Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
20 Μαΐ 2015

Αυτά είναι τα σενάρια της κυβέρνησης για να υπάρξει συμφωνία

ΣΥΡΙΖΑ Κυβέρνηση Οικονομία

Με το σχέδιο Γιούνκερ να βρίσκεται, παρά τις διαψεύσεις, στο επίκεντρο των παρασκηνιακών διεργασιών, σχεδόν όλες οι πλευρές που συνθέτουν το παζλ του δραματικού σκηνικού στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – εταίρων φαίνεται να επιδιώκουν συμφωνία μέχρι τέλος Μαΐου. Η κυβέρνηση διαμηνύει με διάφορους τρόπους ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ, άρα πρέπει να βρεθεί λύση νωρίτερα.

Όπως δείχνουν οι κινήσεις των εμπλεκομένων η επιδίωξη πλέον είναι να προκύψει συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και προς τούτο κορυφώνονται αφενός οι συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο, με το θέμα του ΦΠΑ να εξελίσσεται όμως σε αγκάθι, λόγω των έντονων διαφωνιών και αφετέρου σε πολιτικό επίπεδο. Καθοριστικής σημασίας μάλιστα θεωρείται η συνάντηση που αποφασίστηκε να γίνει στο περιθώριο της εαρινής συνόδου κορυφής στη Ρίγα της Λετονία, που συνέρχεται Πέμπτη και Παρασκευή, ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι βασικά δύο, συν μία παραλλαγή, που αποτελεί την ιδανική εκδοχή της κυβέρνησης, όπως παρατηρούν “Τα Νέα”:

1. Η ανάσα ρευστότητας. Πρόκειται για ένα σενάριο που δεν προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά άμεση συμφωνία, τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, μόνο στα θέματα που είναι κοινής αποδοχής, εξαιρώντας το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Το ΔΝΤ σε αυτό το σενάριο δεν μετέχει καθόλου. Η συμφωνία φέρνει ρευστότητα από την Ευρωζώνη – πιθανότατα επιστροφή του 1,9 δισ ευρώ των κερδών της ΕΚΤ – για να λυεθί μόνο το πρόβλημα του Ιουνίου. Η αγωνία ωστόσο συνεχίζεται για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που είναι και οι μεγάλες λήξεις των ομολόγων της ΕΚΤ, 6,7 δισ ευρώ. Στο μεταξύ οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τον ELA, καθώς δεν θα υπάρχει συμφωνία, ενώ τα ενέχυρα προβλέπει να εξαντληθούν στο τέλος Ιουνίου. Με βάση το σενάριο η αξιολόγηση ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου και από εκεί και πέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Έως ότου ολοκληρωθεί και αυτή θα τεθεί σε ισχύ “ενδιάμεσο καθεστώς” που θα καλύπτει τη χώρα στην ΕΚΤ
2. Το έτοιμο πακέτο με τη μορφή τελεσιγράφου. Προβλέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με ρυθμίσεις για ασφαλιστικό και εργασιακά, έστω και αν τα βασικότερα στοιχεία τους θα παραπεμφθούν για τη μεγάλη συμφωνία το φθινόπωρο. Κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν γενναίες υποχωρήσεις και απ’ τις δύο πλευρές, γεγονός που περιορίζει και τις πιθανότητες του σεναρίου. Ωστόσο το πλεονέκτημα του είναι ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επαναφέρει τις ελληνικές τράπεζες σε κανονικές συνθήκες δανεισμού ενώ θα εκταμιευθεί και το σύνολο της δόσης των 7,2 δισ ευρώ. Κάτι που θα δώσει πολύτιμο χρόνο και χώρο στην κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου.

3. Το σενάριο που επιδιώκει η κυβέρνηση. Προβλέπει άμεση λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας με μια δήλωση του Eurogroup ότι βαδίζουμε στην επίτευξη συμφωνίας, ώστε να αυξήσει το πλαφόν των εντόκων γραμματίων η ΕΚΤ και στη συνέχεια ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης συνολικά και για το επόμενο διάστημα, μαζί με ρύθμιση του χρέους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να εξασφαλίσει συναίνεση στο εσωτερικό της για να περάσει τα δύσκολα μέτρα. Εξάλλου το Μαξίμου, όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιθυμεί ενιαία συμφωνία με βάση 4 σημεία: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθ4ρωση δημόσιου χρέους και ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ