην καθημερινότητα των πολιτών;

― Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις πολλών για επιβολή capital controls και γενικότερα δεδομένης της αβεβαιότητας που θα επικρατήσει για το μέλλον της Ελλάδας, τα προβλήματα θα είναι άμεσα και έντονα. Οι εταιρείες που εξάγουν προϊόντα στην Ελλάδα αναμένεται να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους και οι επενδυτές θα αποσύρουν κάθε πιθανό σενάριο τοποθέτησης των κεφαλαίων τους στην ελληνική οικονομία. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα «παγώσουν» κάθε οικονομική τους δραστηριότητα αναμένοντας την άρση της αβεβαιότητας, ενώ άγνωστο παραμένει το πώς θα αντιδράσουν οι τουρίστες. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα, σε μία περίοδο που όλοι περιμένουν να σταματήσει η πτώση της οικονομίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress