Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
2 Φεβ 2016

Αυτά είναι τα “αγκάθια” του Ασφαλιστικού

Συντάξεις Χρήμα & Πολίτης

Εν μέσω κοινωνικού αναβρασμού και με την Ελλάδα να νεκρώνει στις 4 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εργασίας  Γιώργος Κατρούγκαλος ετοιμάζεται να μπει στην “αρένα” της διαπραγμάτευσης, καθώς θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών για το Ασφαλιστικό.

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για ακόμη μια φορά για “κόκκινες” γραμμές όσον αναφορά την προστασία των κύριων συντάξεων σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να κοπούν οι κύριες συντάξεις» ενώ παραδέχθηκε ότι «οι εισφορές είναι στο… θεό» και  ότι το προτεινόμενο σύστημα καταβολής εισφορών θα ευνοήσει τα χαμηλά εισοδήματα και θα επιβαρύνει τα μεσαία και τα υψηλά.

Υπό το βάρος των κοινωνικών πιέσεων ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκπτώσεις για τους αγρότες να ισχύσουν για πέντε αντί για τρία χρόνια ενώ δεν απέκλεισε επιπλέον «χειρουργικές» επεμβάσεις για την ελάφρυνση των επιστημόνων σχετικά με τις εισφορές υπέρ εφάπαξ και επικουρικής ασφάλισης. Παρόλο που οι θιγόμενοι κλάδοι δεν πρέπει να περιμένουν επιπλέον συνολικές παρεμβάσεις για ελαφρύνσεις στις εισφορές, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σκληραίνουν την στάση τους οι δανειστές για το Ασφαλιστικό

Οι δανειστές ετοιμάζονται για “σκληρό” ροκ, καθώς ζήτησαν νέα μετρήσιμα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες που να τεκμηριώνουν ότι με το σχέδιο νόμου  επιτυγχάνεται ο στόχος  για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ, με στόχο να αποδείξουν πως  «οι αριθμοί δε βγαίνουν» και θα απαιτηθεί κούρεμα των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις μεσοσταθμικά 15% και έως 30% στα υψηλά ποσά ( που δε διαψεύστηκε) σχετίζεται  κυρίως με τη δέσμευση για  μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ταμεία σε συνδυασμό με τη διόγκωση των ελλειμμάτων  των ταμείων εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων.

Αναφερόμενος στις αναλογιστικές μελέτες που παρουσιάζει το Υπουργείο  Εργασίας στους δανειστές , ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει χάσμα απόψεων καθώς οι θεσμοί έχουν άλλες εκτιμήσεις για τα ποσοστά ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ που αποτελούν σοβαρές παραμέτρους της μελέτης.

Αυτά είναι τα “αγκάθια” του Ασφαλιστικού:

– Οι θεσμοί ζητούν  να μειωθούν οι υψηλοί  συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15-25 έτη ασφάλισης.

-Απαιτούν  η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 ( 6000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Σε πρόσφατες συναντήσεις έχουν θέσει επίσης και θέμα εφάπαξ χαρακτηρίζοντας  το θεσμό «πολυτέλεια» την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.

– Αμφισβητούν την προσωπική διαφορά που ενδεχομένως προκύπτει από τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και ζητούν περικοπές . Το υπουργείο εργασίας  δεν αποκλείεται  να συζητήσει μειώσεις σε υψηλές συντάξεις ύψους 2000 ευρώ . Πάντως στο σχέδιο νόμου προτείνεται η μείωση του πλαφόν των κύριων συντάξεων στα 2.300 ευρώ.

– Απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης  επικαλούμενοι  την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων . Το  μέτρο που δεν έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, αλλά σηματοδοτεί τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί  περικοπές κατ εξαίρεση και όχι οριζόντιες μειώσεις .

-Ζητούν να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις μειώσεις προτείνονται αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ για την κάλυψη των ελλειμμάτων . Ωστόσο αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση , στο συρτάρι υπάρχουν οκτώ σενάρια  που προβλέπουν περικοπές των επικουρικών από 2% έως 29.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict