Navigation
2
Αυγ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
24 Μαΐ 2020

Αύριο η επιστροφή των σερβιτόρων – στα πόστα τους από το πρωί με μάσκες – ΟΔΗΓΟΣ

Εστίαση Χρήμα & Πολίτης

Επιστρέφουν αύριο το πρωί στα πόστα τους οι σερβιτόροι, φορώντας μάσκες για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες στα καφέ και τα εστιατόρια. Η ιστοσελίδα του «Παρασκηνίου» σας παρουσιάζει σήμερα, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αυριανό άνοιγμα της εστίασης, ρυθμίσεις και μέτρα που έχουν συζητηθεί ή έχετε ακούσει γι’ αυτά, στην τελική, οριστική τους μορφή.

Στον οδηγό μας αυτό, μπορείτε να διαβάσετε τα μέτρα και τις επίσημες οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, τις δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης για το θέμα, τις δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ από τις επιχειρήσεις εστίασης, τα οφέλη από το πρόγραμμα SURE,  τις τιμές, τα μέτρα προστασίας για σερβιτόρους και πελάτες.

ΕΦΕΤ

Οδηγό επανεκκίνησης για τη μαζική εστίαση ενόψει της επαναλειτουργίας τους, στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία της Covid-19, έχει καταρτίσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

* Οργανωτικά μέτρα προς τους υπεύθυνους επιχειρήσεων για χώρους, εξοπλισμό, προσωπικό

Όπως αναφέρει, ο οδηγός αποτελεί πρωτοβουλία του Φορέα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προς τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που πρόκειται να “ανοίξουν” εκ νέου για τους καταναλωτές.

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές, όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Καταρχάς αποτυπώνονται οι διαδικασίες και χώροι απασχόλησης όπου μπορεί να υπάρξει έκθεση στον ιό και άρα χρειάζονται προσοχή:

* Προμήθεια και παραλαβή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας.

* Αποθήκευση και μεταφορά στον χώρο επεξεργασίας.

* Επεξεργασία τροφίμων, προετοιμασία γευμάτων / κουζίνα

* Λάντζα (σημεία πλύσης σκευών)

* Αποστολή προς διανομή / delivery

* Πωλήσεις / service

* Προσέλευση και αποχώρηση προσωπικού

* Ύποπτο / επιβεβαιωμένο κρούσμα στο προσωπικό.

* Επίσκεψη και παραμονή εξωτερικών συνεργείων και συνεργατών /επισκεπτών / φορέων ελέγχου.

* Γραφεία (χρήση κοινών εργαλείων, αντιμετώπιση επισκεπτών).

* Τουαλέτες.

* Χώροι διαλείμματος προσωπικού.

* Διαχείριση απορριμμάτων.

Μέτρα για την οργάνωση των επιχειρήσεων

Οργανωτικά μέτρα (προς υπεύθυνους επιχειρήσεων):

Α. Αποφυγή συγχρωτισμού / τήρηση των απαιτήσεων “απόστασης”

Β. Διαμορφώστε πρόγραμμα σταδιακής προσέλευσης / αποχώρησης των εργαζομένων.

Γ. Διαμορφώστε πρόγραμμα ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, ανάπαυσης, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.λπ.).

Δ. Συναλλαγές στο ταμείο: ενθαρρύνετε την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών, τοποθετείστε αντισηπτικό στη θέση ταμία και στη θέση πελάτη, τοποθετήστε σήμανση στο δάπεδο για οριοθέτηση αποστάσεων για αποφυγή σχηματισμού “ουράς”, τοποθετήστε plexiglas (αν κρίνεται αναγκαίο).

Ε. Προτρέψτε εργαζόμενους και πελάτες να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.

ΣΤ. Αναρτήστε πινακίδες ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα σε όλους τους χώρους (χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο κ.τ.λ.).

Ζ. Ρυθμίστε την προσέλευση τρίτων (π.χ. συνεργατών, διανομέων κ.τ.λ.) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Η. Ενημερώστε οδηγούς, προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες, πελάτες, επισκέπτες με κάθε πρόσφορο μέσο (αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια κ.λπ.) για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.

Θ. Μεριμνήστε για τον επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό) όλων των χώρων και την αποφυγή συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού-κλιματισμού.

Ι. Πάσης φύσεως συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες, γάντια).

Κ. Μεριμνήστε για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων.

Υγεία και υγιεινή του προσωπικού

Μέτρα για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού:

– Επάρκεια νιπτήρων για πλύσιμο των χεριών. Συνιστώνται μπαταρίες χωρίς επαφή με το χέρι (π.χ. ποδοκίνητες, με φωτοκύτταρο κ.λπ.).

– Παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος: σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων.

– Παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και κατάλληλων ΜΑΠ, όπως γάντια, μάσκες, φιλέ, σύμφωνα με τις οδηγίες ΕΟΔΥ, εκπαίδευση των εργαζομένων για την ορθή και ασφαλή χρήση και αποθήκευσή τους. Αυστηρή σύσταση, η αλλαγή ρουχισμού να γίνεται αποκλειστικά εντός της επιχείρησης.

– Καθορισμός υπεύθυνου για την επίβλεψη της τήρησης και σωστής χρήσης των μέτρων και μέσων προστασίας.

– Διάθεση και τοποθέτηση σκεπαστών ποδοκίνητων κάδων απορριμμάτων, όπου θα απορρίπτονται αμέσως μετά τη χρήση τους τα ΜΑΠ μιας χρήσης, καθώς και μαντηλάκια, χειροπετσέτες κ.ά.

– Φροντίδα για συχνό πλύσιμο των ενδυμάτων εργασίας (φόρμες, ποδιές κ.λπ.) και των ΜΑΠ που χορηγούνται (εφόσον δεν είναι μιας χρήσης).

– Μέριμνα για αυστηρά προσωπική χρήση των ΜΑΠ.

– Προμήθεια των κατάλληλων απορρυπαντικών – απολυμαντικών έναντι του ιού.

– Εντοπισμός των επιφανειών και των αντικειμένων που αγγίζονται πιο συχνά και από πολλούς (όπως διακόπτες, χειρολαβές θυρών, πληκτρολόγια, κουπαστές σε σκάλες και διαδρόμους, ντουλάπια).

– Χρήση απολυμαντικών χωρίς υπολειμματική δράση σε χώρους όπου υπάρχουν τρόφιμα και αντικείμενα που μπορεί να τοποθετηθούν στο στόμα από παιδιά.

– Σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού προγράμματος καθαρισμού και απολύμανσης καθώς και διαχείρισης απορριμμάτων ατομικής υγιεινής.

Τραπεζοκαθίσματα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης έχει ανακοινώσει τους κανόνες με τους οποίους τα μαγαζιά εστίασης θα πρέπει να τηρούν για όσο χρειαστεί προκειμένου ν ελαχιστοποιείται η μετάδοση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα τα μαγαζιά θα πρέπει να ακολουθούν τα εξής:

Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Καθοδήγηση για συμπτώματα της νόσου

Ο Οδηγός του ΕΦΕΤ περιλαμβάνει και ειδικά μέτρα για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων και για τους εργαζόμενους ανά θέση εργασίας. Παράλληλα, πρέπει να γίνει εκπαίδευση του προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών για την ατομική υγιεινή, την καθοδήγηση για συμπτώματα της νόσου, ώστε το προσωπικό να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα συμπτώματα νωρίς και να μπορεί να ζητήσει κατάλληλη ιατρική βοήθεια και εξετάσεις, για την αναφορά ασθένειας από το προσωπικό και κανόνων για την επιστροφή στην εργασία όταν αναρρώσει, σχετικά με τον τρόπο αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου σε περίπτωση θετικού δείγματος.

– Για τους εργαζόμενους, στην περίπτωση που νιώσουν αδιαθεσία, προβλέπονται τα εξής:

Αν αισθανθείτε αδιαθεσία στο σπίτι: Αν έχετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα της νόσου, μείνετε σπίτι. Ενημερώστε αμέσως τον υπεύθυνο της επιχείρησης για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ειδοποιήστε τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Αν αισθανθείτε αδιαθεσία στον χώρο εργασίας: Σταματήστε να εργάζεστε και ενημερώστε άμεσα τον υπεύθυνο της επιχείρησης, που θα πρέπει να καλέσει άμεσα τον ΕΟΔΥ για οδηγίες. Αυτο-απομονωθείτε σε χώρο που δεν υπάρχουν άλλοι εργαζόμενοι ή πελάτες και μην γυρίσετε στην εργασία σας πριν περάσουν τουλάχιστον 14 ημέρες και πριν σας το επιτρέψει ο γιατρός σας.

https://www.efet.gr/files/pdf/other/odigos-epan-estiasis.pdf

Οι εσωτερικοί χώροι

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με βάση συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα προσδιοριστούν σύντομα, θα λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης, όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο υφυπουργός έχει επισημάνει ότι το άνοιγμα της Δευτέρας είναι ένα πολύ κρίσιμο στάδιο και από αυτό θα κριθεί η συνέχεια και η εξέλιξη της αγοράς. Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι χώροι εστίασης να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικού χώρου, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία αν μπορεί να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος αυτού και αν τα καταστήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου.

Οι τιμές

Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ κι αν αυτή θα “φτάσει” στους καταναλωτές, ο υφυπουργός ανέφερε ότι είναι σίγουρος πως η αγορά θα λειτουργήσει και θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές.

Σε ότι αφορά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, είπε ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι και όπου χρειάζεται επιβάλλονται πρόστιμα.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού σχετικά με τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την εύρεση λύσης σε κάθε περιοχή.

Αύριο Δευτέρα θα επανέλθει στην εργασία του, το 45% των εργαζομένων που είχαν σταματήσει την εργασία τους και σε σύντομο χρόνο θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι καθώς θα υπάρξει και δεύτερο κύμα επιστροφών τον Ιούνιο.

Ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ, ο τελικός βαθμολογικός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων με τα επιλέξιμα/μη επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια, καθώς και με τους αντίστοιχους λόγους απόρριψης για την Περιφέρεια Αττικής στον κλάδο λιανικού εμπορίου και για τις Περιφέρειες σε μετάβαση (Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησος, Κρήτη) στον κλάδο εστίασης και λιανικού εμπορίου της δράσης «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση» του ΕΠΑνΕΚ.

Στη πρόσκληση εντάσσονται επιπλέον 336 επενδυτικά σχέδια δημόσιας δαπάνης 15.089.490 ευρώ.

Με την τροποποίηση της απόφασης τα ενταγμένα επενδυτικά σχέδια ανέρχονται σε 1.511 και η συνολική δημόσια δαπάνη διαμορφώνεται σε 61.115.659 ευρώ.

Σήμερα, δημοσιεύτηκε και η τροποποίηση της απόφασης για την πρόσκληση: «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός» του ΕΠΑνΕΚ, που αφορά στην ένταξη επιπλέον 25 επενδυτικών σχεδίων συνολικής δημόσιας δαπάνης 3.454.160 ευρώ.

Με την τροποποίηση της απόφασης τα ενταγμένα επενδυτικά σχέδια ανέρχονται στα 380 και η συνολική δημόσια δαπάνη διαμορφώνεται σε 58.071.040 ευρώ.

Πρόγραμμα SURE

Το SURE αποτελεί βασικό «εργαλείο» για στήριξη χιλιάδων επιχειρήσεων στην εστίαση και στον τουρισμό, οι οποίες με υποτυπώδη τζίρο θα πρέπει να ανταποκριθούν στα μισθολογικά- ασφαλιστικά κόστη.

Με φόντο τις εφιαλτικές προβλέψεις για απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας μόνο από αυτούς τους δύο κλάδους, το οικονομικό επιτελείο θα δώσει μάχη να ανεβάσει το «μερίδιο» της Ελλάδας πάνω από τα 1,4 δις ευρώ, που της αναλογούν, προσδοκώντας ότι μπορεί να φτάσει στα 2,5 δις ευρώ ή και παραπάνω.

Ωστόσο, όπως έχει γράψει η σελίδα economistas τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα απ’ όλες τις γωνιές της Ευρώπης «ψαλιδίζουν» αυτές τις προσδοκίες, καθώς ακόμα και στους «μεγάλους» της Ένωσης, τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας όχι μόνο κάνουν θραύση αλλά απορροφούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, μετατρέποντας έτσι τα 100 δις ευρώ του SURE σε πολύφερνη νύφη.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ