Navigation
24
Φεβ
location
Αθήνα
17oC
Αίθριος - καθαρός
22 Ιαν 2016

Αυτά είναι τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές

Ελλάδα Κρίση Οικονομία

Ασφαλιστικό, ΔΝΤ και δημόσια διοίκηση παραμένουν τα «αγκάθια» της πρώτης αξιολόγησης. Ωστόσο υπάρχουν θετικές ενδείξεις, εκτιμούν ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες.

Για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη η εικόνα είναι ξεκάθαρη: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι επισπεύδουσα στην προσπάθεια έγκυρης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» λέει ο Δ.Παπαδημούλης στην Deutsche Welle. «Εκτιμώ ότι ο κύκλος των σημαντικών επαφών που είχε ο πρωθυπουργός στο Νταβός θα συμβάλει στο να ξεκολλήσει η υπόθεση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Νομίζω ότι αυτό δεν συμφέρει μόνο την Ελλάδα, συμφέρει και την Ευρώπη, συμφέρει και την αμερικανική οικονομία. Αν βάλουν κάτω στοιχεία, επιχειρήματα, μολύβια και δουλέψουν εντατικά όλες οι πλευρές, αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί, μαζί με μια λύση-πακέτο και για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που επίμονα ζητά και το ΔΝΤ, έως το καθολικό Πάσχα, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θεωρεί ότι το τρίτο μνημόνιο θα είναι και το τελευταίο, με προοπτική, όπως υποστηρίζει, να «απαλλαγεί γρήγορα η Ελλάδα από την επιτροπία». Η ελληνική πλευρά ελπίζει σε συμβιβασμό μέχρι το καλοκαίρι προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ταμειακές ανάγκες της χώρας και να δρομολογηθεί άμεσα μία συζήτηση για αναδιάρθρωση ή άλλη ρύθμιση του χρέους. Η συμπροεδρεύουσα των ευρωπαίων Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει ευελιξία στα χρονοδιαγράμματα, αρκεί να δώσει τα κατάλληλα δείγματα γραφής η ελληνική πλευρά: «Πάντα υπήρχαν δυσκολίες στη συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών» τονίζει η γερμανίδα ευρωβουλευτής. «Ειδικά αυτή τη φορά νομίζω ότι η συζήτηση για τις συντάξεις και για μία πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών έχει μία ιδιαίτερη δυσκολία, αλλά πρέπει να γίνει. Και κυρίως πρέπει να διοχετευθεί στη σωστή κατεύθυνση. Προσωπικά πάντα έλεγα ότι αν το πρόσημο είναι θετικό, μπορούμε να συζητήσουμε για προθεσμίες και χρονοδιαγράμματια».

Ο ρόλος του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα

Η προγραμματισμένη για τις 18 Ιανουαρίου άφιξη του «κουαρτέτου» στην Αθήνα καθυστερεί. Η επικείμενη αξιολόγηση φαίνεται να προσκρούει και στη διαμάχη για τον ρόλο του ΔΝΤ, καθώς οι προσδοκίες των εμπλεκομένων δεν ταυτίζονται: Από τη μία πλευρά το ίδιο το ΔΝΤ, επικαλούμενο σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό του, επιμένει σε μερική αναδιάρθρωση ή ρύθμιση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συνεχίσει τη χρηματόδοτηση και να παραμείνει στο πρόγραμμα, ενώ αντιθέτως οι ευρωπαίοι εταίροι προτιμούν να διασφαλίσουν προηγουμένως τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πριν προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις για ελάφρυνση χρέους.

Για την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο, Γκάμπι Τσίμερ, το ιδανικό σενάριο θα ήταν η συμμετοχή και του Ευρωκοινοβουλίου στην ομάδα των δανειστών, μία πρόταση που έχει επανειλλημμένα διατυπώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Όλοι μας είχαμε μία κριτική στάση προς το ΔΝΤ και βέβαια γνωριζουμε ότι η κριτική του ΔΝΤ στην ΕΕ για την Ελλάδα δεν οφείλεται σε ‘αγάπη προς τον πλησίον᾽, αλλά στο καταστατικό του.

Για το ΔΝΤ η Ελλάδα είναι απλώς μία από τις πολλές περιπτώσεις με τις οποίες ασχολείται. Αντιλαμβάνομαι ότι η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να διαπραγματευθεί με ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα οποία θα ήταν και υπόλογα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ελπίζω να το πετύχουμε αυτό, θα ήταν απαραίτητο» επισημαίνει η Γκάμπι Τσίμερ στην Deutsche Welle.

Από την πλευρά της η Ρεμπέκα Χαρμς υποστηρίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει μία λογική, αλλά δεν είναι το μείζον ζήτημα στη διαπραγμάτευση. «Είναι προφανές ότι οι χρηματοδότες επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα που χρηματοδοτούν» λέει η γερμανίδα ευρωβουλευτής. «Τώρα, αν οι οδηγίες του ΔΝΤ είναι πάντα σωστές, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι διαφορετικό: ότι δεν δίνεται προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, ότι δεν υπάρχουν δουλειές και προοπτικές για ανέργους και νέους ανθρώπους. Όσο δεν γίνεται αυτό, θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις».

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress