Navigation
23
Σεπ
location
Αθήνα
28oC
Λίγα σύννεφα
22 Σεπ 2016

Αυτά ήταν τα λάθη του ΔΝΤ που έφεραν την οικονομική καταστροφή

Κρίση Οικονομία

Θετικό ήταν το πρόσημο της συνάντησης των κοινωνικών φορέων με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, ενώ η Ντέλια Βελκουλέσκου παρέλαβε τα οικονομικά στοιχεία και προτάσεις και εξήγησε  ότι θέλει τα σενάρια να αποδεικνύουν ότι το δημόσιο δε θα ζημιωθεί στην περίπτωση που οι οφειλέτες φανούν ασυνεπείς στην καταβολή των φόρων και των εισφορών τους.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ήθελε να συγκρίνει τα στοιχεία των παραγωγικών τάξεων με αυτά που της προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ επεσήμανε τα λάθη των μέτρων της αυστηρής λιτότητας που γονάτισαν την ελληνική οικονομία.

Στη συνέχεια η κα Βελκουλέσκου παραδέχθηκε πως « το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές» καθώς οι επιπτώσεις των μνημονίων επιβάρυναν δυσανάλογα τους Έλληνες, αλλά όταν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων σχολίασαν πως «Το ζητούμενο, είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Πόσο ακόμα θα την πληρώνουμε εμείς», η εκπρόσωπος του ΔΝΤ απλά… χαμογέλασε.

 

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επισήμαναν ότι τα μακροοικονομικά μεγέθη βελτιώνονται σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία που εμφανίζει στασιμότητα και έλλειψη δυναμικής . Ζήτησαν το ταμείο να επικεντρωθεί στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων , στην ενίσχυση των επενδύσεων και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τα βασικότερα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους 12 πίνακες της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι μέσα σε 6 χρόνια ( 2008-2015):
– Δαπάνες κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 24,1 %
– Χάθηκαν 934.000 θέσεις εργασίας από τις οποίες οι 194.000 προέρχονται από τον κλάδο του εμπορίου
– Από τις 858.682 επιχειρήσεις ανοιχτές παραμένουν οι 613.968.
– Ο κλάδος του αυτοκινήτου υπέστη τη μεγαλύτερη συρρίκνωση κύκλου εργασιών (-64,5%)
– Η κ. Βελκουλέσκου που δεν αποκλείεται να μένει στην Αθήνα μέχρι τέλος Σεπτέμβρη , κάλεσε με δική της πρωτοβουλία τους κοινωνικούς εταίρους , προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για την σύνταξη της επόμενης έκθεσης του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε σωρεία λαθών στην ελληνική περίπτωση (IMF’s Independent Evaluation Office, July 2016). Τα σημαντικότερα εξ αυτών:

• Τα ποσά που δάνεισε το ΔΝΤ στην Ελλάδα (αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που αντιμετώπισαν δημοσιονομικά προβλήματα, δηλαδή Ιταλία και Ιρλανδία) ήταν εξαιρετικά υψηλά με βάση το ιστορικό του Ταμείου.
• Αντίθετα, η ίδια η έκθεση καταλήγει πως οι «ευαίσθητες» αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα καλύπτονται από ένα πέπλο έλλειψης διαφάνειας.
• Η πίστη στις δυνατότητες του κοινού νομίσματος χαλάρωσε την ετοιμότητα του Ταμείου να αντιμετωπίσει μία κρίση χρέους ενώ τα σημάδια για την Ελλάδα ήταν περισσότερο από εμφανή.
• Το ΔΝΤ συμμετείχε στη διάσωση της Ελλάδας το 2010 ενώ δεν είχε καμία διαβεβαίωση ότι το χρέος ήταν βιώσιμο και αγνόησε σχετικές προειδοποιήσεις.
• Οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έπεσαν κατά πολύ έξω (λάθος στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές) ενώ η Ελλάδα δέχθηκε αυστηρά μέτρα λιτότητας χωρίς την αντιστάθμιση της αναδιάρθρωσης του χρέους και της υποτίμησης του νομίσματος (ελέω ευρώ).
• Οι αποπληθωριστικές πιέσεις προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη βελτίωση του λόγου.
• Η άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας και των μεγεθών (πχ. υπερ-αισιόδοξοι στόχοι όπως αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ) παρά τις αντιρρήσεις και προειδοποιήσεις πολλών εγχώριων φορέων οδήγησε σε ουσιαστική αποτυχία του προγράμματος, με εξαίρεση φυσικά της Νομισματικής Ένωσης εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και φορολογούμενων.
• Δεν λήφθηκαν υπ’ όψη οι ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας (γεωγραφικός κατακερματισμός, έντονη γραφειοκρατία, πλήθος εξαιρέσεων κλπ.) αλλά εφαρμόστηκαν λύσεις τύπου «one size fits all», αντιγραμμένες από άλλες χώρες με διαφορετικά όμως γνωρίσματα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict