Navigation
25
Μαΐ
location
Αθήνα
19oC
Καταιγίδες
24 Νοέ 2015

Αύξηση 700% στην φορολόγηση κατοικίας τα τελευταία 7 χρόνια

Ακίνητα Χρήμα & Πολίτης

Μπορεί η 6ετης ύφεση στην Ελλάδα να χτύπησε βαρύτατα τους Έλληνες πολίτες στα εισοδήματά τους, αλλά οι φόροι και το κόστος ζωής συνεχίζουν να καλπάζουν, με τις δαπάνες για τις κατοικίες να ξεπερνούν κάθε όριο λογικής καθώς οι φόροι που θα πρέπει να πληρωθούν είναι οι επταπλάσια σε σχέση με το 2009!

Ειδικότερα, με βάση τα σχετικά στοιχεία της Eurostat για τις «Συνθήκες της κατοικίας στην Ε.Ε.», το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης συνολικά στην Ε.Ε. διαμορφώνεται στο 70,1% επί του συνολικού πληθυσμού, ενώ ένα 29,9% αφορά τους ενοικιαστές. Για την Ελλάδα, το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία της Eurostat στο 74%, λίγο υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ των ενοικιαζόμενων σπιτιών στο 26%. Στη χώρα μας ο βασικός τύπος κατοικίας είναι το διαμέρισμα για ένα 57% των Ελλήνων, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά διαμορφώνονται στην Ισπανία (66,5%), την Λετονία (65,1%) και τη Λιθουανία (58,4%).

Αρνητικά… εντυπωσιακό είναι το ρεκόρ των Ελλήνων ως προς τις δαπάνες που πληρώνουν για τα σπίτια τους σε σχέση με το εισόδημά τους, που είναι και μακράν οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. To 2014 ποσοστό 40,7% των Ελλήνων κατοικούσαν σε ένα σπίτι, για το οποίο οι συνολικές δαπάνες αντιπροσώπευαν πάνω από το 40% των διαθέσιμων εισοδημάτων τους. Το υπέρογκο κόστος κατοικίας σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, αφορά τους Γερμανούς σε ποσοστό 15,9%, οι οποίοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση, τη Δανία (15,6%), την Ολλανδία (15,4%), τη Ρουμανία 14,9%.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Μάλτα, όπου μόλις ένα 1,6% του πληθυσμού καταβάλλει υπέρογκα κόστη για την κατοικία του, η Κύπρος με 4%, η Γαλλία και η Φινλανδία με ποσοστό 5,1% των κατοίκων έκαστη.

Σημειώνεται εδώ ότι για να υπολογιστεί ως υπέρογκο το κόστος στέγασης η Eurostat λαμβάνει υπόψη το ποσοστό των νοικοκυριών όπου οι συνολικές δαπάνες στέγασης αντιπροσωπεύουν ποσοστό πάνω από το 40% των διαθέσιμων εισοδημάτων τους λαμβάνοντας υπόψη τις μηνιαίες δαπάνες και τα κόστη των οργανισμών κοινής ωφέλειας, θέρμανσης κ.τ.λ..

housing

Στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι με τα σπίτια τους, τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται στην τέταρτη θέση από το τέλος: Σε μία κλίματα από το 0 (καθόλου ικανοποιημένοι) έως το 10 (πλήρως ικανοποιημένοι) οι Ελληνες βρίσκονται στο 6,6, λίγο υψηλότερα από τους Βούλγαρους στην τελευταία θέση με βαθμολογία στο 6, τους Σέρβους και τους Λετονούς. Οι πιο ικανοποιημένοι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίζονται οι Φινλανδοί με βαθμολογία στο 8,4, οι Ελβετοί και οι Δανοί.

Εν κατακλείδι, όπως επισημαίνει η έρευνα της Εurostat, μία από τις βασικές προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η διάθεση αξιοπρεπούς κατοικίας για όλους, τόσο όσον αφορά το κόστος όσο και την ποιότητα: Κι αυτό γιατί ένα 11,4% των κατοίκων της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και οι Ελληνες, βρέθηκαν αντιμέτωποι το 2014 με υπέρογκα κόστη για την κατοικία τους, όπερ σημαίνει ότι έπρεπε να ξοδέψουν πάνω από το 40% των διαθέσιμων εισοδημάτων τους για τον σκοπό αυτό.

share

Ως προς την ποιότητα των κατοικιών, μείζον ζήτημα είναι ο επαρκής χώρος για τον ένοικο κάθε διαμερίσματος, αφού το ποσοστό των διαμερισμάτων που ”ασφυκτιούν” διαμορφώνεται στο 17,1% στην Ε.Ε.. Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο υψηλότερα αλλά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν ληφθεί υπόψη ότι ένα 27,4% των Ελλήνων ζεί σε ”στενά” διαμερίσματα σε σύγκριση και με τον αριθμό των ενοίκων τους, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 17,1%. Το υψηλότερο ποσοστό ως προς το τελευταίο παρατηρείται στη Ρουμανία (52,3% του πληθυσμού) και το χαμηλότερο σε Βέλγιο και Κύπρο με μόλις 2% και 2,2% του πληθυσμού.

Οι φόροι για το 2016

Δυσανάλογοι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι και οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες (και) το επόμενο έτος, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε και στη σχετική εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων στην Πάτρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ –- 18ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, τόνισε ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, από 526 εκατ. ευρώ το 2009 και 487 εκατ. το 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,87 δισ. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2016, σε επίπεδα πάνω από 3,7 δισ. ευρώ καθώς, πέρα από την αναμενόμενη αύξηση της φορολογίας οι δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2015 θα εισπραχθούν στο πρώτο δίμηνο του 2016.

pomida

Πηγή: ΠΟΜΙΔΑ

Ο κ. Παραδιάς σημείωσε ότι η εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα ακόμη και σε εμπορικούς δρόμους παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς (όταν εισπράττονται), οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί και οι ιδιοκτήτες στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress